Foto: Shutterstock
Skriešanai ir daudz priekšrocību – tā samazina ikdienas stresu, stiprina muskuļus un palīdz veselībai kopumā. Un tomēr – dažkārt ir tik grūti saņemties kārtējam treniņam. Ko darīt, lai skrējiens būtu vieglāks un baudāmāks? Par to raksta turpinājumā.

Skriet nav viegli – tas ir skaidrs jebkuram, kas vismaz reizi dzīvē ir nolēmis izmēģināt tik daudzu izslavēto nodarbi. Vēl sarežģītāk tas kļūst ziemā, kad laiks aiz loga mēdz būt drūms un tumšs, un krietni kārdinošāka šķiet doma par nelielu atpūtu dīvānā. Tas gan nenozīmē, ka būtu jāatsakās no skriešanas pilnībā, it īpaši tad, ja tai esi veltījusi daudz laika. Tā vietā šai nodarbei ir jāpievēršas pārdomāti.

Neatkarīgi no tā, vai nodarbojies ar skriešanu jau vairākus mēnešus, vai nupat tikai es sākusi, turpinājumā, iedvesmojoties no "Stylist", esam apkopojuši vienkāršus ieteikumus, kā izkustēšanās veidu padarīt baudāmāku.

Izveido dziesmu sarakstu

Viens no svarīgākajiem padomiem – izvēlies atbilstošu mūziku savam skrējienam. "Lai es varētu noskriet lielāku distanci, ir nepieciešama īstā dziesma," teic kāda "Stylist" lasītāja. Savukārt fitnesa trenere Emma Obujana uzsver, ka tieši ritmam ir nozīme ātra tempa uzturēšanā. "Kad skrienu mūzikas pavadībā, domās man parasti notiek ballīte," viņa stāsta.

Seko plānam

Nerīkojies pārgalvīgi! Tā vietā, lai veiktu straujas pārmaiņas, piemēram, pārietu no pusstundas skrējiena uz stundas, ir ārkārtīgi svarīgi palielināt savu izturību un ātrumu. Neatkarīgi no tā, vai izmanto kādu konkrētu lietotni, treniņu plānu vai pašas radītu nedēļas grafiku, šādi norādījumi var būt ļoti vērtīgi mērķa sasniegšanai.

Izvēlies pareizus apavus

"Man skriešanā visvairāk palīdzēja pielāgotu zolīšu valkāšana un savas gaitas analīze," skaidro cita "Stylist" lasītāja. Kā lēš zīmols "Asics", 81 procents no mums valkā nepareizus apavus, kā rezultātā var rasties diskomforts, sāpes un pat traumas, tāpēc pārliecinies, ka ar savu nepareizo izvēli nenodari sev lielu kaitējumu.

Pievērs uzmanību elpošanai

Droši vien nav draņķīgākas sajūtas par aizelšanos, tāpēc apgūt prasmi pareizi elpot ir lielisks veids, kā vairāk kontrolēt savu treniņu. "Kad es iemācījos trīs sekunžu garumā ieelpot caur degunu un pēc tam – izelpot caur muti, skriešana kļuva daudz vieglāka," atklāj kāda "Stylist" lasītāja. Nezini, ar ko sākt? Interneta dzīlēs, tostarp arī "Youtube" ir tūkstošiem dažādu pamācību un kursu, kas palīdzēs apgūt vērtīgo prasmi.

Neaizmirsti iesildīties

Tas droši vien šķiet pašsaprotami, tomēr daudzi pieļauj šo kļūdu – tiklīdz beidz darbu pie datora, steidz skrējienā pa bruģotām ielām. "Labākais, ko vari darīt pirms skriešanas, ir pienācīgi sagatavot savu ķermeni," uzsver personīgais treneris Riskats Fabuni-Alāds. "Vienalga, vai tā ir vien neliela pastiepšanās vai īsu, dinamisku kustību veikšana, labāk ir darīt kaut ko, nekā neko. Laba iesildīšanās atslābina stīvos muskuļus un locītavas, kas savukārt sagatavo tevi treniņam un samazina traumu risku."

Foto: Shutterstock

Veic arī spēka treniņus

Lai skriešana izdotos labāk, tev nav vien jāsagatavojas kardio treniņam, bet arī jāstiprina muskuļi, locītavas un kauli, kas ir tik būtiski visā izkustēšanās procesā. Neaizmirsti arī par spēka treniņiem, kuros pievērsies kāju un dibena muskuļiem.

Atrodi sev skriešanas draugu

"Es agrāk ienīdu domu par skriešanu kopā ar kādu citu cilvēku, bet tagad, kad esmu to izmēģinājusi, saprotu, ka tas ir aizraujoši," atklāj rakstniece Holija Ričardsone. "Tas mani mudina turpināt darboties. Ir jauka sajūta, ka kopā ar kādu esi paveicis kaut ko tik lielisku, turklāt cilvēki, ar kuriem skrienu, parasti sniedz lielu uzmundrinājumu." Skaidrs, ka ar šī brīža realitāti atrast skriešanas biedru varētu būt grūtāk, tomēr tas nav neiespējami – jūsu saziņa galu galā var būt arī virtuāla. Daudzas lietotnes piedāvā dalīties ar savu treniņu datiem, tādējādi vari salīdzināt, kā veicas tev un kā – draugam.

Atceries par ķermeņa augšdaļas formu

Protams, kājām skriešanas laikā ir jāveic lielākais darbs, tomēr nevajadzētu aizmirst arī par pareizu stāju. Nereti cilvēki izkustēšanās laikā rokas tur ļoti stīvi (vai nu plecu daļā, vai nu elkoņu locītavās). Tā vietā centies uz katra soļa nedaudz pieskarties saviem gurniem. Ar šīs metodes palīdzību rokām vajadzētu sākt šūpoties pareizajā veidā, skaidro Alāds.

Izvēlies atbilstošu apģērbu

"Velc mugurā apģērbu, kurā ne tikai jūties labi, bet par kuru vari pilnībā aizmirst sportošanas laikā. Tev ir nepieciešami legingi vai bikses, kas neslīdēs uz leju, krekliņš, kas nebrauks uz augšu un sporta krūšturis, kas ir gana cieši pieguļošs," stāsta Obujana.

Klausies grāmatu

Lai gan lielākā daļa skriešanas laikā priekšroku dod mūzikai, citiem ir nepieciešams vēl vairāk novērst uzmanību. Šādā gadījumā lielisks variants ir audio grāmatas vai podkāsta klausīšanās – iegrimsti aizraujošā sarunā vai stāstā, un nesatraucies par to, ka mūzikas ritms varētu patraucēt tavam tempam.

Dodies uz klusāku rajonu

"Mans galvenais padoms – dodies skriet uz vietu, kur tevi netraucēs luksofori vai cilvēku bari," teic rakstniece Megana Mareja. "Ja ir pārāk daudz cilvēku, tas traucē vēlmei skriet. Ja ik pēc divām minūtēm nākas apstāties pie kāda krustojuma, skriešana kļūst par vēl lielāku pārbaudījumu. Tagad skrienu tikai dabā, kur varu pilnībā koncentrēties uz sevi."

Nemoki sevi

"Ja tev ir bijusi gara darba diena, skaidrs, ka vakarā, visticamāk, nevēlēsies doties skriet," stāsta personīgais treneris Taši Skervins-Klarks. "Kāpēc gan nenodoties šai aktivitātei dienās, kurās jūties enerģijas pilna un atpūtusies? Mēģini jau iepriekš plānot savus skrējienus, vienlaikus nebaidies mainīt savas skriešanas dienas atbilstoši savam grafikam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!