Foto: Shutterstock
Ļoti daudziem cilvēkiem mūsdienās ir sēdošs darbs. Lietas, kas palīdz atvieglot mūsu ikdienu, piemēram, elektroniska saziņa un ražošanas procesu automatizācija, nereti rada arī kaitējumu veselībai, jo cilvēkiem darba dēļ jākustas arvien mazāk. Ja arī tavs darbs neparedz daudz kustību, piedāvājam iepazīties ar vairākiem "Medical News Today" ekspertu padomiem, kas palīdzēs ikdienu padarīt aktīvāku.

Izkusties pa ceļam uz darbu

Atkarībā no tā, cik tālu atrodas tava darbavieta, maini veidu, kā tur nokļūsti. Nebrauc uz darbu ar auto, bet dodies turp ar kājām vai velosipēdu. Tas uzlabos tavu pašsajūtu, veselību un fizisko formu. Īpaši svarīgi tas ir gadījumā, ja jau ciet no liekā svara. Izkustēšanās pirms un pēc darba dienas samazinās vairāku slimību risku, piemēram, uzlabosies sirds un asinsvadu veselība.

Regulāri piecelies kājās

Reizēm uzlabot veselību sēdoša darba darītājiem var palīdzēt pat vienkārša piecelšanās kājās. Ideālā variantā mēģini atrast iespēju, lai darba dienas vidū vismaz divas stundas pavadītu, stāvot kājās un kustoties. Lieliski noderētu arī galds ar regulējamu augstumu, pie kā vari arī stāvēt kājās. Mēģini visu laiku nesēdēt vienā pozā, pamaini to, lai uzlabotu savu pašsajūtu un veselību.

Vairāk kusties

Foto: Shutterstock

Šis šķiet ļoti vienkārši pasakāms, bet grūti izpildāms ieteikums. Tā vietā, lai sūtītu ziņu kolēģim citā kabinetā, aizej pie viņa pastāstīt to, kas tev sakāms, aizmirsti par liftu un izmanto kāpnes, novieto savu auto tālākajā stāvvietas stūrī, izstrādā jaunu un nedaudz garāku maršrutu līdz savai darbavietai, lai arī birojā tev nāktos staigāt nedaudz vairāk. Tāpat vari pārkārtot savu darbavietu tā, lai līdz bieži nepieciešamām lietām nevarētu aizsniegties, nepieceļoties kājās, atbildot uz tālruņa zvaniem, piecelies kājās. Neaizmirsti arī uzlikt atgādinājumu, kas neļaus aizmirst par nelielām kustību pauzēm darba laikā.

Pārveido savu darba vidi

Ļoti būtiski ir pārveidot savu darba vidi tā, lai pēc iespējas mazāk nāktos sēdēt. Protams, ir ērti un viegli visu dienu sēdēt un pat nepakustēties, bet tavs ķermenis šādas ērtības nenovērtēs. Nomaini savu krēslu pret vingrošanas bumbu, padari dokumentu skapjus un grāmatu plauktus grūtāk aizsniedzamus, piedāvā kolēģim pārrunu laikā staigāt, nevis sēdēt, izmanto lietotnes, kas seko līdzi tavām aktivitātēm dienas laikā, un izstrādā staigāšanas maršrutus birojā.

Esi aktīva pusdienu pārtraukumā

Tā vietā, lai ēstu pusdienas pie datora, vienlaikus rakstot e-pastus un atbildot uz telefonu zvaniem, pusdienu pārtraukumā esi aktīva. Dodies nelielā pastaigā vai, ja tas ir iespējams, apmeklē sporta zāli. Peldēšana, skriešana, grupu nodarbība vai jebkāda cita nodarbība dos tev spēku un enerģiju atlikušajai darba dienai un noteikti uzlabos tavu veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!