Foto: Shutterstock
Kas to būtu domājis, ka stundu gara vannošanās zaudētajās kalorijās ir pielīdzināma 30 minūšu garai pastaigai? Tikai pēdējā laikā zinātnieki sāk saprast, kā pasīvā uzkaršana (ne kļūšana karstam un sviedrainam no sportošanas) var uzlabot veselību, ziņo "Newsweek".

Lafboro Universitātes, kas atrodas Anglijā, zinātnieki pētīja karstas vannas ietekmi uz cukura līmeni asinīs, kā arī to, no cik kalorijām iespējams atbrīvoties.

Pētījumā piedalījās 14 vīrieši. Viņiem bija jādodas stundu ilgā vannā, kas tika sakarsēta līdz 40 grādu temperatūrai pēc Celsija, kā arī stundu ilgā riteņbraucienā. Aktivitātes bija izveidotas tā, ka pēc vienas stundas ķermeņa temperatūrai bija jāpakāpjas par vienu grādu pēc Celsija. Tika sekots, cik daudz kaloriju vīrieši zaudēja katrā no aktivitātēm, kā arī izmērīts cukura līmenis asinīs 24 stundas pēc katras aktivitātes.

Rezultāti bija sekojoši: pedāļu mīšanā tika zaudētas vairāk kalorijas, tomēr vannošanos, kā rādīja rezultāti, varēja pielīdzināt 30 minūšu garai pastaigai, jo tika zaudētas aptuveni 140 kalorijas. Cukura līmenis asinīs bija diezgan līdzīgs pēc abām aktivitātēm. Tomēr pēc maltītes ieturēšanas cukura līmenis asinīs par aptuveni 10% bija zemāks pēc došanās vannā, ne sportošanas. Pētījuma laikā tika atklāts arī tas, ka pasīvā karsēšanās var palīdzēt samazināt hronisku iekaisumu, kas bieži ir ilgstošām slimībām.

Lai gan pasīvā karsēšanās ir plašs lauks, kurā vēl ir iespējams daudz ko atklāt, pēdējo gadu laikā zinātnieki ir nākuši klajā ar vēl dažādiem atklājumiem. Piemēram, 2015. gadā pētnieki no Somijas nāca klajā ar paziņojumu, ka, bieža došanās saunās var samazināt sirdslēkmes vai insulta iespējamību – vismaz vīriešiem. Lielāku atbalstu šī ideja ieguva tad, kad tajā pašā gadā Oregonas Universitāte publicēja pētījumu, kas apliecināja, ka regulāra vannošanās karstā ūdenī var pazemināt asinsspiedienu.

No atklājumiem var secināt, ka mērcēšanās karstās vannās un došanās uz saunu var būt arī laba alternatīva veselības uzlabošanai tiem, kuri nevar vai nespēj regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!