Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja kombinē skriešanu un intensīvo vingrošanu, ko veikt pirmo – skriešanu vai vingrošanu?

Atbild DCH Studijas treneris Armands Sukuts:

Skriet vai neskriet pirms treniņa būs atkarīgs gan no mērķa, ko vēlaties sasniegt. Gan no skriešanas ilguma, gan no tā, kas jūsu gadījumā ir "intensīva vingrošana".

Pavisam noteikti pirms intensīvas vingrošanas var veikt īsu un mierīgu, 5-10 minūšu zemas intensitātes skrējienu. Skrējiens, kura laikā jūsu elpošana ir mierīga un jūs brīvi varat sarunāties. Šis būs vairāk, kā iesildīšanās skrējiens, kura laikā aktivizēsies dažādas ķermeņa funkcijas.

Ja intensīvā vingrošana ir spēka treniņš, tad pavisam noteikti nevajadzētu pirms šī treniņa veikt ilgu un intensīvu skriešanu. Skriešanas laikā ķermenis patērēs enerģiju un nogurdinās muskuļus, līdz ar to spēka treniņš zaudēs savu efektivitāti, sliktākajā gadījumā, uz noguruma fona tiks gūtas kādas nevajadzīgas traumas.

Ja intensīvs treniņš ir kāda grupu nodarbība, kā aerobika, vai kas cits, tad es labāk ieteiktu skriet pēc šī treniņa- zemas intensitātes skrējienu. Vēlams pasekot līdzi savam sirds ritmam, un turēt sirds ritmu robežās 60-70% no maksimālā sirds ritma.

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā noteikt maksimālo sirds ritmu ir formula: 220-vecums, un no iegūtā skaitļa arī aprēķina 60-70%. Sirds ritmam vari pasekot līdzi ar pulsometra palīdzību, vai vienkārši 10 sekundes paskaiti pulsu un sareizini to ar 6.

Vislabāk būtu, ja skriešanu tomēr veiktu atsevišķā dienā no intensīvā treniņa. Tas gan būs efektīvāk, ja vēlies paaugstināt savas sirds izturību, gan ja mērķis ir samazināt lieko svaru, un pavisam noteikti, ja mērķis ir palielināt vai saglabāt esošo muskuļu masu.

Lasītāju ievērībai: Ja vēlies nosūtīt savu jautājumu speciālistiem, raksti vēstuli redaktoram uz e-pastu fitness@delfi.lv, un atbilde tiks sniegta portālā divu nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!