Foto: Shutterstock

Stiepšanās vingrinājumi ir obligāta katra fiziskā treniņa sagatavotība. Tomēr to izpilde ir ļoti ieteicama ikvienam, jo tie sniedz ķermenim fizisko un garīgo relaksāciju, mazina muskuļu sasprindzinājumu, arī sāpes, kā arī, protams, attīsta ķermeņa lokanību. Izpildot šos dažus stiepšanās vingrinājumus, varēsi labāk sagatavoties dienas cēlienam vai vienkārši atslābināties pēc darba, vēsta "WikiHow".

Ir dažādu veidu stiepšanās vingrinājumi – dinamiskie un statiskie. Dinamiskos vingrinājumus veicot, ir aktīvāka muskuļu piepūle, savukārt statiskos – muskuļi tiek stiepti ar spēka palīdzību.
Stiepšanās vingrinājumus ieteicams izpildīt ik rītu, pēc darba darīšanas, lai atslābinātos, vai pēc laika, kas pavadīts atrodoties vienā pozā – pēc darba pie datora, televizora skatīšanās.

Kakls

Kaklu izstaipi, to paliecot pa labi, pa kreisi, uz priekšu un atpakaļ. Galvenais, kas jāievēro, - izpildot stiepšanos uz vienu pusi, vispirms galvu noliec taisni un tikai tad liec uz otru pusi.

Ātra kakla grozīšana no vieniem uz otriem sāniem var izrādīties bīstama.

Stiepjoties, svarīgi, lai žoklis būtu atbrīvots un pat vari turēt muti nedaudz atvērtu.

Foto: Shutterstock

Pleci

Noliec vienu roku sev uz krūtīm, aiz apakšdelma to satverot ar otru roku.
Liec roku uz sāniem līdz sajūti, ka plecs tiek stiepts. To pašu atkārto ar otru roku.

Foto: Shutterstock

Rokas

Labo roku pacel uz augšu un elkonī saliec, liekot roku aiz galvas, starp lāpstiņām. Ar pretējo roku satver labās rokas elkoni. Atkārto vingrinājumu ar otru roku.

Foto: Shutterstock

Plaukstas

Izstiep rokas sev priekšā. Vienas rokas plaukstu pavērs uz āru un ar otras rokas plaukstu atliec pirkstu galus nedaudz atpakaļ. Atkārto vingrinājumu ar otru roku.

Foto: Shutterstock


Kājas

Nostājies taisni. Vienu kāju ceļgalā liec uz aizmuguri un aiz muguras pie potītes saķer to ar roku. Stiepšanu atkārto arī ar otru kāju.

Foto: Shutterstock

Izpildi tauriņveida stiepšanos

Apsēdies uz grīdas. Saliec pēdas vienu pret otru kopā, tuvini tās sev tuvāk, cik vien iespējams. Rokas turi uz potītēm. Tā kā ceļgali ir pacelti nedaudz uz augšu, tad centies tos tuvināt pie grīdas.

Foto: Shutterstock

Ietikumi, izpildot stiepšanās vingrinājumus

  • Pirms stiepšanās vienmēr ir jāiesildās, jo tas uzlabo asins cirkulāciju, arī sirdsdarbību.
  • Vingrinājumi ir jāizpilda lēnām un nesteidzoties.
  • Katru stiepšanās vingrinājumu izpildi, līdz jūti nelielu diskomfortu. Katrā pozā, ko izpildi, ieteicams palikt vismaz 10 līdz 30 sekundes.
  • Svarīgi ir arī pareizi elpot, izpildot vingrinājumus. Izelpa jāakcentē uz vingrinājuma beigām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!