Foto: Privātais arhīvs
Interneta vidē bieži vien klīst dažādi ar humora piesitienu montēti video, kuros redzami cilvēki, kas absolūti ačgārni izmanto sporta zāles trenažierus vai ačgārni veic vingrojumus. Patiesībā joki te mazi – nepareizi izpildīti vingrojumi ir ne tikai neefektīvi, bet var būt arī par iemeslu traumām. Konsultējoties ar speciālistiem, skaidrojām, kāda ir pareizā populārāko vingrojumu tehnika un kuru vingrinājumu gadījumā tiek nodarbināts daudz muskuļu grupu vienlaicīgi.

Fitnesa kluba "Tornado" trenere Beāte Streiķe norāda, ka trenažieru zālēs bieži vien var redzēt cilvēkus, kuri darbojas uz savu galvu, pildot vingrinājumus vai lietojot trenažierus pilnīgi nepareizi. "Tad nākas iet šiem cilvēkiem klāt un paskaidrot, kā vingrot pareizāk. Bieži iesaku arī paņemt privāto treneri vai vismaz apmeklēt kādu grupu nodarbību," pieredzē dalās trenere.

Kādas kaites var rasties nepareizas tehnikas dēļ

Veicot vingrojumu nepareizi, tas ne tikai var nedot maksimāli labāko rezultātu, bet arī palielināt traumu risku, norāda Streiķe. Vaicājot speciālistei, tieši kādas problēmas var rasties, ilgstoši vingrojumus pildot nepareizi, viņa uzsver muguras traumas, taču tas primāri atkarīgs no vingrojuma: "Piemēram, nepareizi veicot pietupienu un muguru pārāk liecot uz priekšu, izmantojot papildu svaru uz pleciem, ar laiku noteikti var rasties sāpes muguras lejasdaļā." Streiķe arī vērš uzmanību uz ceļu problēmām, kas var rasties, pārāk ātri sākot izmantot lielu apsmagojumu. "Šis jautājums ir ļoti individuāls, taču, ja kāju muskuļi nav vēl pietiekami labi attīstīti, visa slodze var pāriet uz ceļu locītavām."

Tāpat viens no populārākajiem vingrojumiem ir stāvēšana balstā guļus ar saliektām rokām jeb "planks". Veicot šo vingrojumu ar ieliektu muguru uz leju, tiks neefektīvi trenēti vēderpreses muskuļi, stāsta trenere, kā arī likta lieka slodze uz muguras lejasdaļu, kā rezultātā pēc treniņa cilvēks jutīs sāpes nevis vēderpreses muskulatūrā, bet gan muguras lejasdaļā. Šādu situāciju iespējams novērot, ja nepareizā tehnika tiek piekopta ilgāku laika periodu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!