Nevar noliegt – viens no labas veselības priekšnoteikumiem ir regulāras fiziskās aktivitātes, taču ir cilvēki, kuriem vien doma par izkustēšanos rada milzu šausmas. Šādā situācijā būtiski ir mainīt savu skatupunktu – tā vietā, lai domātu par miljons iemesliem, kāpēc izvēlēties nesportot, pamēģini atrast izkustēšanās veidu, kas ir gana vienkāršs un rada prieku. Kā izrādās – variantu ir daudz.

Daudziem cilvēkiem ir grūtības atrast motivāciju sportošanai, it īpaši tāpēc, ka tā aizņem daudz brīvā laika, kura tā jau ir maz. Par laimi – mūsdienās ir tik daudz iespēju, kas ļauj arī saspringtā darba dienā vai brīvdienā iespraukt nelielu sporta treniņu, pat nepametot savu māju. Varētu teikt, ka patiesi ir pagājuši tie laiki, kad nācās svīst uz skrejceliņa vai piespiest sevi nodoties riebīgam treniņam, jo ir tik daudz un dažādu veidu, kā izkustēties, raksta "Insider". Pat cilvēki, kuriem sportot nepatīk, var atrast kaut ko sev piemērotu, svarīgākais ir vienkārši mēģināt!

Izmanto dabas piedāvātās iespējas

Neatkarīgi no tā, kur dzīvo, kaut kādā mērā ir pieejams svaigs gaiss. Latvijā mums ir īpaši paveicies, jo, pat dzīvojot pilsētā, daba ir ar vienu roku sasniedzama. Vingrošana ārpus telpām ir lieliska, jo to vari piemērot savām vēlmēm un vajadzībām – nepastāv nekādu noteikumu, tāpēc vari baudīt āra treniņu priekšrocības gan rosīgā metropolē, gan arī miegainā priekšpilsētā.

Ja tev tuvumā ir pastaigu takas vai neparasti maršruti, savā ikdienā vari iekļaut pārgājienus vai riteņbraukšanu. Abi ir lieliski kardiotreniņi, un tie sniedz būtiskus ieguvumus ķermeņa lejasdaļai, jo ķermenim ir ātri jāpielāgojas, lai nostabilizētos nelīdzenā reljefā. Kas ir vēl labāk – pārgājieniem nav nepieciešams praktiski nekāds aprīkojums. Ieslēdz savu iemīļotāko mūzikas albumu, uzvelc savu treniņtērpu un dodies ceļā!

Ja vēl tas tevi nespēj pārliecināt, pētījumos ir pierādīts, ka vingrošanai brīvā dabā ir daudz plusu. Ne tikai kļūsi fiziski spēcīgāka, bet arīdzan uzlabosi savu garastāvokli, pateicoties bagātīgai D vitamīna devai no saules.

Treniņam nav tevi jāizsmeļ

Ja doma par došanos pārgājienā vai riteņbraucienā tev šķiet pārāk intensīva, daudzi cilvēki aizmirst, ka pastaigas ir viens no labākajiem un vienkāršākajiem treniņiem, ko vari iekļaut savā ikdienā. Ir pierādīts, ka desmit minūšu pastaiga katru dienu mazina stresu un trauksmi. Protams, ideālajā variantā tai būtu jānotiek brīvā dabā (un kādā skaistā, ainaviskā vietā), taču ja tev ir laiks apiet vien dažus apļus ap biroja ēku, arī tas der. Vienkārši, bet efektīvi!

Arī mājas tīrīšana ir treniņš

Teju nevienam nepatīk tīrīt māju (lai gan sajūta pēc tam ir fantastiska), bet labā ziņa ir tā, ka vari pilnībā pārvērst ikdienas pienākumus par vingrinājumiem, tādējādi arī palielinot savu produktivitāti. Mājas uzkopšana, veļas nēsāšana augšup un lejup pa kāpnēm un smagu pārtikas maisiņu stiepšana, gribi vai negribi, ir jāveic gandrīz ikkatram. Ja reiz tā – vari izmantot to kā treniņu un iespēju sevi padarīt spēcīgāku.

Dodies peldēt

Ja tev ir piekļuve baseinam, tev ir paveicies, jo peldēšana ir lielisks treniņš visam ķermenim. Kas ir būtiski, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm ūdenī, ir mazāks risks gūt sāpes locītavās, pat ja esi iesācēja. "Peldēšana ir viena no labākajām fiziskajām aktivitātēm, kuras veikt visa ķermeņa nodarbināšanai. Tā ir iespēja strādāt ar visām lielākajām muskuļu grupām bez spēcīgas ietekmes uz tavu skeleta sistēmu. Katrs spēriens un rokas stiepiens kļūst par pretestības vingrinājumu, kas ir labākais veids, kā palielināt vispārējo fizisko sagatavotību, izturību un elastību," atklāj personīgais treneris Džimijs Minardi.

Tas vēl nav viss – peldēšana arī var būt relaksējoša, savukārt, ja vēlies paaugstināt sirdsdarbības ātrumu, tas ir itin viegli izdarāms, peldot apļus vai veicot intervālu treniņu. Peldēšana var būt ne tikai izklaide, bet arī lielisks veids, kā mainīt ierasto sportošanas rutīnu.

Izdancojies pie spoguļa

Ir iemesls, kāpēc zumba ir tik populāra un kāpēc tā ir kļuvusi par vienu no spilgtākajām pēdējās desmitgades fitnesa tendencēm. Zumba ir ne tikai jautrs, bet arī ķermenim ļoti vērtīgs treniņš. Ja tevi biedē doma par dejošanu citu priekšā, jo satraucies par iekļaušanos ritmā vai soļu atcerēšanos, nebaidies! Tas zumbu padara par tik lielisku – nav svarīgi, kāds ir tavs fiziskās sagatavotības līmenis un vai esi dejojusi iepriekš. Kamēr vien tu kusties, visu dari pareizi!

Ja neesi zumbas fane, nav nepieciešamības doties uz nodarbībām, jo izkustēties vari arī mājās, vienkārši uzslēdzot savas iemīļotākās dziesmas un kārtīgi izdancojoties spoguļa priekšā.

Noskaties fitnesa video

Ja dejošana nav tev tīkama nodarbe, taču vēlies nodoties fiziskām aktivitātēm, iespējams, ir vērts izmēģināt vingrošanu kāda videoklipa pavadībā. Tas ir ārkārtīgi efektīvs veids, kā izkustēties, pat nesperot kāju sporta zālē. "Youtube" ir pieejami miljoniem dažādu treniņu video, tāpēc ir pavisam viegli atrast sev piemērotāko un tīkamāko.

Iemācies pašaizsardzību

Ja vēlies nostiprināt visu ķermeni, vienlaikus iemācoties aizsargāt sevi, izmēģini pašaizsardzības nodarbības. Lielākā daļa šādu nodarbību ir veidotas, domājot par iesācējiem, tāpēc varēsi iemācīties izmantot savu ķermeni kā ieroci, nepavadot ilgus gadus nopietnos treniņos, kā parasti ir jādara citos cīņas mākslas veidos. Zināšanas par to, kā sevi aizstāvēt, ir vērtīgs rīks, un, pat ja šīs prasmes nekad nebūs jāizmanto, tu jutīsies labāk, zinot, ka spēj pasargāt sevi no vardarbīga uzbrucēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!