Foto: Shutterstock

Vasaras laikā, dodoties veldzēties uz tuvāko peldvietu, patīkamo var apvienot ar lietderīgo, proti, vingrot ūdenī. Vingrojumi sniedz ne vien labumu veselībai, bet palīdz arī relaksēties. Tie ir efektīvi, jo, kustoties ūdenī, var just tā dabīgo pretestību, kas savukārt palīdz stiprināt muskuļus. Tos var izpildīt arī tie, kas nemaz nepeld, tomēr ieteicams uz peldvietu nedoties vienam, bet kopā ar kādu, ievērojot visus drošības pasākumus.

Vingrošana ūdenī ir viens no veidiem kā efektīvi cīnīties ar muguras un locītavu sāpēm. Vingrojot, muguras spriedze samazinās. Netiek traumētas arī starpskriemeļu locītavas, jo kustības ūdenī ir plūstošas. Vingrošana ūdenī īpaši tiek rekomendēta grūtniecēm, jo tā viņas iemācās kontrolēt sasprindzinājumu, apgūst elpošanas tehniku. 

Vingrošanu sāc ar nelielu iesildīšanos, piemēram, iebrien ūdenī līdz viduklim un kārtīgi izapļot to.
Tad var turpināt ar kustību, kas atgādina iešanu. Iebrien ūdenī tā, lai tas apmēram būtu līdz viduklim un vienkārši ej pa peldvietu, aktīvi kustinot arī rokas. Atceries, ka nav ieteicams iet uz pirkstgaliem, kā arī mugura ir jāsaglabā taisna. 

Pēc tam varat iebrist nedaudz dziļāk ūdenī un atkārtot šo kustību. 

Foto: Shutterstock

Izpildot nākamo vingrinājumu, nostājies taisni – kājas kopā un rokas gar sāniem. Tad lēnām ietupsties. Ar vienu kustību pacel rokas plecu augstumā un ar kreiso kāju izlec uz kreiso pusi, bet labo kāju pacel uz sāniem augšā.

Šādu izklupienu veic četras reizes ar kreiso kāju un četras ar labo.

Foto: Shutterstock

Pirms nākamā vingrojuma atkal nostājies sākuma pozīcijā – mugura taisna, kājas kopā un rokas gar sāniem. Rokas pacel plecu augstumā un sper soli pa kreisi ar kreiso kāju, labā kāja paliek tur pat. Tad ietupsties tā, lai augšstilbi būtu paralēli peldvietas dibenam, saglabājot galvu virs ūdens. Tad pieliec savu labo kāju klāt pie kreisās un atgriezies sākuma pozīcijā. Šo vingrinājumu atkārto ar katru kāju četras reizes.

Šim vingrinājumam būs nepieciešamas ūdens aerobikas nūdeles. Vingrinājums stiprinās kāju muskuļus. Vispirms aerobikas nūdeles apsien ap vienu pēdu. Nostājies taisni, muguru, ja ir iespējams, atbalsti pret peldvietas malu. Ūdens dziļumam jābūt apmēram līdz viduklim. Kāju, ap kuru apsieta aerobikas nūdele, pacel taisni sev priekšā, tad saliec ceļgalā apmēram 90 grādu leņķī un atgriezies sākuma pozīcijā. Ar katru kāju vingrinājumu izpildiet 12 – 15 reizes. 

Foto: Shutterstock

Izpildot nākamo vingrinājumu, nostājies taisni un rokas izstiep sev priekšā. Labo kāju ceļot augšā, gluži kā palēcienā, labo roku pievelc sev klāt, bet kreiso iztaisno. Tāpat dari, ceļot kreiso kāju, kreiso roku pievelc klāt, bet labo iztaisno. Veic kustības ritmiski.

Foto: Shutterstock

Raksta veidošanā izmantota informācija no portāliem: health.com, mayoclinic.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!