Foto: Shutterstock

Cik cilvēku, tik viedokļu. Kādam brokastis ir svarīgākā ēdienreize, cits no tām jau četrus gadus atteicies un jūtas daudz labāk. Viens izvairās ēst gaļu, cits no karbonādēm vien pārtiek. Kur ir patiesība? Katram cilvēkam ir savas metodes, kā justies un izskatīties labi, bet, lai ko ieteiktu draugs vai kaimiņš, vismaz šiem 10 padomiem noteikti netici.

Avots: health.com.

No ierastas diētas uz bezglutēna uzturu

Foto: Shutterstock

Cilvēki, kuriem ir celiakija jeb glutēna nepanesamība, nedrīkst uzņemt lipekli, kas atrodams kviešu, miežu, rudzu miltu izstrādājumos. Ja šo likumu neievēro, var izdarīt nopietnus bojājumus savām zarnām.

Bet citi cilvēki izvēlas pēkšņi uzsākt bezglutēna uzturu un tic, ka šādi samazināsies svars. Bezglutēna uzturs nav diētisks un pilnīgi noteikti nepalīdzēs zaudēt liekos kilogramus.

"Daudzi veikala plauktos atrodami bezglutēna produkti satur vairāk kalorijas, cukuru, sāli un taukus un mazāk vērtīgas uzturvielas, piemēram, šķiedrvielas un dzelzi, kas organismam ikdienā ir nepieciešams. Ja ir vēlme izvairīties no lipekļa lietošanas uzturā vai rodas aizdomas par tā nepanesamību, pirmkārt, ir jādodas pie ārsta, kurš varēs noteikti diagnozi, otrkārt, var mēģināt ēst tikai dabisku bezglutēna pārtiku:

  • augļus;
  • kukurūzu;
  • brūnos rīsus;
  • pākšaugus;
  • riekstus;
  • sēklas;
  • pienu;
  • auzas,'' iesaka dietoloģe Kara Ikemota (Kari Ikemoto).

No parastajām cigaretēm uz e-cigarešu lietošanu


Foto: Shutterstock
E-cigaretes ir ar akumulatoru darbināmas ierīces, kas paredzētas, lai nodrošinātu garšu, nikotīnu un citas ķīmiskas vielas, tikai bez tabakas izstrādājumu kaitīgās ietekmes. Lai gan e-cigaretes satur mazāk cilvēka veselībai kaitīgus piemaisījumus, nav zinātniski pierādīts, ka šī ierīce palīdz atmest smēķēšanu.

"Pētījumā parādīts, ka sākot lietot e-cigareti tikai 14% atradinājās no parasto tabakas izstrādājumu lietošanas, lielākā daļa cilvēku beigās smēķēja abus cigarešu veidus, tāpēc pieņēmums, ka e-cigarešu lietošana atradina no smēķēšanas, ir aplams. Jākonsultējas pie speciālistiem, lai uzzinātu efektīvākus veidus, kā atmest smēķēšanu,'' iesaka pulmonologs Rejs Kaskiars (Ray Casciari).

No limonādēm uz bezcukura dzērienu lietošanu


Foto: Shutterstock
Tas, ka vairs nelieto gāzētos dzērienus ar lielo cukura daudzumu, nenozīmē, ka pēkšņi nokritīsies svarā. 2015. gadā veikts pētījums, kurā konstatēts, ka cilvēki, kas dzer bezcukura saldinātos dzērienus, ilgā laika posmā pieņemas svarā vairāk nekā ļaudis, kas dzer ierastos gāzētos dzērienus ar cukuru.

Tiem, kuri dzēra limonādi, vidukļa apkārtmērs palielinājās par 2,3 centimetriem (cm), bet tiem, kuri bezcukura gāzētos dzērienus - par 7,6 cm.

"Mākslīgie saldinātāji palielina atkarību no saldumiem un ir daudz spēcīgāki stimulātori par parasto cukuru. Tā rezultātā, mākslīgie saldinātāji var radīt lielāku atkarību nekā cukurs, un faktiski palielināt cilvēka kāri pēc saldumiem vēl vairāk. Vai nu jāizslēdz saldināti dzērieni no ikdienas uztura vispār, vai arī limonādi jāaizstāj ar citronūdeni, parasto ūdeni, bet noteikti ne bezcukura dzērieniem,'' dietologs Braens Kvebemans (Brian Quebbemann).

No parastajām ziepēm uz antibakteriālām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ikdienā lietot antibakteriālās ziepes, parasto vietā, nav nepieciešams, jo liela daļa no tām satur triklozānu - aktīvu vielu, kas var radīt bojājumus aknās, nierēs, sirdī un plaušās, nelabvēlīgi iedarboties uz imūnsistēmu un graut hormonālo sistēmu organismā, kā arī veicināt mikroorganismu rezistenci pret antibiotikām.

Antibakteriālās ziepes un trauku mazgāšanas līdzekļi parasti satur triklozānu un triklokarbānu, kas var radīt nevajadzīgu risku, ņemot vērā, ka to pozitīvā iedarbība nav pierādīta.

Triklozāns savu antibakteriālo īpašību dēļ tiek ļoti plaši lietots ne tikai zobu pastās vien, bet arī dezodorantos, ziepēs, krēmos, veļas un daudzos citos mazgāšanas līdzekļos.

ASV Vides aizsardzības aģentūra (EPA) triklozānu ir reģistrējusi kā indīgu pesticīdu (līdzeklis dažādu nevēlamu organismu iznīcināšanai), jo tas var radīt būtiskus zaudējumus gan cilvēka veselībai, gan videi, tāpēc ieteicams neriskēt ar savu veselību un speciālo pretmikrobu ziepju vietā, droši lietot parastās ziepes.

Avots: medicine.lv.

No trekna piena uz vājpiena produktiem


Foto: Shutterstock
2013. gadā veikts pētījums, kurā pierādīts, ka vīriešiem, kas ikdienā lieto piena produktus ar augstu tauku saturu ir mazāka iespēja pieņemties svarā, nekā tiem, kad lieto vājpiena produktus.

"Piena tauki palēlina gremošanu un liek justies apmierinātiem. Tiem, kas radikāli pāriet no trekniem piena produktiem uz zemu tauku saturošiem, parādās vēlme vai nu dzert to vēl vairāk vai papildināt ēdienkarti, līdz ar to kalorijas un tauki tiek uzņemt divtik. Piena mīļotājiem, kas vēlas nomest kādu lieku kilogramu, ieteicams pāriet uz zemāku tauku saturu, piemēram, 1% piena produktiem, nevis beztauku vai vājpiena, " atzīst sporta dietoloģe Eimija Godsona (Amy Goodson).

No gaļēdāja par kalsnu veģetārieti

Foto: Shutterstock

Veģetārieši un vegāni bieži vien ir tievāki nekā gaļēdāji, saskaņā ar 2013. gadā veikto pētījumu, kurā piedalījās gandrīz 72000 cilvēki.

"Problēma ar veģetārismu un vegānismu, ir tā, ka viņiem ir krietni ierobežotāka izvēle, kā iegūt olbaltumvielas. Pārtika, kas satur daudz olbaltumvielas liek justies paēdušam un uzņemt mazāk kalorijas ar citiem ēdieniem. Šī iemesla dēļ cilvēki, kas pēkšņi pārtrauc ēst gaļu, parasti sāk uzņemt vairāk kaloriju ar citiem produktiem, kas ir sliktāk, nekā zivju, gaļas vai piena produktu lietošana. Ja cilvēks ir vegāns, noteikti jāizveido atbilstošs uzturs, lai uz augu bāzes būtu uzņemti nepieciešamie proteīni, piemēram, rieksti, pupas un noteikti jāēd produkti, kas satur B 12 vitamīnu,'' iesaka Kvebemans.

No trim kātīgām maltītēm dienā uz sešām mazākām

Foto: Shutterstock

Daudzi eksperti iesaka dienā ieturēt vairākas mazas maltītes, piemēram, piecas vai sešas, nevis trīs lielas, kā ierasts. Ideja ir balstīta uz pieņemumu, ka regulāras maltītes stabilizē cukura līmeni asinīs, tādēļ neradot bada sajūtu, bet organisms visiem nestrādā vienādi.

Ja cilvēks nav uzmanīgs un ēd vairāk visas dienas garumā, tas var novest pie papildu kaloriju uzņemšanas.

Gudrāka stratēģija - kad kuņģis signalizē par izsalkumu, un ir pagājušas vismaz 4 stundas kopš pēdējās ēdienreizes, uzkost ko tādu, kā sastāvā ir vērtīgās olbaltumvielas, piemēram, grieķu jogurtu ar mellenēm vai ābolu.

No treknā sviesta uz vieglo margarīnu

Foto: Shutterstock

Margarīns tiek uzskatīts veselīgāks par sviestu, bet tā gluži nav.

"Margarīns bieži tiek izgatavots ar hidrogenēšana palīdzību. Šī procesa laikā pārveido šķidru eļļu cietā, kā rezultātā izveidojas transtaukskābes, kas samazina labo holesterīnu un palielina sliktā daudzumu," saka Ikemota.

Jauns pētījums publicēts Britu medicīnas žurnālā, kur norādīta skaidra saikne starp transtaukskābēm un sirds slimībā, bet sviests un citi piesātinātie tauki nebija saistīti ar paaugstinātu nāves risku, insultu, 2. tipa cukura diabētu vai sirds slimībām.

Tik un tā ārsti vēl joprojām iesaka ierobežot piesātinātu tauku produktu lietošanu.

No mīkstā biroja krēsla uz vingrošanas bumbu birojā

Foto: Shutterstock

Plaši apspriests ir sēdošais darbs un tā ļaunā ietekme uz cilvēka veselību. Viens no ieteikumiem ir aizvest vingrošanas bumbu uz biroju un sēdēt pie datora uz tās.

Teorētiski, sēžot uz nestabilas virsmas, vajadzētu sākt darboties galvenajām muskuļu grupām, bet, lai tās trenētos, ir jākoncentrējas sportošanai un ar sēdēšanu uz nestabilas virsmas vien nepietiks. Sēdēšana uz fitnesa bumbas neļauj pareizi iztaisnot mugurkaulu un tādējādi izdara lielāku ļaunumu nekā neērts koka krēls, tāpēc, lai vingrošanas piederumi paliek mājās, darbu un sportu apvienot neizdosies.

No saldumiem uz veselīgajiem enerģijas batoniņiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Visi zina, ka enerģijas batoniņš dod spēku un možumu, bet cilvēki aizmirst, ka tie ir ātrie ogļhidrāti, cik strauji tos uzņemam, tik pazaudējam.

Enerģijas batoniņš īsā laikā palielina cukura līmeni asinīs. Veselīgas, neapstrādātas pārtikas uzkodas, piemēram, ābols vai siers nodrošina ilgstošu enerģiju ar veselīgajiem ogļhidrātiem, šķiedrvielām un olbaltumvielām.

"Enerģijas batoniņi bieži pildīti ar slēpto cukuru, piemēram, agaves sīrupu, rīsu sīrupu, un augstu fruktozes kukurūzas sīrupu, kā arī atkarību izraisošo cukura aizstājēju, piemēram, sukralozi," saka Kvebemans.

Speciālists norāda, ka vienā enerģijas batoniņā, kas satur 120 kalorijas ir tikai divi grami olbaltumvielu, kas nozīmē, ka cilvēkam jau pēc pāris stundām atkal gribēsies ēst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!