Foto: Shutterstock
Plāno atmest smēķēšanu vai esi jau to paveicis? Tad tas ir apsveicami, taču tas vien ir pirmais solis, lai organismu atveseļotu. Lai tas izdotos pilnībā, no tā nepieciešams izvadīt gadiem uzkrāto nikotīnu un pie viena arī atkarību no tā. Nikotīns ir viena no ilgāk iedarbīgajām narkotikām, ja tā var atļauties sacīt, un atbrīvoties no smēķēšanas nebūt nav viegls darbiņš.

Lai palīdzētu vēl smēķējošajiem un tiem, kuriem jau izdevies uzvarēt šo atkarību, zinātnieki portālā "Health.Changeua" atklājuši desmit produktus, kas palīdzēšot attīrīt organismu no nikotīna. Tieši veselīgs uzturs esot galvenais palīgs cīņā ar minēto kaitīgo ieradumu. Protams, arī bez patiesas vēlmes un milzu gribasspēka, neiztikt.

Brokoļi

Viens no vērtīgākajiem produktiem ir brokolis. Tajā ir daudz vitamīna C un B5, kas labvēlīgi ietekmē daudzus svarīgus procesus organismā. Šo vitamīnu trūkums var novest pie vielmaiņas traucējumiem. Lietojot uzturā brokoļus, uzlabojas vielmaiņa un tiek aizsargātas plaušas no toksīniem (brokoļi satur gēnu NRF2, kas aizsargā plaušu sūnas). Par to, kas vēl veselīgs brokoļos, lasiet šeit.

Foto: Shutterstock

Apelsīni

Apelsīni ir visizplatītākie no citrusaugliem. Ārsti uzstājīgi rekomendē tos iekļaut augļu ēdienkartē, jo apelsīni ir labs antioksidantu avots. Bez tam apelsīni var kalpot arī kā antidepresanti, tāpat to lietošana papildinās vitamīna C rezerves tavā organismā un samazinās stresu, nemieru, ko var radīt atteikšanās no smēķēšanas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Spināti

Spināti ir vēls viens labs avots veselības uzlabošanai. Visvairāk tie nepieciešami cilvēkiem, kuri atmet smēķēšanu. Spināti satur folijskābi un vitamīnu B9, kas ir lieliski palīgi nikotīna izvadīšanai no organisma. Vitamīns B9 palīdz uzlabot miegu, kas bieži smēķētājiem ir traucēts, bet folijskābe cīnās ar nikotīna abstinences simptomiem. Kas vēl veselīgs spinātos, lasiet šeit.

Foto: stock.xchng

Ingvers

Ingvers palīdz atbrīvoties no daudzām nevēlamām sekām, ko rada smēķēšana. Lai efekts būtu labāks, uzturā vēlams lietot neapstrādātu jeb svaigu ingveru. Tas palīdzēs samazināt tieksmi pēc nikotīna, uzturēt normālu ķermeņa svaru, uzlabot vielmaiņu – tādā veidā ātri no organisma izvadīt toksīnus. Par ingvera labajām īpašībām lasiet šeit.

Foto: Shutterstock

Dzērvenes

Dzērvenēs esošais skābums palīdz no organisma izvadīt nikotīnu daudz ātrāk, nekā citi organiskie elementi. Dzērveņu ogas ir bagātas ar vitamīnu C, un pilnībā spēj konkurēt ar apelsīniem un citroniem, un tieši šī vitamīna trūkums ir bieža parādība visiem smēķētājiem. Turklāt dzērvenes paaugstina cukura līmeni asinīs tieši tāpat, kā to dara nikotīns, tādēļ šīs ogas ir lielisks cigarešu aizstājējs periodā, kad tu sāc atmest smēķēšanu. Recepte ir ļoti vienkārša: trīs karotes dzērveņu ogu un pustējkarote cukura.

Foto: Shutterstock

Citrons

Citroni ir vēl viens uzticams palīgs cīņā par veselības uzlabošanos. Ir zināms, ka nikotīns grauj šūnas un galēji negatīvi ietekmē ādas stāvokli. Nikotīna negatīvā ietekme turpinās kā minimums vēl vairākas dienas pēc tam, kad tu izsmēķēji pēdējo cigareti. Citronskābe un vitamīns C palīdzēs tev cīņā ar nevēlamiem smēķēšanas efektiem.

Foto: Shutterstock

Burkāns

Smēķētājiem dienas laikā pazeminās vitamīnu A un C koncentrācija organismā, tas, savukārt, var novest pie nervu šūnu iznīcināšanas, asinsrites un galvas smadzeņu traucējumiem. Regulāra svaigu burkānu lietošana palīdzēs atjaunot vitamīnu A, C un K rezerves un pastiprinās organisma dabiskās aizsardzības spējas.

Foto: stock.xchng

Granātāboli

Smēķēšana paātrina sirdsdarbību, paaugstina arteriālo asinsspiedienu un pazemina skābekļa līmeni asinīs. Lai tam pretoties, lieto granātābolus vai to sulu. Bez visa tā, šie augļi arī palīdz paaugstināt eritrocītu daudzumu asinīs. Par granātābolu labajām īpašībām lasiet šeit.

Foto: Shutterstock

Kviešu klijas

Smēķēšana var sašaurināt asinsvadus. Lai atjaunotu to elastīgumu, lieto uzturā kviešu klijas. Tās ir neaizstājams šķiedrvielu avots, kā arī svarīgs mikro un makro elementu avots, kas īpaši nepieciešami cilvēka organismam. Klijās ir daudz vitamīna E, kas pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Klijas var arī pazemināt risku saslimt ar sirds slimībām gados vecākiem cilvēkiem.

Foto: Shutterstock

Baltie galviņkāposti

Jo vairāk kāpostu lietosi uzturā, jo mazāks risks saslimt ar vēzi. Kāposts ir dabisks izotiocianāta un citu antioksidantu avots, kas palīdz izvairīties no nevēlamas, negatīvas ietekmes uz organismu, kas var rasties ilgstošas smēķēšanas rezultātā.

Foto: LETA
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!