Foto: Shutterstock
Ikvienam no mums laiku pa laikam gadās melnās dienas, kad šķiet, lietas pašas lec ārā no rokām, neizdodas nekas no iecerētā, turklāt negatīvā noskaņojuma dēļ pasliktinās arī mūsu attiecības ar līdzcilvēkiem. Gadījumā, ja minētās izjūtas tevi piemeklē aizvien biežāk, iepazīsties ar vienkāršiem paņēmieniem, kā ne tikai uzlabot garastāvokli, bet arī vairot laimes sajūtu ikdienā kopumā. Turpinājumā piedāvājam "ieročus" sliktā noskaņojuma un bezcerības mazināšanai atkarībā no tā, cik daudz laika esi gatava veltīt sava dzīvesprieka vairošanai.

Paņēmieni, kas slikto noskaņojumu mazinās minūtes laikā

Foto: Shutterstock

1. Lai gan šis ieteikums var šķist pārlieku banāls, nereti noskaņojuma uzlabošanai pietiek vien ar tik vienkāršu darbību kā pasmaidīšana. Dažādos pētījumos ir pierādīts, ka, kaut automātiski savelkot lūpu kaktiņus smaidā, uz šo kustību teju acumirklī reaģē mūsu smadzenes, gluži automātiski uzlabojoties arī mūsu noskaņojumam. Pēc šādas "piespiedu" smaidīšanas tava seja kādā brīdī, visticamāk, atplauks arī gluži dabiskā smaidā.

2. Lai vairotu organismā endorfīnus jeb tik labi pazīstamos laimes hormonus, izkusties! Veic pāris pietupienu, palēcienu, izklupienu! Tā ne tikai liksi straujāk riņķot asinīm un uzlabosi garastāvokli, bet arī nodrošināsi organismu ar kaut nelielu daudzumu tam tik nepieciešamajām fiziskajām aktivitātēm.

3. Kā zināms, lielisks līdzeklis cīņā ar negatīvām emocijām ir arī aromterapija. Lai atbrīvotos no grūtsirdības vai nomāktības, ieelpo apelsīnu vai lavandas aromātu!

4. Lai cik neticami tas arī nešķistu, sliktu noskaņojumu spēj mazināt arī košļājamās gumijas ēšana. Monotonā un ritmiskā darbība palīdz ķermenim atslābināties, mazina stresu un uzlabo garastāvokli, liecina pētījumi.

5. Tāpat atklāts, ka pozitīvas emocijas un pat produktivitāti mūsu ikdienā vairo ziedu uzlūkošana. Iegādājies kādu no šobrīd tik krāšņajām rudens puķu kombinācijām un novieto to labi redzamā vietā, dienas gaitā priecājoties par ziedu košajām krāsām un skaistumu!

6. Viens no senākajiem noskaņojuma uzlabošanas paņēmieniem ir našķēšanās ar ko gardu. Pazīstamākā, protams, ir šokolāde, taču, ja esi, piemēram, sāļo uzkodu cienītāja, laiku pa laikam ļauj sev izbaudīt šo kārumu.

7. Nav noslēpums, ka ikvienam no mums piemīt kāds trūkums, turklāt tieši vājības dara mūs cilvēciskus. Taču, ja vēlies uzlabot garastāvokli, ļauj vaļu savai iztēlei un sapņiem, iedomājoties labāko sevis versiju, kāda vien iespējama. Varbūt vēlies, lai tev piemistu vairāk pārliecības, drosmes, nosvērtības. Vai, iespējams, alksti pēc slaidāka vidukļa un plašākām svešvalodu zināšanām? Velti laiku šo domu apcerēšanai un analizēšanai, ne tikai iztēlojoties savu ideālo būtību, bet arī apsverot, ko vari darīt šo sapņu realizēšanas labā!

8. Liela nozīme mūsu noskaņojuma radīšanā ir arī apkārtējai videi. Krāsu terapijas speciālisti apgalvo, ka viena no pozitīvu emociju radīšanai ieteicamākajām krāsām ir zaļā dažādās tās toņkārtās, mazinot stresu, veicinot radošumu, kā arī vairojot optimismu.

9. Rudens ir teicami piemērots laiks sveču dedzināšanai, ļaujot vakaros rāmi lūkoties to dejojošajās liesmiņās un tā, gluži neviļus, sakārtot joņojošās domas un mazināt ikdienas neizbēgamās raizes. Turklāt sveču dedzināšanu vari apvienot arī ar aromterapiju, izbaudot ne tikai iepriekš minētās apelsīna un lavandas smaržas, bet arī kanēļa un vaniļas aromātus.

Paņēmieni, kā notvert laimes sajūtu vien piecās minūtēs

Foto: Shutterstock

1. Pētījumi liecina, ka viens no efektīvākajiem veidiem, kā ikdienā nezaudēt dzīvesprieku un neļauties nostalģijai vai raizēm par gaidāmo, ir dzīvošana tagadnē. Jāpiebilst, ka sapņošana vaļā acīm, kā arī gremdēšanās pagātnes atmiņās, savukārt, rosina nomāktību, apgalvo pētnieki, iesakot ikdienā veltīt laiku apzinātības prasmes attīstīšanai. Kaut pāris minūšu garumā ļauj sev novērsties no nepaveiktajiem pienākumiem un velti laiku, lai ieklausītos sevī, savā ķermenī un prātā, sajūtot tagadnes klātbūtni un tā iepazīstot sevi!

2. Aizdomājies, par ko jūties pateicīga! Neraugoties uz konkrētā brīža situāciju, visticamāk, arī tev ir vairāki iemesli, par ko justies pateicīgai – veselība, ģimene, mīļotais cilvēks. Nereti mēs savas dzīves svētības uzskatām par pašsaprotamām, aizmirstot, cik laimīgi patiesībā varam justies.

3. Izdari ko labu! Vien nelieli labas gribas žesti ne tikai iepriecinās līdzcilvēkus, bet arī uzlabos mūsu noskaņojumu un vairos patīkamas emocijas, kā arī sniegs gaišāku pasaules redzējumu.

4. Noklausies dziesmu, kam piemīt dinamisks ritms un patīkama melodija! Mūzika, kā zināms, iedvesmo un iepriecina, tāpēc izmanto tās spēku savā labā, izvēloties fona mūziku gan darbam, gan atpūtai, kā arī laiku pa laikam vienkārši klausoties iecienītāko mākslinieku ierakstus!

5. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā mazināt negatīvas emocijas un stresu, ir ļaušanās pieskārieniem. Apskāviens, glāsti, skūpsti, arī mīlēšanās – fizisks kontakts ar līdzcilvēkiem nomierina un atslābina, nodrošinot arī labsajūtas hormona oksitocīna veidošanos.

6. Tāpat noskaņojumu teicami uzlabo mērķu realizēšana. Ikviens zina, cik patīkami ir sasniegt kāroto, izjūtot gandarījumu par paveikto, turklāt realizētajiem uzdevumiem ne vienmēr jābūt ievērības cienīgiem. Pat tik vienkārša darbība kā saburzīta papīra bumbiņas iemešana miskastē no attāluma vai pildspalvas pacelšana, izmantojot vien kāju pirkstus, vairos pozitīvās emocijas un ļaus kaut uz mirkli just nosacītu uzvaras garšu.

7. Lai veicinātu asinsriti un vairotu labsajūtu, izmasē ķermeni vai norīvējies ar dvieli. Ja pietiek apņēmības, šo paradumu vari ieviest savā ikdienas rīta dušas rituālā.

8. Elementārs dzīvesprieka vairošanas paņēmiens ir kaut kā jauna darīšana, turklāt tā nolūkos nebūt nav jāpārceļas uz dzīvi citviet vai jāmaina darbs. Nereti pietiek arī ar tik vienkāršām darbībām kā sev neierastas krāsas džempera uzvilkšana, cita mājupceļa maršruta izvēle, tradicionālās kafijas nomainīšana pret tēju vai jaunu kursu uzsākšana, papildinot savas zināšanas līdz šim neizpētītā jomā.

9. Iemācies saskatīt skaisto! Taureņa spārnu vēdas, saules stari, kas ierasto pagalma ainu pārvērš neticami krāšņā gleznā, jāņtārpiņu mirgošana vasaras naktī vai rudens lapu mežonīgā deja uz piemājas ceļa – brīnumskaistais ir mums apkārt, atliek vien raudzīties mazliet vērīgāk!

Paņēmieni, kā efektīvi uzlabot noskaņojumu 10 minūšu laikā

Foto: Shutterstock

1. Ļaujies sarunām ar iedvesmojošiem cilvēkiem, kuru sabiedrībā izjūti mieru un harmoniju! Ja tikšanās nav iespējama, ierastās īsziņu apmaiņas vietā piezvani konkrētajam cilvēkam, ļaujot sevi nomierināt un iepriecināt ne tikai sarunai, bet arī tās biedra balss tembram un klātbūtnes sajūtai!

2. Lai mazinātu stresu un vairotu dzīvesprieku, kā arī sakārtotu domas, uzkop savu mājokli vai darba vidi! Atbrīvojies no visa vecā un liekā, ļaujot telpās ieplūst svaigam gaisam, tīrības aromātam un saules gaismai!

3. Distancējies no visa, kas tevī rada nemieru! Portatīvais dators, kas nolikts uz žurnālu galdiņa, radīs tevī stresu par nepaveiktajiem darba pienākumiem, savukārt nenomazgātie trauki mazinās prieku par nupat izbaudīto ēdienreizi. Ja velti mirkli atpūtai, izbaudi to pilnībā!

4. Svini dzīvi, kā arī izbaudi prieku par gaidāmiem vai jau aizvadītiem notikumiem! Aplūko fotogrāfijas, plāno nedēļas nogales, sarīko pārsteigumus vecākiem, mīļotajam cilvēkam vai draudzenēm! Laimi var vairot, darot to arī apzināti!

5. Izbaudi jogas nodarbību! Pat tad, ja par šo jomu tev nav ne mazākās nojausmas, fiziskā aktivitāte, elpas sakārtošana, kā arī kaut kā jauna izmēģināšana radīs prieku un ikdienā tik vajadzīgo viegluma sajūtu.

6. Ja esi gana apņēmīga, veic mājas pārkārtošanas un tās interjera uzlabošanas darbus! Mēbeļu pārbīdīšana vai to papildināšana ar jauniem dizaina elementiem radīs mājīguma sajūtu un mieru, attiecīgi vairojoties arī pozitīvajām emocijām un uzlabojoties garastāvoklim.

7. Satrauktu prātu lieliski nomierina arī dzīvnieka tuvums. Ja tas iespējams, izbaudi kaķa murrāšanu, plaukstām slīdot pār tā maigo kažociņu, vai dodies pastaigā ar suni, ļaujoties bezrūpībai un rotaļām ar prieka pārņemto dzīvnieku. Skumjas un raizes teicami mazina arī izjāde ar zirgu, šai nodarbei piemītot teju terapeitiskam efektam.

8. Ja ikdiena šķiet pārlieku nomācoša, uz brīdi no skumjām vari patverties, izdzīvojot svešas dzīves un likteņstāstus. Teātra, kino vai muzeja apmeklējums, īpaši, ja to jau sen neesi izbaudījusi, ikdienai piešķirs jaunas krāsas un, iespējams, vairos arī dzīvesprieku!

9. Reizēm, lai atbrīvotos no skumjām un nomāktības, atliek tām ļauties. Tiecoties izrādīt pārlieku spēku, nesatricināmību un cīņas sparu, mēs laupām sev tik vajadzīgo iespēju laiku pa laikam just ievainojamību un vājumu, kas patiesībā ir tik cilvēciskas īpašības! Izsāpi skumjas un ļaujies emocijām, ja jūti, ka tas nepieciešams. Asaras attīrīs prātu un radīs mieru, ļaujot sakopot domas un vērties dzīvē ar krietni gaišāku un skaidrāku skatu.

Izmantotie avoti:

  • Exercise, yoga, and meditation for depressive and anxiety disorders. Saeed SA, Antonacci DJ, Bloch RM;
  • Chewing gum alleviates negative mood and reduces cortisol during acute laboratory psychological stress. Scholey, A., Haskell, C., Robertson, B;
  • Become more optimistic by imagining a best possible self: Effects of a two week intervention. Meevissen, Y.M.C., Peters, M.L., & Alberts, H.J.E.M;
  • Friends with benefits: on the positive consequences of pet ownership. McConnel, A.R., Brown, C.M., Shoda, T.M;
  • Laughter and depression: hypothesis of pathogenic and therapeutic correlation. Fonzi, L., Matteucci, G., Bersani, G;
  • Counting blessings versus burdens: an experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life. Emmons RA, McCullough ME;
  • Depression is associated with decreased 25-hydroxyvitamin D and increased parathyroid hormone levels in older adults. Hoogendiik, WJ, Lips, P., Dik, MG.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!