Foto: Shutterstock

Zemeņu uzvaras gājiens vairs nav aiz kalniem – tirgū jau var iegādāties pirmās ogas un nav vairs ilgi jāgaida, kad katrs pats tās varēsim salasīt savā piemājas dārzā. Zemenes ir ļoti iecienīts gardums un priecē fakts, ka tās ir ne vien garšīgas, bet, kā pierādīts, arī ļoti veselīgas, tā vēsta portāls besthealthmag.ca.

Zemenēs ir daudz C vitamīna un karotīna, arī B grupas vitamīnu. C vitamīna parasti vairāk ir tumšākās ogās. 100 gramos zemeņu ir 6,2 grami cukura,tāpēc tās ēdot, jābūt uzmanīgiem cilvēkiem, kam ir cukura diabēts. Tāpat šīs ir alerģiskas ogas un arī maziem bērniem jādod piesardzīgi. Alerģija var izpausties kā ādas apsārtums, nieze, slikta dūša, caureja, iesnas vai pat smakšana.

Apēdot 1 kilogramu zemeņu, cilvēks uzņem aptuveni 340 kaloriju.

Lūk, vēl astoņi iemesli, kāpēc zemenes to īstajā sezonā tomēr būtu jāēd. 

Zemenes stiprina imunitāti

Zemenes ir lielisks C vitamīna avots – viena porcija zemeņu satur 51,5 miligramus šī vitamīna, kas ir apmēram puse no dienā nepieciešamās C vitamīna devas. Tas stiprina imunitāti, kā arī darbojas kā spēcīgs antioksidants. 

Uzlabo acu veselību

Zemenēm piemītošās antioksidanta īpašības spēj arī novērst kataraktu, kas ir acs lēcas apduļķošanās. Zemenēs esošais C vitamīns aizsargā acis no skarbajiem UV stariem, un tas spēlē arī nozīmīgu lomu acs radzenes un tīklenes stiprināšanā.  

Vairāk par šo slimību lasiet šeit: delfi.lv/vina/

Palīdz kontrolēt svaru

Svara kontrole ir efektīvākais veids kā izvairīties no saslimšanas ar 2. tipa cukura diabētu un sirds slimībām. Zemenes ir mazkaloriju ogas – vienā zemenē ir 28 kilokalorijas. Tās būs lielisks neveselīgo našķu aizstājējs, jo to sastāvā ir arī salīdzinoši zems dabīgo cukuru daudzums – 4 grami vienā ogā.

Palīdz cīņā pret vēzi

Vitamīns C ir arī viens no antioksidantiem, kas var palīdzēt, ja ir saslimšana ar vēzi, jo tas stiprina imūnsistēmu un, kā zināms, laba imūnsistēma ir labākais ierocis cīņā ar šo slimību. Zemenēs atrodama arī ellagic skābe un ir pierādīts, ka tai piemīt īpašības, kas palīdz ierobežot vēža šūnu augšanu. 

Uzlabo ādas veselību un tvirtumu

Zemeņu lietošana uzturā, uzlabot arī ādas elastību un izturību. Rūpēs par ādas veselību ogās esošais C vitamīns ir nozīmīgs, jo piedalās kolagēna ražošanā. Novecojot, kolagēna daudzums organismā samazinās, savukārt ēdot produktus, kas bagāti ar C vitamīnu, āda spēj saglabāt tās jauneklīgo izskatu un, protams, veselīgāku ādu. Tomēr C vitamīns nav vienīgā zemeņu sastāvā esošā viela, kas palīdz uzturēt ādu tvirtāku un samazināt grumbas. Ir pierādīts, ka arī ellagic skābei piemīt īpašības, kas var novērst kolagēna daudzuma samazināšanos organismā, kā arī novērst ādas šūnu reakciju uz iekaisumu. 

Sirds veselības stiprinātājs

Zemeņu iekļaušana uzturā ietekmē arī mūsu mazā dzīvības motoriņa veselību, jo zemeņu sastāvā esošā ellagic skābe un flavonoīdi darbojas kā antioksidanti un ietekmē sirds veselību dažādos veidos. Šīs ogas ieteicams uzturā iekļaut arī tiem, kuriem ir paaugstināts holesterīna līmenis.

Regulē asinsspiedienu

Kālijs ir vēl viena sirds veselībai nepieciešama uzturviela un ar 134 miligramiem vienā porcijā, zemenes uzskata par labu kālija avotu. Kālijs palīdz samazināt asinsspiedienu, ja tas ir pārāk augsts. Pateicoties zemenēs esošo vielu labajai ietekmei uz veselību, tās atzītas kā vienas no visvairāk ieteiktajām ogām, ko lietot uzturā, rūpējoties par savas sirds veselību.

Zemenes uzlabo grūtnieču veselības stāvokli

Zemeņu sastāvā atrodams arī B vitamīns – vienā porcijā 21 mikrograms. B vitamīns ir nepieciešams grūtniecēm bērniņa gaidīšanas pirmajās stadijās, lai palīdzētu attīstīties mazuļa smadzenēm, galvaskausam un muguras smadzenēm. Zemeņu lietošana uzturā var novērst arī iespējamu dažādu defektu iedzimtību.

Spinātu salāti ar zemenēm un kazas sieru

Foto: Shutterstock
Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.

Lasīt vairāk

Zemeņu un rabarberu sangrija

Foto: Shutterstock
Zemeņu laikā sangrija jājauc ar zemenēm, klāt liekot arī rabarberu. Zemenes saderēsies ar rozā vai balto vīnu. Sangriju pēc sajaukšanas būtu jānoliek ledusskapī vismaz uz stundu, lai garšas sadraudzējas. Toties, lai sangrija priecīgi sprēgātu pa mēli, pirms pasniegšanas pievieno atdzesētu gāzēto ūdeni, kuru var aizstāt arī ar aukstu šampanieti.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamais zemeņu tiramisu glāzītēs

Foto: Shutterstock
Pavisam veikli pagatavojams deserts, kuram nebūs jāstāv ledusskapī, un jāgaida, kad to varēs baudīt. Sapildi sastāvdaļas skaistās, caurspīdīgās glāzēs, tā, lai
zemenes
un gardo krēmu var redzēt visā krāšņumā. Ideāls variants ballītei vai maltītei dārzā, katram pagatavojot individuālas porcijas.

Lasīt vairāk

Viegli salāti, zemeņu gardumi, maizes zupa un atspirdzinoši kokteiļi - 15 idejas lieliskai svētdienas bērnu ballītei

Foto: Shutterstock
Saulainā svētdienā, kad mazākajiem ģimenes rakariem nupat sācies ilgi gaidītais vasaras brīvlaiks, ir īstais laiks to kārtīgi atzīmēt ar kādu ballīti vai pikniku ģimenes un draugu lokā. Un īsti laikā, svinot Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, kas šogad iekrīt pirmdienā. Piedāvājam iedvesmai 15 receptes, starp kurām ir gan vasarīgi
salāti
, gan pieaugušo bērnības klasika
maizes
zupa, gan atspirdzinošas ogu limonādes un
kokteiļi
. Kā arī burvīgi deserti ar sezonas gardumu -
zemenēm
, kurus pagatavot varēs arī mazākie virtuves palīgi.

Zemeņu sambuks

Laiks tukšot saldētavu - tur noteikti vēl atrodamas zemenes, kas glabā pagājušās vasaras saulaino garšu! "Aikāgaršo!" šefpavāra Normunda Baranovska recepte.

Lasīt vairāk

Zemeņu zupa ar maigām bezē putām un karameli

Foto: Vida Press
Salds kārums vakariņu reizei - zemeņu biezzupa ar maigām olbaltuma putām un saldu karameli.

Lasīt vairāk

Vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm

Foto: Vida Press

Lai pagatavotu vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm, vajadzīgas zināmas virtuves iemaņas - gan plaucētās mīklas, gan vārītā krēma pagatavošanai ir savi knifiņi, tomēr tas ir to vērts, īpaši, ja vēlies kādu īpaši iepriecināt vai pārsteigt. Reti kurš spēs atteikties no tāda grēcīga kāruma!

Lasīt vairāk

Mandeļu biskvīta torte ar zemeņu un maskarpone siera krēmu

Foto: DELFI
Vasarīgs gardums, kas iederēsies gan uz Jāņu galda, gan citos godos!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!