Jau gadsimtiem ilgi cilvēki veselības uzlabošanas nolūkos un vielmaiņas līdzsvarošanai lieto ābolu etiķi. Tagad zināms, kāpēc ābolu etiķis ir tik vērtīgs – tas satur dzīvības pamatķieģelīšus, aminoskābes, kā arī svarīgus vitamīnus, perfekti sabalansētas 19 minerālvielas un enzīmus. Kopā tās ir 93 visdažādākās sastāvdaļas, kas palīdz tavam ķermenim.
Miljoniem cilvēku mūsdienās šo etiķi lieto, lai normalizētu ķermeņa svaru. No veseliem āboliem gatavotā etiķī esošais pektīns samazina holesterīna līmeni. Tīrā ābolu etiķī ir daudz kālija, kas spēj pazemināt paaugstinātu asinsspiedienu un ir ļoti būtisks muskulatūras stiprināšanai. Un tie ir tikai daži pozitīvie efekti, kas parādās, lietojot uzturā ābolu etiķi.

    Ābolu etiķa labvēlīgā ietekme uz organismu:
  • Regulē asinsspiedienu
  • Cīnās ar infekcijām
  • Mazina artrīta sāpes
  • Veicina gremošanu
  • Uzlabo vielmaiņu
  • Palīdz attīrīt žultspūsli
  • Normalizē svaru (iegrožo apetīti)
  • Cīnās ar osteoporozi
  • Āda kļūst veselīgāka
  • Mazina kakla iekaisumu, laringītu
  • Remdē saules apdegumus, ārstē jostas rozi, kodumus un dzēlienus
  • Savlaicīga lietošana aizkavē blaugznu veidošanos, plikpaurību un galvas ādas niezi

Mūsdienās ābolu etiķa dziednieciskajai ietekmei sabiedrības uzmanību pievērsa amerikāņu ārsts J. S. Džarviss (latviski iznākusi viņa grāmata “Medus un citi dabas produkti”). Viņš konstatēja, ka ābolu etiķis veicina mājdzīvnieku augšanu un novērš slimības. Džarviss šo atklājumu pielāgoja cilvēku uzturam. Viņš ieteica ābolu etiķa un medus sajaukumu, kā līdzekli liela vecuma sasniegšanai.

Ābolu etiķa izgatavošanai tiek izmantoti āboli, no kuriem izspiež sulu un raudzē ābolu vīnu. Baktērijas alkoholu pārvērš etiķskābē. Ābolu etiķis nav tik skābs kā vīnogu etiķis, tādēļ ir garšīgāks. Tajā ir saglabājušās gandrīz visas ābola augstvērtīgās vielas.

Iekšķīgi lietojot ābolu etiķi, tas attīra organismu no sārņiem. Savukārt ābolu etiķa kompreses veiksmīgi palīdz mazināt pietūkumus.

Kā iekšķīgi lietot ābolu etiķi?

Ābolu etiķi iekšķīgi vēlams lietot no rīta, tukšā dūšā. Etiķi atšķaida ar siltu ūdeni, aptuveni 2 ēdamkarotes uz glāzi ūdens. Taču daudzi uztura speciālisti norāda, ka pietiekoši ir lietot vismaz 2 tējkarotes ābolu etiķa kopā ar 1 tējkaroti medus (organisma stiprināšanai). Tā kā ābolu etiķim piemīt arī antiseptiskas īpašības, šis ir lielisks līdzeklis iekaisuša kakla skalošanai.

Ja ābolu etiķa garša šķiet ļoti nepatīkama, aptiekās var iegādāties ābolu etiķa kapsulas, kuras lieliski palīdz nomest lieko svaru. Lai to lietošana būtu efektīva, jāievēro sekojošais:

  1. Apņemties lietot šīs kapsulas 2-3 mēnešus.
  2. Lietot tās regulāri.
  3. Nedaudz samazināt ēdiena daudzumu.
  4. Palielināt sportisko aktivitāti.
  5. Pietiekoši atpūsties un atbrīvoties no stresa. Nesatraukties, ja svara samazināšanās nenotiek strauji – svara normalizēšanās nenotiks dažu dienu laikā.
  6. Dzert daudz ūdeni! 8-10 glāzes dienā. Tas palīdzēs attīrīt organismu no taukiem un toksīniem.

Ābolu etiķis ārīgai lietošanai

Pret krampjiem un kāju pietūkumu labi palīdz šādas kompreses: problemātiskās daļas ietin ābolu etiķī samērcētā linu audumā un pārklāj ar dvieli. Kājas pusstundu novietot uz paaugstinājuma.

Arī ik dienas veiktas kāju masāžas ar ābolu etiķi uzlabo asinsriti un padara audus elastīgus. Jūtīgai ādai etiķi vajadzētu nedaudz atšķaidīt ar ūdeni.

Vecmāmiņas recepte pret varžacīm: ābolu etiķī iemērc maizes šķēlīti, kamēr tā ir samirkusi. Tad uzlikt to uz varžacīm, nostiprināt ar apsēju un atstāt uz nakti, lai iedarbojas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!