Foto: Shutterstock
Kaloriju dedzināšanai ne vienmēr jāsaistās ar ilgām un sviedru pilnām stundām trenažieru zālē. Tā vietā vari ieplānot dažas īsas un jautras aktivitātes, kuras spēj nodedzināt ap 100 kalorijām. Turklāt, ja izkustēšanos savienosi ar sabalansētu uzturu, liekie kilogrami ar laiku izzudīs.

Dažas no apkopotajām nodarbēm, iedvesmojoties no "Verywell Fit", aizņems vien dažas minūtes, bet citas – mazliet ilgāk. Tomēr tev nebūs nepieciešams ne sporta tērps, ne došanās uz kādu noteiktu vietu, piemēram, sporta zāli, tāpēc šīs aktivitātes ir iespējams ikdienā iekļaut pavisam vienkārši. Turklāt, ja noteicošais nav kaloriju dzēšana, tad nodarbes var palīdzēt būt spēcīgākai, uzlabot lokanību, kā arī dot tev labu noskaņojumu visai dienai.

Tāpat vari apkopot vairākas aktivitātes, lai dienas laikā sadedzinātu pat 300 vai 400 kalorijas, kas ļaus būt labā sportiskajā formā. Paturi prātā, ka jo vairāk entuziasma ieliksi nodarbēs, jo tev interesantāk būs kustēties. Tāpēc arī darbā vari uzturēt možu garu, piemēram, iesaistot savus darba kolēģus, doties pusdienās tālāk no ofisa. Savukārt mājās vari iesaistīt ģimenes locekļus, lai atbalstītu veselību veicinošas aktivitātes.

Vēl cits ieteikums meklējams portālā "Health", piemēram, dienas laikā ieplānot desmit īsas aktivitātes, kas liks sirdij straujāk sisties, bet tajā pašā laikā uzlabos tavu pašsajūtu un sadedzinās kalorijas. Ikdienas darbībās ir tik daudz veidu, kā iekļaut vairāk vienkāršas kustības, kaut vai pietupienu pildīšana, kamēr dodies uz vannasistabu vai arī izkāpšana dažas pieturas pirms mājām, lai dienas laikā nostaigātu pēc iespējas vairāk.

Kāpnes, izstaipīšanās, galda teniss un kārtība darbā

Foto: Shutterstock

Viens no veidiem, kā būt ikdienā aktīvākai un sadedzināt vairāk kaloriju, ir izmantot kāpnes. It īpaši, ja dzīvo vai strādā augstākā stāvā. Lifta vietā izvēlies kāpt augšup vismaz 10 minūtes. Saprotams, ka sākumā var rasties aizdusa un elpas trūkums, jo pie šāda tipa aktivitātes neesi pieradusi. Tomēr, jo biežāk izmantosi kāpnes, jo aktīvāk spēcināsi savu ķermeni un īpaši – kājas. Savukārt kāpšana lejup nepatērē tik daudz tavas enerģijas, bet ir lielisks atpūtas veids, kas līdzinās mērenai aktivitātei.

Ja jūties pamatīgi izsmelta un nogurusi, tad palīdzēt atpūsties, bet tajā pašā laikā sadedzināt kalorijas, var izstaipīšanās vingrinājumi, piemēram, joga. Aptuvenais laiks, lai zaudētu 100 kalorijas – 30 minūtes. Tomēr tā nebūs tikai staipīšanās vien, bet arī locītavu stiprināšana, stresa mazināšana un miega kvalitātes uzlabošana.

Kad tu pēdējo reizi nodevies aktīvajam galda tenisam? Tā ir vēl viena iespēja tikai 20 minūšu laikā zaudēt simts kalorijas. Turklāt galda teniss uzlabo roku un pat acu koordināciju. Savukārt labs pretinieks tavas izredzes izkustēties uzlabos vēl vairāk un, iespējams, paspēsi aizrauties tiktāl, kamēr zudušas būs jau 500 kalorijas.

Darba vidē tiek pavadītas neskaitāmas stundas, tāpēc arī tur jāspēj atrast labas iespējas, kā izkustēties un zaudēt kalorijas. Ja arī nevari doties pastaigā ārpus darba vides, tad 100 kalorijas zaudēt vari stundu kārtojot savu darba galdu. Ja arī tam tev nepietiek laika – parūpējies, lai atkritumu konteiners būtu tālāk no darba galda vai kādu laiku pienākumus veic stāvus, tomēr ielāgo – ilgai sēdēšanai jābūt sabalansētai ar kustību daudzumu – tā neradīsies liekie kilogrami.

Stāvi kājās, lec, dodies dejot un veic uzkopšanas darbus

Foto: Shutterstock

Iepriekš tika minēts, ka stāvēšana kājās palīdz sadedzināt vairāk kaloriju. Katras 10 minūtes, kuras pavadi stāvot, palīdz tev zaudēt papildu 10 kalorijas, salīdzinot ar sēdēšanu. Turklāt tev nav nepieciešams speciāls galds, pie kura vari stāvēt – piemēram, apjautājies kolēģiem par iespēju sapulci pavadīt tādā vietā, kur jūs nesēžat. Vēl labāk, ja risinājumus darba jautājumiem meklēsiet pastaigas laikā.

Viena no bērnības klasikām ir lecamaukla. Tā ir labs veids, kā pavisam īsā laikā sadedzināt 100 kalorijas. Tev būs nepieciešamas vien septiņas minūtes, kas uzlabos arī koordinācijas spējas un dos lielāku spēku ķermenim. Var gadīties, ka sākumā septiņas minūtes izturēt ir grūti, tāpēc vajadzīgi vien regulāri treniņi, tāpēc liec lecamauklu pa rokai un izmanto to katrā brīvā brīdī, kad iespējams.

Arī dejošana ir lielisks veids, kā būt aktīvai. Tas ne tikai radīs tev entuziasmu, bet 30 minūšu laikā sadedzinās vismaz 100 kalorijas. Tomēr aktīvāka dejošana var sadedzināt vēl vairāk. Turklāt, ja izvairīsies no pārbagātas maltītes tajā vakarā, iegūtais efekts būs vēl lielāks.

Tici vai nē, taču mājas tīrīšana ir ne tikai kārtības uzturēšana, bet arī vesels ķermeņa treniņš. Tev vajadzīgas vien 30 minūtes, lai cerētās simts kalorijas tiktu sadedzinātas. Atceries, ja māju tīri ilgāk un aktīvāk, sadedzināsi vēl vairāk. Turklāt grīdu un putekļu tīrīšana, kā arī citas aktivitātes mājas darbos, palīdz spēcināt ķermeni.

Pastaiga, skrituļslidas, skriešana un dārza darbi

Foto: Shutterstock

Pastaiga ir vēl viens vienkāršs veids, kā būt aktīvai. Jo atšķirīgāka reljefa vietu izvēlēsies, jo vairāk kaloriju sadedzināsi, piemēram, izvēlies tādu taku vai maršrutu, kurš sastāv arī no pakāpieniem vai maziem kalniem. Ja pastaiga ir īpaši aktīva, tad 15 minūtēs iespējams sadedzināt aptuveni 100 kaloriju. Turklāt vēl stiprināsi kāju un vēdera muskuļus.

Brauciens ar skrituļslidām vairāk noderēs siltajai sezonai – 10 minūtēs vien sadedzināsi vismaz 100 kalorijas. Tas ir arī lielisks veids, kā lieliski pavadīt laiku, piemēram, ģimenes vai draugu lokā. Turklāt tev nav jābūt skrituļslidu profesionālei. Savukārt ziemas sezonā līdzīga nodarbe varētu būt arī slidošana uz ledus.

Skriešana, visticamāk, ir viena no populārākajām nodarbēm, kas ļauj saglabāt veselīgu formu. Aptuveni desmit minūšu lēns skrējiens var sadedzināt 100 kalorijas. Turklāt tev nav jāmokās, ja nevari noskriet tik ilgu laiku – izvēlies sadalīt iešanas un skriešanas intervālus, kas ļaus gan nedaudz pasvīst, gan atpūsties un kustēties ilgāku laiku.

Pavasarim strauji tuvojoties, aktuālāki kļūst arī dārza darbi. Tie ir ne tikai labs veids, kā pavadīt vairāk laika svaigā gaisā, bet arī zaudēt uzņemtās kalorijas. Aptuveni 25 minūtes rakšanas, stādīšanas, sēšanas vai ravēšanas darbos vari zaudēt līdz pat simts kalorijām. Turklāt bonusā ne tikai būsi fiziski aktīva, bet arī baudīsi svaigu gaisu un vēlāk krāšņu dārzu ar pašmāju dārzeņiem un augļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!