Foto: Shutterstock
Akne skar aptuveni 85 procentus jaunu cilvēku vecumā no 12 līdz 24 gadiem visā pasaulē. Pēdējos gados arvien biežāk akne tiek novērota arī pēc pusaudžu vecuma. Stress un smēķēšana bieži ietekmē aknes attīstību cilvēkiem pēc pusaudžu vecuma. Tāpat arī mazākiem bērniem dažkārt novēro akni. Atsevišķos gadījumos tā var būt saistīta ar endokrinoloģiskām saslimšanām. Kā izpaužas akne dažādos vecumos un kā ārstēties?

Jau jaundzimušajam var būt akne – tad tā ir kā ādas adaptācijas perioda izpausme pēc piedzimšanas, un parasti tā izzūd bez īpašas terapijas līdz sešu mēnešu vecumam. Ārstēšana šajā gadījumā visbiežāk nav nepieciešama, stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dermatoloģe Gerda Bērziņa.

Citos vecumos, ja akne netiek atbilstoši ārstēta, var izveidoties rētas. Aknes rētu ārstēšana ir ļoti sarežģīts un grūts process, uzsver ārste.

Daudziem cilvēkiem akne var spēcīgi ietekmēt psihoemocionālo stāvokli – var novērot nomāktu garastāvokli, samazinātu pašvērtējumu, sociālu izolāciju, depresiju u.c. Tāpēc svarīgi ārstēt ne tikai ādu, bet arī pievērst izmanību bērna pašsajūtai.

Var būt gan melni, gan balti komedoni

Akne var būt neiekaisīga un iekaisīga. Neiekaisīgai aknei raksturīgi atvērti (melnie punkti) vai slēgti komedoni (baltie punkti). “Iekaisīgas aknes gadījumā novēro izsitumus, tie varbūt strutaini, dažāda izmēra un dziļuma, pat sāpīgi zemādas mezgliņi vai pat veidojas cistas. Parasti tiek skartas zonas, kur aktīvāk strādā tauku dziedzeri: seja, krūtis, mugura,” norāda dermatoloģe.

Kādus izmeklējumus veic


Apskates laikā ārsts apskata ādu, noskaidro visas sūdzības, novērtē veselības stāvokli, iztaujā par lietotajiem medikamentiem. Uz vizīti pie ārsta ieteicams ierasties ar sarakstu par ikdienā lietotajiem medikamentiem un ādu kopjošiem līdzekļiem, min Gerda Bērziņa. Viņa piebilst – pārsvarā aknes gadījumā nav nepieciešams veikt specifiskas analīzes. Ja vizītes laikā ārstam radīsies aizdomas par kādu stāvokli, kas var ietekmēt akni, var tikt nozīmētas analīzes.

Ārstē ne tikai ar zālēm


Aknes ārstēšana ir kompleksa – tā ietver sevī atbilstošu ādas kopšanu, dzīvesveida izmaiņas, diētu, lokālu un sistēmisku (tabletes) ārstēšanu.

“Vizītes laikā pie ārsta tiks nozīmēta piemērotākā ārstēšana. Visbiežāk lietotie lokālie ārstnieciskie līdzekļi – krēmi, gēli – tiek lietoti uz nakti. Tie var radīt ādas kairinājumu un sausumu, tāpēc tiks ieteikta arī specifiska ādas kopšana – līdzekļi, kas attīra ādu (tai pašā laikā nesausina), nomierina, mazina ārstniecisko līdzekļu izraisītu kairinājumu,” skaidro ārste.

Parasti ārstējošos līdzekļus jāsmērē ļoti plānā kārtā uz problēmzonām. Dažkārt, uzsākot ārstēšanu, lai izvairītos no pārlieka ādas kairinājuma, ārsts var ieteikt “ik pārdienas režīmu” t.i., uzsākt šo līdzekļu lietošanu katru otro vakaru kādu laiku, pēc tam katru vakaru.

Ārste atzīmē – svarīgi apzināties, ka ārstēšanai ir nepieciešams laiks. Visbiežāk uzlabojums ir sagaidāms aptuveni četru līdz sešu nedēļu laikā pēc ārstēšanas uzsākšanas.

“Sistēmisku ārstēšanu ar antibiotikām vai retinoīdiem lieto smagākos gadījumos vairāku mēnešu garumā.

Tāpat vizītes laikā tiks izrunāti citi faktori, kas var ietekmēt aknes gaitu, – ādas kopšana, aizsardzība no saules, diēta, kosmētikas izvēle, atbalsta un izglītojošas programmas u.c.,” stāsta ārste.

Kāpēc akne rodas


Akne var rasties vairāku iemeslu dēļ. Kopumā aknes attīstību var ietekmēt (katram individuāli) ļoti daudz dažādu faktoru, piemēram, pusaudžu periods, dzimums, meitenēm menstruālais cikls, citas slimības, zāļu lietošana, dzīvesveids, diēta, ādas kopšanas rituāli, stress, smēķēšana u.c., skaidro Gerda Bērziņa.

Aknes skartā ādā novēro:

  • Pārmaiņas tauku sekrēta sastāvā un daudzumā – tauku dziedzeri atveras mata folikulā un izdala sebumu jeb ādas taukus. Sebums aizsargā pret apkārtējās vides kaitīgo ietekmi, palīdz uzturēt ādas mitruma līmeni. Dažādu faktoru, tostarp hormonu līdzvara traucējumu rezultātā, rodas sebuma pārprodukcija, izmainās tā sastāvs – sebums kļūst biezāks, un ir apgrūtināta tā izvadīšana uz ādas;
  • Hiperkeratinizāciju – uz mata folikula savairojas ādas šūnas, tām ir traucēta nolobīšanās, līdz ar to kopā ar sebuma pārmaiņām rodas “korķa efekts – tiek traucēta sebuma izdalīšanās;
  • Ādas baktēriju savairošanos/iekaisumu – Cutibacterium acnes (C. Acnes, iepriekš Propionbacterium) ir daļa no ādas normālās mikrofloras. Pateicoties diviem iepriekš minētajiem faktoriem, rodas labvēlīgi apstākļi šo baktēriju izplatībai, un tās savairojas un izdala dažādas vielas, kas veicina iekaisuma attīstību.

Diētas ietekme uz aknes attīstību

Foto: Shutterstock

“Lielai daļai cilvēku piens, piena produkti, pārtika ar augstu glikēmisko indeksu (piemēram, saldumi, “junk food”) var veicināt aknes attīstību un pasliktināt slimības gaitu,” atzīmē ārste. Šie produkti ietekmē hormonus, tādējādi veicinot iekaisuma attīstību, stimulējot tauku dziedzeru darbību.

Dermatoloģe arī min – ir dati, ka B12 vitamīna lietošana veicina izmaiņas ādas mikrobiomā – tiek stimulēta C. acnes augšana un novēro biežākus aknes uzliesmojumus.

Speciālisti, pie kā vērsties


Aknes gadījumā vispirms ieteicams doties pie dermatologa, jo dažkārt bez ārsta padoma tiek nopirkti dažādi līdzekļi, kas nav piemēroti ādai vai nav pietiekami efektīvi, un līdz ar to tiek zaudēts gan laiks, gan nauda, gan arī tiek ietekmēts psihoemocionālais stāvoklis, jo nopirktie līdzekļi nav bijuši efektīvi.

Raksts publicēts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas izglītojošā lapā veselapasaule.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!