Foto: Shutterstock
To, ka atrašanās tiešos saules staros un sauļošanās solārijā paaugstina risku saslimt ar ādas vēzi, zina teju katrs. Vai esi kādreiz domājusi, ka iespējamību saslimt var palielināt arī manikīra veikšana? Ja, liekot mākslīgos nagus vai ilgnoturīgu laku, tiek izmantota UV staru lampa, risks pieaug, uzsver "Women's Health".

Lai liktu sacietēt mākslīgajiem gela nagiem vai gela lakai, kas parasti turas vismaz nedēļu, tiek izmantotas lampas, ko dēvē par UV vai LED lampām. Abas šīs ierīces izstaro UV starus, kas ir nozīmīgs ādas vēža riska faktors. Pat, ja pirksti šajās ierīcēs jāievieto uz pavisam neilgu brīdi, tava āda vienalga ir pakļauta kaitīgajam starojumam.

Tiesa, šis starojums ne tuvu nav tik bīstams, kā tas, kam cilvēks sevi pakļauj, apmeklējot solāriju. Par to, kāpēc viens no vadošajiem Latvijas dermatologiem, Raimonds Karls, solāriju salīdzina ar krokodiliem pilnu baseinu, vari lasīt šeit. Speciālists arī uzsver, ka Pasaules Veselības organizācija ir atzinusi, ka UV starojums ir kancerogēns un izraisa vēzi. Šī slimība ir ļoti bīstama – 2015. gadā Latvijā dzīvību zaudēja 80 cilvēku, kas slimo ar melanomu. Šis audzējs ir nāvējošs vienā trešdaļā gadījumu.

Onkologs Aleksandrs Derjabo norāda, ka gadījumos, kad rodas sūdzības par veselību vai aizdomas par ādas vēzi, ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kas nepieciešamības gadījumā nosūtīs pie attiecīgā speciālista. Pie ārsta ir jāvēršas tad, ja pamanāt kādu no šīm piecām pazīmēm:

  • Ir parādījies jauns pigmentēts veidojums;
  • Ir notikušas iepriekš esoša pigmentēta veidojuma formas (simetrijas), krāsas, izmēra (visbiežāk palielinās), malu (robežu), virsmas izmaiņas;
  • Uz ķermeņa ir ādas veidojums, kas ilgstoši ir sāpīgs un jutīgs, niez, periodiski asiņo un pārklājās ar kreveli, ir izveidojušās čūlas vai brūces, kas nedzīst;
  • Ir ādas veidojumi, kas zvīņojas un nedzīst pēc ārstēšanas;
  • Uz ķermeņa ir piepacelti ādas veidojumi ar vai bez kreveles, zvīņošanās, asinsvadu tīklojuma.

Kaitīgais UV starojums, ko saņem manikīra laikā, ir neliels, tomēr, lai sevi pasargātu, vismaz 20 minūtes pirms došanās pie speciālista, ieteicams uz rokām uzziest UV staru aizsargkrēmu. Pievērs uzmanību tam, lai krēma SPF būtu vismaz 30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!