Foto: Shutterstock

Redzot, kā darbojas e-veselības sistēma, Valkas ārsts Māris Nātra, kurš ir viens no nedaudzajiem ģimenes ārstiem, kurš parakstījis līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), atzīst - tagad viņš apsver iespēju nesen parakstīto līgumu lauzt, par to svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

Dakteris sistēmu mēģina lietot jau mēnesi, taču tagad viņš sācis domāt, ka noslēgto līgumu nespēj pildīt.

Ārsts stāsta: ja autorizēšanās un pieslēgšanās izdodas uzreiz, tad elektroniskās darbnespējas lapas izsniegšana aizņem no piecām līdz septiņām minūtēm. Bet tā notiek reti.

"Šī sistēma nepārtraukti uzkaras. Un vakar es ar to saskāros. Es mēģināju vairākas reizes izrakstīt darba nespējas lapu. Es mēģināju to darīt no rīta, sistēma man nepārtraukti parāda sarkanu paziņojumu - neparedzēta servera kļūda," stāstīja Nātra.

Todien pārnākot mājās, dakteris neatlaidīgi mēģinājis atkal un atkal. Līdz plkst.21 darbnespējas lapa beidzot bija gatava.

"Jūs domājat, ka pacients būs laimīgs, ka viņš aizies no mana kabineta un es teikšu: atvainojiet, es jums neesmu izsniedzis darbnespējas lapu, varbūt es jums to kaut kad izsniegšu. Un galu galā - ārsta galvenais un visdārgākais resurss ir viņa laiks," uzskata Nātra.

NVD ir savi aprēķini. "Mēs esam uzņēmuši laiku. Tad, kad mēs izrakstām darbnespējas lapu, mums tas aizņem desmit sekundes," komentēja NVD direktore Daina Mūrmane-Umbraško.

E-darbnespējas lapas galvenā priekšrocība - tā automātiski tiekot nosūtīta darba devējam un Valsts sociālas apdrošināšanas aģentūrai. Dati ir pieejami arī Valsts ieņēmumu dienestam un vēl virknei iestāžu.

Taču tieši par to ir galvenie tiesībsarga iebildumi. Vēstules ir uzrakstītas gan veselības ministrei, gan premjeram. "Ir milzum daudz institūcijas, kuras varēs skaidrā vai neskaidrā veidā apstrādāt milzum daudz informācijas par pacienta veselību," norāda tiesībsargs Juris Jansons.

Pēc ilgām diskusijām tagad panākta vienošanās, ka pēc pacienta pieprasījuma e-darbnespējas lapās tomēr netiks norādīta diagnoze. Kā uzsver tiesībsargs, darba devējam nemaz nav jāzina, ka viņa darbiniekam bijusi, piemēram, venēriska slimība, garīgie traucējumi vai iestājās grūtniecība.

Savukārt ģimenes ārsti no datu drošības viedokļa joprojām jūtas neaizsargāti, jo autorizēties e-veselībā var ar identifikācijas karti, kas esot ilgi, vai ar bankas karti. Ārsti nejūtoties droši savu personisko bankas karti izmantot kā autorizācijas dokumentu. Savukārt kartes uzturēšana tieši šim mērķim rada izmaksas.

Atklāts paliek jautājums arī par tehnisko atbalstu. Ar vienu palīdzības tālruni ārstiem ir par maz.

No 1300 ģimenes ārstiem šīs darba nedēļas beigās līgumu ar NVD bija noslēguši tikai 62. No 1. decembra apritē būs tikai elektroniskas darbnespējas lapas. Tie ārsti, kuri līgumus par e-veselības sistēmas lietošanu neparakstīs, šos dokumentus izsniegt nevarēs, un tad pacientiem būšot jāizdara izvēle.

"Acīmredzot tas nozīmēs to, ka daži pacienti, kuru dakteri tā kā nepiekritīs izsniegt tās darba nespējas lapas, būs spiesti meklēt citus risinājumus darba nespējas lapas saņemšanai," komentēja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Kārlis Ketners.

VM nostāju ģimenes ārsti vērtē kā šantāžu, un tā tiek saistīta ar naudu, kas daudzu gadu garumā atvēlēta e-veselības sistēmas izveidei. Gada beigās notiks e-veselības sistēmas vērtēšana. Un, ja Latvija izgāzīsies, Eiropa Savienība var palūgt atdot atpakaļ 10,2 miljonus eiro.

Pārliecināties par to, ka sistēma strādā, ārsti tiek aicināti nākamnedēļ, kad ir ieplānota kolektīva e-darbnespējas lapu izrakstīšanas testēšana. Iepazīties ar e-veselības portālu var arī pacienti, autorizējoties ar internetbanku vai eID karti. Informācijas gan pagaidām ir ļoti maz.

Darba nedēļas beigās apkopotie dati liecina, ka Latvijā ir izrakstītas 40 e-darbnespējas lapas un 20 e-receptes. Tās pieņem nedaudzas divu pazīstamu tīklu aptiekas. Pēc ārstu protestiem visaptveroša e-recepšu ieviešana ir atlikta uz nākamo gadu.

Pašlaik dakteris Nātra e-recepti sauc par neiespējamo misiju. Tās izrakstīšana viņam aizņēma stundu. Bet visjocīgākais daktera skatījumā ir tas, ka e-recepte tik un tā esot jādublē arī papīra versijā, jo, lai izrakstītu e-recepti, pirmā prasība ir norādīt sērijas numuru. Darbnespējas lapām numurs tiek piešķirts automātiski.

NVD atzīst: e-recepti vajag pilnveidot, lai ātrāk notiktu savienošanās ar Zāļu reģistriem. Pēc oficiālajiem datiem, e-receptes aizpildīšana aizņem minūti, un tas esot par daudz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!