Attiecības. Tās tiek izstāstītas gan sirdi plosošos vēsturiskos romānos, gan ne tik plosošos "Netflix" seriālos, par tām tu runā ar draudzenēm un analizē pie atdzisušas kafijas kannas virtuvē bezmiega naktīs. Dažreiz attiecības ietekmē tavu pašvērtējumu, dažreiz tavs pašvērtējums ietekmē attiecības, pat politiskus lēmumus un ekonomiskus jautājumus tās spēj mainīt. Kas īsti ir šī spēcīgā dzīves sastāvdaļa? Un kā attiecības pareizi veidot? To vaicāju psihoterapeitam Arturam Miksonam.

Laikam pareizi būtu, ja attiecības veidotu divi cilvēki, kuri viens otrā cenšas iedziļināties, izprast un ieklausīties. Bet ko darīt cilvēkiem, kuri nespēj otrā ieklausīties? Nav empātijas, un viss!

Es teiktu, ka tad viņiem, iespējams, varētu būt ļoti interesanta dzīve. Man ir vairāki pacienti, kuriem diemžēl ir šādas personības īpatnības vai pat robežpersonības traucējumi, kas neļauj veidot pilnvērtīgas attiecības. Bet ja satiekas divi līdzīgi, tad pilnīgi iespējams, ka kādam no malas varbūt pat šķiet dīvaini, kāpēc un kā tie divi vispār spēj būt kopā. Viņu attiecības nepārtraukti caurvij dīvaini kašķi, pirmdienā viņi šķiras, piektdienā atkal ir kopā. Un skumjākais ir tas, ka tieši šādas attiecības viņiem vajag. Ja cilvēks ar robežpersonības traucējumiem sastaptu stabilu partneri, viņš taču nemaz nemācētu būt ar otru kopā. Viņš būtu apjucis un nezinātu, ko darīt, jo visu laiku nebūtu ne pierasto augšu, ne leju. Ja ir pierasts, ka tu sacepies un otrs sapūcējas pretī, tad šķiet, ka viss ir pa īstam – o, re, mums kaut kas tomēr notiek! Savukārt, ja viens mēģina provocēt uz strīdu, bet otrs cenšas konfliktu atrisināt mierīgi, tad var sākt šķist, ka kaut kas ar šīm attiecībām nav kārtībā. Nav uguns! Nav dzirksteles, nav amerikāņu kalniņu! Un diemžēl drīz vien šis uguns meklētājs var panākt, ka nosvērtais attiecības nespēj izturēt un izbeidz.

Un tad bieži vien visi citi saka, ka šķirties ir slikti un jāturas kopā bērnu dēļ!

Man tiešām gribas iemest ar sniega piku ikvienam, kurš saka: turieties kopā bērnu dēļ. Kurš vispār kaut ko tādu iesaka? Padomājiet taču bišķīt līdzi. Bērns jūsu attiecību ķēpu neizlabos, viņš to tikai paspilgtinās.

Kurā brīdī cilvēkam jāsaprot, ka attiecības vairs nav labojamas?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!