Foto: Shutterstock

Lai gan Ziemassvētki nesastāv no maltītes vien, šos svētkus tomēr lielākoties pavadām pie galda. Un, kā gan var atturēties nenobaudīt visu gardo, kas mielastam sarūpēts? Pēc brangās izēšanās parasti ķermenis prasa atslodzi – kādas pieejas šeit var nākt talkā, plašāk skaidro Latvijas Televīzijas raidījuma "Revidents" uzrunātie eksperti.

Pēc kārtīgas mielošanās atpūsties vajag ne tikai mums, bet arī mūsu ķermenim. Tāpēc pēc svētkiem sertificēta uztura speciāliste Ilze Lutere iesaka ieturēt atslodzes dienu.

Šādā atslodzes dienā no ēdiena pavisam atteikties gan nevajadzētu. Lutere mudina visu dienu grauzt sev patīkamus ēdienus, kas satur maz kaloriju, kā arī uzturu papildināt ar kādu olbaltumvielu saturošu produktu, kas pieklusinās bada sajūtu. Tāda ēdienu kombinācija var būt, piemēram, kefīrs un svaigs gurķis. "Man ļoti patīk topinambūrs vai, piemēram, kolrābis, kas ir saldens un tāds kraukšķīgs, un sulīgs. Tāds feins dārzenis, ko sagriež šķēlītēs un grauž," stāsta Lutere.

Pēdējā laikā aizvien populārākas kļūst tā sauktās "detoksa tējas", ko cilvēki mēdz lietot atslodzes dienās, taču tās sertificētu uztura speciālisti Viktoriju Zakarkeviču dara bažīgu: "Mūsu organisma fizioloģija tā nestrādā. Mēs nevaram ar ēdienu vai kaut kādu "detoksa produktu" mainīt nedz savu pH līmeni, ne kaut kādā veidā šos te toksīnus izvadīt. Tas vienkārši tā nenotiek. To dara mūsu aknas, to dara mūsu nieres."

Eksperte arī piebilst, ka efektīvāks līdzeklis ir vienkārši tīrs ūdens.

Lai arī atslodze mūsu pašsajūtu varētu uzlabot, badošanos, turklāt ilgstošu, visi raidījumā aptaujātie eksperti vērtē vienlīdz negatīvi. Īpaši tiešs savos vārdos ir profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns: "Bada kūres ir vislabākais paņēmiens, kā uzbarot sevi. Protams, neesmu dumjš. Saprotu, ka tajā brīdī, kad tu neēd, tie kilogrami mazinās, bet organisms sāk iestrādāties, kuņģis iestrādājas… Nav ēdiena, un viņš jau gatavojās – kad tikai nāks, tad tik došu riktīgi!"

Un šī "gatavošanās" gastroenterologa vērtējumā parasti beidzas ar to, ka pēc kāda laika cilvēks ēd vēl vairāk nekā līdz tam un tiek pie liekā svara. "Atbildēšu – liekā svara panākšanai vajag veikt bada kūres," jokojis Danilāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!