Foto: Shutterstock
Bez dārzeņiem iztiek reti kura ēdiena recepte, tāpēc kādu kartupeli, burkānu vai gurķi katru dienu apēd teju katrs. Savukārt "saldajā" vai kā našķis dienas laikā vēderā tiek likts kāds sezonas auglis, kuru vietu, tuvojoties gada siltākajiem mēnešiem, sāks ieņemt ogas. Lai gan lielākoties augļi un dārzeņi iekļaujas veselīga dzīvesveida un uztura plauktiņā, ne visi ir lietas kursā, tieši kādu labumu tie organismam dod un kuros gadījumos var jau kaitēt.

Vai zini, kuras ogas satur vairāk nekā 100 vērtīgu vielu? Runa ir par smiltsērkšķi, kas pēdējos gados turpina savu uzvaras gājienu un, starp citu, nav nemaz tik grūti izaudzējams mūsu platuma grādos. Lai gan par ogu labajām īpašībām šaubu nav, lietošana lielos daudzumos, piemēram, cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu var izraisīt galvassāpes, reiboņus, tāpēc jebkurā gadījumā svarīgi ievērot mērenību.

Taču, runājot par dārzeņiem, piemēram, kraukšķīgais burkāns ir uzkoda, kura standziņām somā vajadzētu atrast vietu. Arī tajā ir lērums vērtīgu lietu, un, ņemot vērā, ka 86 līdz 95 procentus no burkāna veido ūdens, tos ēdot, vari palīdzēt ķermeni nodrošināt ar tik ļoti nepieciešamo dienas ūdens devu.

Dažādus dārzeņus vari audzēt arī savā piemājas dārziņā, tāpēc iepazīsties tuvāk ar to labajām īpašībām, lai jau šogad varētu sākt baudīt veselīgo ražu! Taču, ja rušināšanās pa dobēm vai gardumu lasīšana no krūma nav tavā gaumē, zemāk apkopotajos rakstos atradīsi noderīgu informāciju, kas palīdzēs orientēties veikalu plauktos un pašmāju tirdziņu piedāvājumos, kā arī saprast, kurš gardums vērtīgāks par citu. Starp citu, rakstos atrodamas arī dažādas nedzirdētas un klasiskas receptes augļu, ogu un dārzeņu izmantošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!