Foto: Vida Press

Velsiešu fotogrāfs Glens Gamesons-Barrovs radījis skaistu foto sēriju, lai parādītu reālo autisma slimnieku dzīvi. Ar šo slimību sirgst viņa meita Aneira.

Projekta nosaukums ir "Žagata" (Magpie) tieši par godu fotogrāfa meitai. "Kad Aneira bija mazāka, viņu ļoti fascinēja mirdzošas lietas. To sauc par žagatas sindromu, bet tagad viņa no tā izaugusi," Vida Press stāsta Glens.

Fotogrāfijās redzama dažādā un neparastā bērnu, kas sirgst ar autiska spektra traucējumiem, rīcība un uzvedība. Fotogrāfu esot iedvesmojis veids, kā cilvēki ar autisma pazīmēm, uzvedas un redz pasauli. Viņš ar šo projektu gribējis uzlabot cilvēku zināšanas par autismu, jo nezinātāji autiskus cilvēkus bieži pārprotot.

Piemēram, ja bērnam ar autiska spektra traucējumiem publiskā vietā uznāk lēkme, garāmgājēji to nereti uztverot kā bērna niķošanos. Glens ar savām fotogrāfijām gribējis izglītot sabiedrību, lai šādās un līdzīgās situācijās cilvēki būtu izprotošāki, neblenztu vai nekomentētu notiekošo, raksta Vida Press.

Foto: Vida Press

"Pirmo reizi sapratām, ka Aneirai ir slimības simptomi, kad viņai radās grūtības komunicēt, socializēties, atrasties pūlī, gulēt un normāli rotaļāties," atceras Glens. "Viņa arī pastāvīgi purināja rokas un kārtoja rotaļlietas taisnās līnijās." Tās ir tikai dažas no autismam raksturīgajām pazīmēm.

Kopš Glena meita apmeklējot speciālo bērnudārzu Abergeivenijā, viņas stāvoklis esot manāmi uzlabojies. "Viņa ir priecīga, jauna meitene ar brīnišķīgu vecāko māsu un mammu," lepni stāsta fotogrāfs.

Iemūžinot bērnu dabisko uzvedību projektam, viņš kļuvis gluži vai par "mušu uz sienas", lai neietekmētu viņu uztveri vai darbības un tās būtu tieši tādas, kā ierasts.

"Žagatas lapa" atrodama seit.

Kas ir autisms?

Autisms ir ar attīstību saistīts traucējums visa mūža garumā, kas ietekmē to, kā cilvēks sazinās un saprotas ar apkārtējiem. Bērni un pieaugušie ar autismu nevar saprasties ar citiem cilvēkiem visiem pieņemtajā veidā. Viņiem bieži vien ir ierobežotākas iespējas draudzēties, kā arī saprast citu cilvēku emocionālās izpausmes. Daudziem cilvēkiem ar autismu ir novērojamas arī mācīšanās problēmas. Visiem cilvēkiem ar autismam raksturīgiem traucējumiem ir grūtības izprast pasauli vispārpieņemtā veidā, vēsta portāls Autisms.lv.

Autiska spektra traucējumi ir attīstības traucējumi, kam raksturīgas grūtības trīs jomās:

  • Valoda un komunikācija (grūti saņemt un nodot citiem informāciju);
  • Vāja sociālo situāciju izpratne (grūti saprast, ko citi dara, un kā man jārīkojas);
  • Grūtības ar iztēli, grūti pielāgoties izmaiņām.

Avots: Latvijas Autisma centrs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!