Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katra sieviete vismaz reizi mūžā ir lietojusi bieži vien tik pretrunīgi vērtēto izsargāšanās metodi - avārijas kontracepciju. Neraugoties uz mediķu centieniem izglītot sabiedrību, teju visu vecumu sieviešu vidū joprojām valda dažādi mīti un stereotipi par avārijas kontracepcijas darbību. Lai tos kliedētu un novērstu veselības problēmas, ko rada neapdomīga un nepareiza avārijas kontracepcijas izmantošana, iepazīsties ar ārvalstu ekspertu atbildēm uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par šo grūtniecības novēršanas metodi!

Vai svars ietekmē avārijas kontracepcijas efektivitāti?

Bieži vien sievietes uzskata, ka svaram ir nozīme avārijas kontracepcijas efektivitātē. Savulaik sabiedrībā populārs pat kļuva uzskats, ka, pārsniedzot 79 kilogramu svara atzīmi, to nav vērts lietot.

Tomēr pētījumi liecina, ka svars nekādā veidā neietekmē konkrēto medikamentu efektivitāti un tās vienlīdz labi iedarbojas gan uz slaidām, gan miesās kuplākām sievietēm.

Cik spēcīgas būs kontracepcijas blaknes?

Lai gan valda uzskats, ka avārijas kontracepcija rada nepatīkamas blakusparādības, piemēram, spēcīgu vemšanu, galvassāpes, krūšu jutīgumu un manāmas izmaiņas menstruālajā ciklā, mediķi apgalvo, ka tas ir nepatiess.

Pilnveidojoties avārijas kontracepcijas izstrādāšanai, tā vairs nesatur tik nevajadzīgi augstas hormonu devas, tāpēc pēc tās lietošanas blaknes būs, tomēr krietni vieglākā formā – īslaicīgas galvassāpes un nelabums ir samērā bieži novērota parādība, savukārt menstruālais cikls normalizēsies aptuveni pēc mēneša.

Vai avārijas kontracepcija pārtrauc grūtniecību?

Viens no izplatītākajiem mītiem par avārijas kontracepciju ir uzskats, ka tā spēj pārtraukt jau iestājušos grūtniecību. Patiesībā tā novērš olšūnas apaugļošanās iespēju, bet, ja grūtniecība ir jau iestājusies, avārijas kontracepcija nespēj to pārtraukt, uzsver mediķi.

Kad avārijas kontracepcija zaudē savu efektivitāti?

Avārijas kontracepciju ieteicams lietot uzreiz pēc neaizsargāta dzimumakta, tā nekavējoties novēršot olšūnas apaugļošanās iespējamību. Savukārt pēc 72 stundām tā savu efektivitāti zaudē.

Klīniskie pētījumi arī liecina, ka, neraugoties uz uzskatu, ka avārijas kontracepcijas efektivitāte, laikam ejot, pakāpeniski zūd, patiesībā arī pēc 72 stundām tā ir tikpat efektīva, kā pirmajās lietošanas stundās.

Savukārt, pārsniedzot 72 stundu laika atskaiti, avārijas kontracepcija patiesi kļūst neefektīva, brīdina mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!