Foto: Shutterstock
Viena no vislabākajām krūštura valkātāju sajūtām ir tā novilkšana pēc garas dienas, kas pavadīta ārpus mājas. Pandēmijas ietekmē šī atvieglojuma sajūta daudzām sievietēm jau vairāk nekā gadu, ļoti iespējams, iet secen, jo darbs attālinātā režīmā paredz dažādas atkāpes no ierastās darba ikdienas, tostarp iespēju nevalkāt krūšturi katru dienu vai vismaz ilgstoši. Bet vai krūštura nevalkāšana ilgtermiņā negatīvi ietekmē veselību? Atbildi meklē šajā rakstā.

Vai ir labi ilgstoši nevalkāt krūšturi?

''Īsā atbilde – nav bīstami nevalkāt krūšturi,'' portālā ''Health'' norāda krūšu ķirurģe un UCLA ķirurģijas asociētā klīniskā profesore Diāna Attai.

Lūk, garā atbilde, kurā apskatīti vairāki pieņēmumi saistībā ar krūštura nevalkāšanas ietekmi uz veselību.

Nokarāšanās

Krūšu nokarāšanās skar jebkuru sievieti neatkarīgi no tā, vai viņa valkā vai nevalkā krūšturi, paskaidro Attai. Tas galvenokārt ir saistīts ar normālu novecošanās procesu – kad krūts blīvie audi tiek aizstāti ar taukiem – un atbalstošo saišu izstiepšanos laika gaitā. Tādi faktori kā ģenētika, svara svārstības, hormonālās izmaiņas, grūtniecība un smēķēšana var ietekmēt arī to, kad un cik daudz krūtis nokrītas, stāsta ģimenes ārste un Meijo (Meyo) klīnikas sieviešu veselības eksperte Sabrīna Sāni.

Tomēr viņa piebilst, ka dažām sievietēm, it īpaši tām, kurām ir lielākas un smagākas krūtis, krūštura valkāšana var palīdzēt mazināt krūšu nokarāšanos. ''Tas, kas var notikt, ja nevalkā kaut ko, kas atbalsta krūtis, ir tas, ka vari saskarties ar mazām mikrotraumām krūšu atbalstošajās saitēs, kas dažkārt var paātrināt krūšu nokarāšanās procesu,'' paskaidro Sāni.

Kādēļ krūštura nevalkāšana potenciāli var izraisīt krūšu nokarāšanos tām sievietēm, kurām ir lielākas krūtis? Jo smagākas krūtis, jo lielākai slodzei ir pakļauti krūšu dziedzeri un to pārklājošā āda, stāsta plastikas ķirurgs Džordans Džeikobs. Tas nozīmē – ja tu esi lielu krūšu īpašniece un vēlies kaut nedaudz attālināt krūšu nokarāšanos, tev tomēr nebūtu ieteicams uz pārāk ilgu laiku atvadīties no krūštura valkāšanas. Tiesa, to, cik daudz laika vajadzīgs, lai krūtis sāktu nokarāties, nav iespējams prognozēt, norāda Džeikobs, jo to ietekmē ļoti daudz faktoru.

Krūšu trenēšana

Ir izplatīts pieņēmums, ka krūštura nevalkāšana (pretēji iepriekš apspriestajam) var palīdzēt uztrenēt krūtis tā, lai tās būtu tvirtas un varētu atbalstīt sevi pašas bez jebkādiem palīglīdzekļiem. Taču tā nav tiesa. ''Viena lieta, ko es vienmēr saku sievietēm, – tev jāatceras, ka krūtis sastāv no taukiem un dziedzeru audiem, tāpēc tās nevar uztrenēt tāpat kā muskuļus,'' paskaidro Sāni.

Citiem vārdiem sakot, krūštura nevalkāšana nav muskuļu trenēšana, jo pavisam vienkārši mūsu ķermenis nav tā anatomiski veidots. Tu vari stiprināt krūškurvja muskuļus, veicot atspiešanās un krūšu preses vingrinājumus, bet tas nekā neietekmēs to, vai tavas krūtis nokarājas vai ne.

Krūts vēzis

''Nav nekādu pierādījumu, kas liecinātu, ka krūštura nevalkāšana vai valkāšana ietekmē sievietes kopējo krūts vēža risku,'' skaidro Sāni. Daudzi faktori var spēlēt lielu lomu krūts vēža riska palielināšanā, taču krūštura nevalkāšana nav viens no tiem.

Kopsavilkumā – ''vispārīgi runājot, krūštura valkāšanai vai nevalkāšanai nebūs būtiska ietekme uz vispārējo veselību,'' norāda Sanī un piebilst – tā ir katras personīga izvēle.

Kad krūšturi nav ieteicams nevalkāt


Lielākoties kruštura valkāšana vai nevalkāšana ir katras sievietes individuāla izvēle, taču ir daži gadījumi, kad ārsts var ieteikt krūšturi tomēr valkāt. ''Dažām sievietēm, kuras bieži izjūt sāpes krūtīs (tās var būt saistītas ar krūšu nokarāšanos un citiem faktoriem, piemēram, hormonu svārstībām), mēs iesakām valkāt atbilstošu krūšturi kā vienu no pasākumiem, kas var sāpes atvieglot,'' paskaidro Attai.

Tāpat krūštura valkāšana var būt labvēlīga sievietēm ar lielākām krūtīm. ''Tas var sniegt papildu atbalstu, palīdzēt ar stāju un mazināt slodzi muguras, kakla un plecu zonā,'' stāsta Sāni. Viena no visizplatītākajām lietām, ko ārsti dzird no sievietēm, kuras nevalkā krūšturi, ir tas, ka viņām sāp mugura, papildina ģimenes ārste. Sāni šādām sievietēm iesaka atrast krūšturi, kas ''atbalsta ķermeņa formas un ir ērts, lai vari to valkāt tik bieži un ilgi, cik to vēlies.''

Krūštura nevalkāšanas alternatīvas


Foto: Shutterstock

Krūštura nevalkāšana nav domāta visām, taču tā valkāšanai nevajadzētu būt nepatīkamai, iespējams, pat mokošai. Un, lai to padarītu arvien patīkamāku mājas apstākļos, pandēmijas laikā ir notikusi pāreja no ''cietā'' apģērba uz ''mīksto'', stāsta intīmā apģērba blogere un ''The Lingerie Addict'' dibinātāja Kora Haringtona. ''Sievietes arvien vairāk dod priekšroku krūšturiem bez stieplītēm, ''bralette'', nakts un citiem šāda veida krūšturiem, jo viņām nešķiet, ka mājas apstākļos krūtīm ir nepieciešams tik liels atbalsts.''

Šobrīd komforts ir galvenais faktors, kuru sievietes apsver, iegādājoties krūšturi, kurš tiks valkāts mājās. ''Sievietes vēlas mājās valkāt kaut ko, kas ir ērts, liek justies labi, kas pilda savu funkciju gan ''Zoom'' zvana laikā, gan darot mājas darbus,'' stāsta Haringtona.

Un dažām sievietēm tas nozīmē arī sporta krūšturu valkāšanu. ''Uzskatu, ka sporta krūšturis, kas pienācīgi atbalsta krūšu ādu un dziedzerus, ir tikpat efektīvs kā jebkurš standarta krūšturis,'' stāsta Džeikobs. Patiesībā, lai arī plastikas ķirurgs norāda, ka ir ''ir pilnībā nekaitīgi un labi atpūsties no krūštura valkāšanas,'' ērta krūštura atrašana, piemēram, sporta, kas joprojām nodrošina krūtīm nepieciešamo atbalstu, ir lielisks veids, kas var palīdzēt attālināt krūšu nokarāšanos.

Arī Sāni piekrīt, ka krūtis atbalstoša un ērta sporta krūštura valkāšana ikdienā ir atbalstāma. ''Domāju, ka daudzi citi ārsti vai cilvēki varētu strīdēties pretim, sakot, ka, valkājot kaut ko ļoti pieguļošu un spiedošu, iespējams paaugstināt dermatoloģisko problēmu risku krūšu zonā, piemēram, var rasties izsitumi vai āda tikt kairināta. Taču pats svarīgākais ir atrast tādu apģērba gabalu, kas ļoti labi der un liek tev justies ērti,'' viņa norāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!