Cilvēkiem ar asu redzi grūti saprast tos, kuriem šīs maņas veselība nav ideālā kārtībā. Redzes izmaiņas nav nekas jauns, taču bieža kvalitātes maiņa var būt saistīta arī ar nopietnāku saslimšanu – cukura diabētu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" skaidrojusi oftalmoloģe Guna Laganovska.

Redzes kvalitāti ietekmē ne tikai iedzimtība un tas, kā acis tiek "izmantotas" bērnībā, bet arī dažādas slimības. Oftalmoloģe Laganovska stāsta, ka, piemēram, cukura diabēts būtiski ietekmē redzes kvalitāti un teju trešdaļai pacientu, kuri ar šo slimību sirgst 15 vai 20 gadus, rodas redzes traucējumi.

"Diabētiķiem ir raksturīga ļoti mainīga redze. Jo, teiksim, pašā sākumā, kad vēl gandrīz vispār nekādu diabēta izmaiņu nav, tad, kad cukurs ir augsts, [acs] lēca ir viena biezuma, un – kad cukura līmenis ir zems, šī lēca kļūst pavisam cita biezuma. Tas ir gadījums, kad cilvēki bieži aiziet [uz acu pārbaudi], [viņiem] izraksta brilles. Aiziet vēlreiz pēc mēneša – atkal izraksta brilles un visi [rādītāji] ir pilnīgi citādāki."

Tāpēc, ja redzes kvalitāte mainās bieži, ieteicams pārbaudīt arī cukura līmeni asinīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!