Foto: stock.xchng
Limonādes, saldie gāzēti dzērieni, krāsaini kā varavīksne! Ne tikai bērni lieto šādus dzērienus savā ikdienā ( ar gādīgo vecāku atbalstu ), bet arīdzan pieaugušie paši. Liekas, kas gan tur slikts – garšīgi, tātad – labs!

Patiesību ir daudz! Un katram sava. Gāzēto dzērienu ražotajam - sava, patērētājam - sava un ārstam - sava.

Vislielāko patērētāju daļu veido bērni un pusaudži visā pasaulē. Domājams, arī šeit pie mums, Latvijā. Ne velti kādu brīdi sabiedrībā bija aktuāls jautājums par aizliegumu skolās tirgot saldumus un saldinātus, gāzētus dzērienus, ātrās uzkodas, kā, piemēram, čipsus. Labāk glāzi piena katru dienu, katram skolēnam.

Gāzētā patiesība

Jau sen ir pierādīts, ka bieža, regulāra un pārmērīga šādu dzērienu lietošana izraisa aptaukošanos, sirds un asinsvadu slimības, kā arī hronisku vitamīnu trūkumu organismā. Gāzētie dzērieni ir arī vainojami pie kariesa un zobu biežākas bojāšanās. Un jau pavisam maziem bērniem rodas nopietnas problēmas ar zobiņiem. Tā nevajadzētu būt!

Zinātnieki lēš - dienā izdzerot 3 - 4 glāzes gāzēto dzērienu, zobu kariesa risks palielinās par 59 - 220 procentiem.

Lielākā daļa gāzēto dzērienu satur dažādas skābes un saldinātājus, kas negatīvi ietekmē zobu emalju. Bērnu zobu emalja ir samērā nestabila. Ja bērns regulāri lieto gāzētos un saldinātos dzērienus, tad emalja tiek pakāpeniski iznīcināta. Emaljas bojājumu vietās uzkrājas baktērijas, paātrinot zobu audu bojāšanos. Sākumā it kā ietekmē tikai emalju un dentīnu, bet faktiski - veidojas kariess.

Tas viss no šķietami nekaitīga dzirkstoša gāzēta dzēriena.

Lietojot oglekļa dioksīdu saturošos gāzētos dzērienus, palielinās arī vēža risks. Visvairāk cieš kuņģis, barības vads un nieres.

Galvenie draudi veselībai:

  • Kariess - rafinētais cukurs, ko satur gāzētie dzērieni, veicina kariesa veidošanos. Ja līdz šim ierobežoto pārtikas produktu saraksta bērniem bija saldumi, čipsi, saldās sulas tad pievienojiet arī tagad gāzētos dzērienus.
  • Nierakmeņi - ārsti, kuri nosaka diētas nieru slimniekiem, noteikti aizliedz lietot gāzētus dzērienus. Iemesls - fosforskābe, ko izmanto gāzētajos dzērienus.
  • Osteoporoze - tie, kuri bieži un daudz lieto gāzētus dzērienus, riskē iegūt trauslus kaulus. Ne tāpēc, ka paši gāzētie dzērieni ietekmētu kaulu trauslumu, bet gan tādēļ, ka šo dzērienu cienītāji piena glāzes vietā, kas ir kalcija avots, izvēlās biežāk dzērienu, kam nav absolūti nekādas veselīgās vērtības. Galvenokārt tas attiecas uz bērniem un pusaudžiem - šis ieradums. Tieši 9 - 18 gadu vecumā organisms aktīvi akumulē kalciju. Pēc tam, atlikušo mūžu, kalcijs tiek tikai patērēts. Tātad, ja 18 gadu vecumā cilvēkam kalcijs ir nepietiekamā daudzumā, tad liela iespējamība, ka laika gaitā  attīstīsies osteoporoze.
  • Diabēts - ir skaidrs, ka cukura diabētu neprovocē tikai gāzētie dzērieni. Bet tiem, kuri no diabēta jau cieš, labāk atteikties.
  • Vēža risks - gāzētie dzērieni veicina atraugas, kuras nav gluži nevainīgas. Skābās atraugas kairina un bojā barības vadu. Un šie regulārie bojājumi var izraisīt vēzi. Kāpēc? Jo gāzētie dzērieni aizpilda kuņģi ar skābi. Kuņģis piebriest un rezultātā kuņģa skābe nonāk barības vadā. Piemēram, izdzerot lielu glāzi Cola, tā saglabā kuņģa skābes aktivitāti gandrīz stundu!

Galvenās sastāvdaļas burbuļdzērienos

Viena no galvenajām ir aspartāms. Tā ir pārtikas piedeva - saldinātājs. Aspartāms ir 200 reižu saldāks par cukuru. Aspartāms ir atļauts vairāk nekā 200 valstīs. Arī Latvijā. Tiek uzskatīts, ka nekaitīga aspartāma dienas deva ir 40 mg uz vienu ķermeņa svara kilogramu. Bet viena glāze gāzētā dzēriena satur 50 mg.

Visi gāzētie dzērieni satur cukuru vai to aizstājējus. Piemēram, PEPSI COLA 0,33 l pudelītē ir aptuveni 8 gabaliņi cukura.

Citronskābe - to pievieno ļoti bieži gāzētajiem dzērieniem. Ja gāzētais dzēriens, kas satur šo vielu, ir izturējis pārbaudes un ir ieguvis atļauju nonākt veikalu plauktos, visticamāk tas nepārsniedz pieļaujamo skābes līmeni.

Kofeīns - tas stimulē nervu sistēmu. Bērni, kuri patērē daudz kofeīna, ir nemierīgāki, naktīs sliktāk guļ, cieš no galvassāpēm. Pasliktinās koncentrēšanās spējas. Pietam, kofeīns liek izdalīties kalcijam caur urīnu.

Krāsvielas - gāzētie dzērieni biezi satur dažādas sintētiskās krāsvielas, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas, astmu, hroniskas iesnas, nātreni.

Pati svarīgākā viela - oglekļa dioksīds! Pats par sevi tas ir nekaitīgs. Bet tā klātbūtne stimulē kuņģa sekrēciju, palielina kuņģa sulas, palielina kuņģa sulas skābes līmeni, provocē meteorītismu - pārmērīgu gāzu uzkrāšanos un izdalīšanos. Šis ir iemesls, kādēļ daudzi izvēlas negāzētus dzērienus.

Gāzētie dzērieni nav ieteicami...

... bērniem līdz 3 gadu vecumam. Noteikti! Arī pēcāk - kontrolējiet gāzēto dzērienu patēriņu savās mājās un māciet bērniem, kas ir veselīgs dzīvesveids, lai izvairītos no tā, ka bērns šos dzērienus iemanās lietot lielos daudzumos ārpus mājas.

Cilvēkiem ar hroniskām kaitēm. Arī tiem, kuriem ir aptaukošanās, alerģijas, kuņģa problēmas. Vielas, ko satur gāzētie dzērieni, var saasināt hroniskās slimības vai pat provocēt jaunas saslimšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!