Pludmales sezona jau sākusies, un visi vēlas izskatīties iespējami labāk. Ja neesi apmierināts ar savām ķermeņa aprisēm, iespējams, šai sezonai vairs nepagūsi sagatavoties, lai sasniegtu vislabākos rezultātus, taču nākamajai gan. Nekad nav par vēlu sākt sportot, veselīgi ēst un piekopt dzīvesveidu, kas palīdzēs justies možam un skaistam, saka 14 Ginesa rekordu īpašnieks, spēkavīrs, fitnesa treneris un uztura speciālists Sergejs Koņušoks no Ukrainas, ar kuru Latvijā bija iespējams tikties arī portālam "Rutks.lv". Piedāvājam eksperta ieteiktus četrus pamatprincipus pareizai ēšanai, kas liks taviem liekajiem kilogramiem pamazām pazust.

1. Dienā jābūt no piecām līdz sešām ēdienreizēm, pārtiku uzņemot nelielām porcijām. Kā skaidro speciālists, šādai pieejai ir fizioloģisks efekts, jo tas darbojas vēl no seniem laikiem, kad ēdiena iegūšanai cilvēkiem nācās medīt. Toreiz pārtika nebija pieejama tādā daudzumā, kā būtu nepieciešama. Saņemot pārtiku reti, organisms ir spiests uzglabāt rezerves jeb krāt taukšūnas. Savukārt ja ēdienreižu biežums ir ik pēc divām vai trim stundām, organisms zina, ka nekas lieks nav jāuzkrāj, ka pārtiku varēs iegūt pēc nepieciešamības.

2. Katrā ēdienreizē jāuzņem olbaltumvielām bagāta pārtika. Ēdot ēdienu, kas bagāts ar olbaltumvielām, organisms saņems nepieciešamo enerģiju. Saskaņā ar olbaltumvielu diētas principiem cilvēkam dienā jāsaņem ap 30 gramiem olbaltumvielu, tas ir daudzums, ko cilvēka organisms spēj saglabāt, pārējais - ir lieks. Olbaltumvielas atrodamas gan augu valsts produktos, gan dzīvnieku. Tiek uzskatīts, ka augu olbaltumvielas atšķirībā no dzīvnieku olbaltumvielām ir mazāk vērtīgas, jo tajās trūkst neaizvietojamo aminoskābju. Lai nodrošinātu pieauguša cilvēka organismu ar optimālu olbaltumvielu daudzumu, no kopējā olbaltumvielu daudzuma ēdienkartē ir jābūt ne mazāk kā 50% dzīvnieku olbaltumvielu un 50% augu valsts olbaltumvielu.

3. Ūdens jeb šķidruma patēriņš. Koņušoks uzsver, ka vienā reizē jāizdzer no 200 līdz 250 gramiem ūdens. Tā patēriņa formula ir vienkārša – 30 grami ūdens uz vienu kilogramu cilvēka ķermeņa masas. Tad arī var parēķināt, cik daudz ūdens dienā būtu jāizder. Vislabāk ir dzert negāzētu ūdeni vai vāju tēju. Zupa, kafija, alus, kvass un citi saldinātie dzērieni neietilpst šajā formulā. Dzerot saldinātos dzērienus, organisms tos uzskatīs par ēdienu un mēģinās atbrīvoties no ūdens, skaidro uztura speciālists. Dienā būtu jāizdzer aptuveni astoņas glāzes ūdens, vislabāk dzert starp ēdienreizēm, iesaka fitnesa treneris.

4. Viens no galvenajiem nosacījumiem veselīga uztura uzņemšanai, pēc Koņušoka domām, atteikšanās no "fast food" ēdieniem, no visa ceptā, saldā, treknā.

Šie ir galvenie nosacījumi, lai palīdzētu organismam atbrīvoties no liekā svara. Koņušoks uzsver, ka mēnesī var zaudēt no četriem līdz pieciem kilogramiem svara bez kaitējuma veselībai, tikai jāievēro pareizas ēšanas principi un jābūt fiziski aktīviem. Ja liekais svars ir gana lielāks, pieredze liecina, ka visgrūtāk ir pazaudēt pēdējos piecus liekos kilogramus, kas parasti uzkrājušies vēdera zonā un tiek dēvēti arī par "dzeltenajiem taukiem", taču arī tos pazaudēt ir iespējams. To, cik ātri cilvēks spēs atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, nosaka gan viņa fizisko aktivitāšu biežums un slodze, gan atsevišķas organisma īpatnības, piemēram, saistītas ar vielmaiņas traucējumiem.

"Pareizam un veselīgam dzīvesveidam ir jābūt normai nevis kāda konkrēta dzīves posma īslaicīgam mērķim. Nepastāv tādu diētu, kas uz visiem laikiem ļautu palikt slaidam. To var panākt tikai ar attieksmi pret sevi, savu veselību un dzīvi kopumā," norādīja Koņušoks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!