Foto: Shutterstock

Cidonijas tiek dēvētas par Latvijas un ziemeļu citroniem, un ne velti – tās satur daudz C vitamīna, kas kalpo imunitātes stiprināšanai saaukstēšanās sezonā. Dzeltenie auglīši ir bagātīgi arī ar citām vērtīgām vielām un tiek uzskatīti par ļoti veselīgiem. Bet, kā ir ar to sīrupu, kura gatavošanā tiek izmantots daudz cukura? Vai arī tas uzskatāms par ļoti veselīgu un ir izmantojams profilaksei pret saaukstēšanos, "Rutks" jautāja uztura speciālistei Evai Katajai.

"Par cidoniju jeb henomeļu (krūmcidoniju īstais nosaukums) sīrupa sastāvu man ir grūti spriest, jo, izmeklējoties pa vairākām datubāzēm, tā arī neatradu nekādus datus. Cidonijas pašas gan ir pētītas un atzītas par vērtīgām, bet kas un cik daudz paliek sīrupā, varu tikai teoretizēt," atzīst Kataja.

"Skaidrs ir viens – ar cidoniju sīrupa dzeršanu vien no saaukstēšanās izvairīties nevarēsim, bet par sliktu tas noteikti nenāks, ja vien nedzersiet pudelēm. Citādāk sanāks, ka uzņemsiet pārmēru daudz cukura, kas organisma aizsargspēju stiprināšanu neveicinās nu nekādā veidā." (Par cukura ietekmi uz imunitāti lasi šeit.)

"Ja sīrupu esat pieraduši gatavot mājās paši, tad labāk ieteiktu konservēt sagrieztas cidonijas ar cukuru, jo kā blakusprodukts radīsies sīrups. Rezultātā iegūsiet gan to, kas ir izdalījies sīrupā, gan arī to, kas palicis cidonijās – šķiedrvielas, organiskās skābes, vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus. Ja konservētās cidonijas ar cukuru vai to sīrupu uzglabāsiet vēsā, tumšā vietā, tad par tā sastāva izmaiņām satraukumam nevajadzētu būt."

Zem lupas: cidonijas

  • Cidonijas satur apmēram četras reizes vairāk C vitamīna nekā āboli, kurus gan uzturā lietojam krietni biežāk. 100 grami cidoniju satur 25 procentus no cilvēkam diennaktī nepieciešamās C vitamīna devas – 15 miligramus.
  • Cidonijas ir bagātīgas arī ar pektīnvielām, kas ir viens no ogļhidrātu veidiem. Tās veicina gremošanu un citādi uzlabo vielmaiņu. 100 gramos cidoniju ir apmēram trīs līdz četri grami pektīnvielu.
  • Cidonijas satur arī B grupas (B3, B5, B6 un B9) vitamīnus un bēta karotīnu, no kā organismā veidojas A vitamīns. Tie gan cidonijās ir salīdzinoši nelielā daudzumā.
  • No minerālvielām cidonijās visvairāk ir kālija, kas svarīgs sirds veselībai (100 gramos cidoniju ir 6% no nepieciešamās kālija dienas devas), vara (6% no dienas devas), dzelzs (4% no dienas devas, bet tās satur arī kalciju, magniju, fosforu un nātriju.

(Dati no "Nutritiondata.self.com")

Lūk, dažas receptes ar cidonijām!

Cidoniju sīrups

Foto: Shutterstock

Cidoniju sīrups - vitamīni pudelē visai ziemai.

Lasīt vairāk

Cidonijas cukurā

Foto: Shutterstock

Cidonijas cukurā - var izmantot kā piedevu pie tējas, šķaidīt ar ūdeni, lai iegūtu cidoniju dzērienu.

Lasīt vairāk

Ābolu - cidoniju uzputenis

Foto: Shutterstock

Labai dienai baudi ābolu - cidoniju uzputeni kopā ar pienu.

Lasīt vairāk

Cidoniju džems

Foto: Shutterstock

Receptes autore Kornēlija Šinharla grāmatā "Konservēšana" iesaka cidoniju džemu izmantot saldo ēdienu pagatavošanā vai kā piedevu krējuma saldējumam, dažādiem krēmiem un pudiņiem. Īpaši gards cidoniju džems būs kopā ar svaigi ceptām kartupeļu pankūkām. Kopā no šī sastāvdaļu daudzuma iegūst 1.5 litru džema.

Lasīt vairāk

Cidoniju ievārījums

Foto: Shutterstock

Cidoniju ievārījums – veselīgs un gards našķis drēgnajiem rudens un ziemas mēnešiem.

Lasīt vairāk

Mīkstās cidoniju sukādes

Foto: Shutterstock

Mīkstās un gardās cidoniju sukādes iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās būs tik ļoti garšīgas, ka būs grūti pārtraukt ēst, tā apgalvo mūsu lasītāja Dace Auzenbaha, daloties ar savu noslēpumu, kā cidoniju sukādes pēc sīrupa atsulošanās pagatavot mīkstas nevis cietas un nesakožamas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!