Foto: Shutterstock

Paaugstināts asinsspiediens mūsdienās nav nekāds retums. Arvien biežāk ar to saskaras arī salīdzinoši jauni cilvēki. Tā attīstībā ļoti nozīmīgs faktors ir stress, no kura mūsdienu straujajā dzīves ritmā izvairīties ir teju neiespējami. Saskaroties ar paaugstinātu asinsspiedienu, ļoti bieži tiek izrakstīti medikamenti tā ārstēšanai. Tomēr ir reizes, kad ķeršanās pie zāļu paciņas nav vienīgais risinājums, jo asinsspiedienu var samazināt arī citos veidos.

Protams, ja ārsts ir izrakstījis zāles un norāda, ka to nelietošana var apdraudēt tavu veselību, vienmēr seko viņa norādēm. Tomēr ir vērts padomāt – iespējams, izmaiņas tavā uzturā, ikdienas darbībās un dzīvesveidā var palīdzēt samazināt asinsspiedienu dabīgā veidā. Apspriedies ar savu ārstu par šiem jautājumiem, jo, mainot savu ikdienu, tu vari mazināt arī augsta asinsspiediena cēloņus.

Iedvesmojoties no "Prevention" un "Medical News Today", piedāvājam iepazīties ar vairākiem dabīgiem veidiem asinsspiediena samazināšanai.

Regulāras pastaigas un fiziskās aktivitātes


Foto: Shutterstock
Fiziskās aktivitātes ir viens no labākajiem līdzekļiem asinsspiediena samazināšanai gadījumos, kad tas ir paaugstināts. Kustības stiprina sirdi un pozitīvi ietekmē asinsriti. Turklāt tev nav nepieciešams stundām ilgi un līdz spēku izsīkumam trenēties sporta zālē. Reizēm pietiek ar pavisam vienkāršām nodarbēm, piemēram, staigāšanu. Ja regulāri staigāsi, turklāt daļu no maršruta veiksi raitā solī, tava veselība uzlabosies un, ļoti iespējams, samazināsies arī asinsspiediens.

Lai tavs ķermenis justu izmaiņas un arī asinsspiediens samazinātos, nedēļā var būt nepieciešamas tikai 150 minūtes, kas pavadītas staigājot, vai 75 minūtes, veicot, aktīvākas nodarbes, piemēram, skrienot. Protams, ja vairāk kustēsies, arī rezultāts būs labāks un pamanāmāks. Ar laiku slodzi vari palielināt – kad esi gatava, staigā ātrāk vai izvēlies sarežģītāku maršrutu, piemēram, tādu, kur tev daļa no ceļa jāveic, kāpjot pa kalnu. Lai arī Latvija ir diezgan līdzena zeme, arī te ir iespējams atrast stāvākas pakalnu nogāzes vai upju krastus, kuros iemītas takas staigātājiem.

Mazāk sāls un vairāk kālija


Foto: Shutterstock
Asinsspiediena mazināšanai nozīmīgs ir arī tavs uzturs un uzņemtās minerālvielas, piemēram, pārāk liels sāls daudzums par labu noteikti nenāks. Var noderēt produkti, kas ir bagāti ar kāliju. Kālijs veicina nieru darbību un paātrina nātrija izdalīšanos no organisma. Tas ir būtisks faktors asinsspiediena mazināšanai.

Kāliju var atrast virknē dārzeņu un citu produktu, kas tavam organismam nāks par labu. Saldie kartupeļi, tomāti, pākšaugi, rozīnes un žāvētas plūmes ir tikai daļa no produktiem, kas bagāti ar kāliju. Šo minerālvielu atradīsi arī zaļo lapu dārzeņos, kartupeļos, melonēs, banānos, avokado, apelsīnos, piena produktos, lasī, tuncī, kā arī riekstos un sēklās.

Tāpat samazini ikdienā uzņemtā sāls daudzumu. Čipsi, kūpinājumi, sāļie krekeri tev noteikti par labu nenāks. Tāpat esi uzmanīga ar dažādiem pusfabrikātiem, ātrajām uzkodām un citiem sāļiem našķiem.

Atsakies no kaitīgās smēķēšanas un alkohola lietošanas


Foto: Shutterstock
Alkohola lietošana un smēķēšana patiešām nodara nopietnu ļaunumu tavai veselībai. Šie netikumi ne tikai bojā tavas aknas un plaušas, bet neļauj tev cīnīties ar augstu asinsspiedienu. 16 procentos gadījumu pasaulē augsts asinsspiediens ir saistīts ar pārmērīgu alkohola lietošanu. Viena alkohola devā dienā sievietēm un divas devas vīriešiem ir pilnīgi pietiekami. Ja tiek patērēts vairāk, ar augstu asinsspiedienu cīnīties būs ievērojami grūtāk.
  • Par to, cik daudz ir viena alkohola deva un kas vēl mainīsies, no tā atsakoties, lasi šeit.


Smēķēšanas atmešanai iemeslu nekad netrūkst. Paaugstināts sirds slimību risks ir tikai viens no tiem. Jā, asinsspiediens pēc izsmēķētas cigaretes palielinās tikai nedaudz, turklāt īslaicīgi. Tomēr tabakā esošās ķīmiskās vielas vājina tavus asinsvadus. Pētījumi par tiešu saikni starp smēķēšanu un paaugstinātu asinsspiedienu ir nepilnīgi, tomēr nav nekādu šaubu, ka šis netikums kaitē sirds un asinsvadu veselībai.

Stresa vadība tablešu vietā


Foto: Shutterstock
Stress ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, bet, ja tā ir par daudz un tas netiek pareizi vadīts, tas var radīt ne mazums veselības problēmu. Paaugstināts asinsspiediens ir tikai viena no tām. Hronisks stress paātrina sirdsdarbību un sašaurina asinsvadus. Tāpat satraukumi, neapmierinātība un saspringums veicina dažādu neveselīgu darbību veikšanu, piemēram, alkohola lietošanu vai smēķēšanu, lai atslābinātos. Tāpat arī vārdu salikums "stresa ēšana" nav radies no zila gaisa. Daudzi cilvēki rod mieru ar neveselīgu našķu palīdzību.

Protams, no stresa pilnībā atbrīvoties nav iespējams, bet tu vari mēģināt to samazināt un vadīt. Palīdzēt var arī tik vienkārša darbība kā nomierinošas mūzikas klausīšanās. Tāpat noteikti var palīdzēt savu darba pienākumu pārskatīšana un regulāra atpūta. Uzzināt vairāk par stresu un efektīvām metodēm tā vadīšanai ir iespējams uzzināt šeit.

Atbrīvošanās no liekā svara


Foto: Shutterstock
Ja tev ir liekais svars, atbrīvošanās no tā var radīt nozīmīgus uzlabojumus tavas sirds veselībai. Tas ir ļoti būtiski, lai pazeminātu asinsspiedienu. Turklāt, ja izlem atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ne tikai veicot izmaiņas uzturā, bet arī vairāk kustoties, rezultāts būs vēl pamanāmāks. Tas uzlabos asinsriti un asinsvadu spēju sarauties un izplesties.

Paturi gan prātā, ka svara samazināšana ar asinsspiedienu cīnīties palīdz tikai tad, ja tev ir liekais svars. Tāpat atceries, ka ļoti stingras mazkaloriju diētas var nenest cerēto rezultātu ilgtermiņā. Vairāk par to, ko darīt un ko ne, cīnoties ar lieko svaru, lasi šeit, savukārt šajā rakstā vari uzzināt par vairākiem veselīgiem paradumiem, kas palīdzēs ātrāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Tumšā šokolāde, kakao un ogas


Foto: Shutterstock
Lai samazinātu asinsspiedienu, būtiski ir ne tikai tas, cik daudz tu kusties, bet arī tas, ko tu ēd. Ir vairāki produkti, kuros esošie antioksidanti palīdz paplašināt un stiprināt asinsvadus. Savā ēdienkartē droši vari iekļaut ogas, kakao un tumšo šokolādi, jo šajos produktos veselīgo antioksidantu netrūkst. Paturi gan prātā, ka ne visi ēdieni, kuru sastāvā ir šie produkti, sniegs vēlamo efektu, piemēram, tumšās šokolādes torte vai saldējums ar ķiršiem vai zemenēm nebūs tas labākais variants.

Atceries arī, ka tad, ja neko citu savā dzīvesveidā nemainīsi, bet laiku pa laikam notiesāsi tumšās šokolādes gabaliņu vai kādu ogu, tavā veselībā būtiski uzlabojumi nebūs manāmi. Tāpat neaizmirsti, ka tad, ja vēlies medikamentus asinsspiediena mazināšanai aizstāt ar veselīgāku dzīvesveidu, noteikti apspriedies ar savu ārstu, kā to vislabāk un drošāk izdarīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!