Foto: Shutterstock
Kamēr daudziem sulīgs šašliks, gaisīgas kūciņas un atspirdzinoši grādīgie dzērieni asociējas ar vasaras ballītēm līdz rīta gaismai, viens no mūsu galvenajiem orgāniem – aknas – uz šo pasākumu noskatās ar bažām. Aknas nodrošina vairākas mūsu organismam vitāli nepieciešamas funkcijas, un tieši veselīgs uzturs ir viens no galvenajiem balstiem, kas tās tur. Vai tad, ja vēlamies ar tām draudzēties, visam neveselīgajam jāteic ardievas? Nē, jo aknas ir ļoti spēcīgs orgāns, taču bez pareizo produktu izvēles uzturā varam pamatīgi sev sarežģīt dzīvi.


Guna Rijkure, "Veselības centra 4" filiāles "Diagnostikas centrs" uztura speciāliste, norāda, ka aknas pārbauda visu, ko apēdam. "Ja organismā rodas kādas indīgas vielas, aknas ar to tiek galā," skaidro speciāliste. "Aknās arī noārdās hormoni, medikamenti, uzkrājas enerģijas rezerves nebaltām dienām, piemēram, reizēm, kad jāpagaida līdz maltītei, vai nakts stundām." Rijkure piebilst, ka aknās arī glabājas gan taukos un ūdenī šķīstošie vitamīni, gan minerālvielas. "Īsāk sakot – darba apjoms ir liels," stāsta uztura speciāliste.


Veselības centru apvienības sertificēta uztura speciāliste Anita Baumane skaidro, ka aknas ir svarīgākais un lielākais vēdera dobuma orgāns, kas iesaistās gremošanas procesos. Ja aknu darbība tiek traucēta, cieš visa organisma funkcionēšana, tāpēc ir ļoti svarīgi aknas saglabāt veselas, teic uztura speciāliste. "Pati galvenā funkcija ir žults veidošana. Otrs – glikozes līmeņa regulācija, bet trešais – atindēšana, kur kā piemēru var minēt alkoholu."


Lielajā darbā aknas var atbalstīt pareizs uzturs, jo gan nepārdomātas produktu, gan arī dzīvesveida izvēles aknu funkcionēšanu tikai apgrūtina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!