Foto: Pexels
Ziemassvētki un Jaunais gads ir vieni no gada lielākajiem svētkiem. Ja savu dzimšanas dienu piedzīvojam individuāli, tad Jauno gadu – visi kopā. Taču reizē ar svētkiem mēdz piezagties arī Jaungada depresija. Tas ir populārs termins, kurš var variēties. Mēdz teikt arī "svētku depresija", jo tā var piemeklēt arī citos svētkos, piemēram, Valentīndienā vai jau minētajā dzimšanas dienā. Jaungada jeb svētku depresija nav īsta klīniskā depresija. Tas ir skumīgs un nomākts emocionālais stāvoklis, kura gan ar laiku var pāriet arī īstā depresijā, ja netiks strādāts ar tās iemesliem.

Depresijai pirms Jaunā gada ir vairāki veidi, stāsta ukraiņu psihologs un psihoterapeits Jevgēņijs Mosejevs portālā "Psy Practice", uzsverot, ka tieši tāpēc "jācīnās" ar to atšķirīgi.

1. Depresija pirms svētkiem

Pamata iemesls parasti nomāktam noskaņojumam pirms Jaunā gada ir kopējā pirmssvētku duna. Pa nerviem dod visa apkārt valdošā ažiotāža – atlaižu bums, haotiski piedāvājumi visu ko nopirkt, visiem prātā dāvanas un svētku mielasts. Turklāt pa vidu jāpaspēj padarīt svarīgos ikdienas darbus. Ko tādā dunā darīt? Ļoti svarīgi nenodoties tai. Tādēļ ir pareizi jāplāno savu laiku. Var par dāvanām parūpēties laikus. Jo tu taču zini vairumu cilvēku, kurus sveiksi. Tādā veidā tu izvairīsies no situācijas, kad atlaižu dēļ jābūt cilvēku burzmā veikalā. Tāpat pirms svētkiem var izdarīt laikus citus darbus – pasūtīt galdiņu restorānā, pārdomāt svētku programmu, pierakstīties pie friziera u.tml. Pamēģini nepiedalīties "sacensībās" – kuram krāšņāk izrotāta māja u.tml.

Kā tikt galā ar depresīvu stāvokli Jaunajā gadā? Vispirms saproti, ka brīnums neatnāk vienkārši tāpat – jo pienācis tā laiks.

Svarīgi! Ar Jaunā gada sākšanos nebeidzas iepriekšējā dzīve un jauna arī nesākas! Tad kādēļ gan tā steigties, cenšoties pabeigt visus iespējamos darbus? Daudzi no tiem vienkārši tiek pārnesti uz nākamo gadu.

2. Depresīvs noskaņojums Jaunajā gadā


Te viss nav tik vienkārši. Pirmssvētku ažiotāža var turēt tevi spriedzē diezgan ilgu laiku. Un, lūk, iestājoties gadu mijai, ir tik vien kā īsas svinības un drīz viss izplēn, un tu paliec kā pamests. Sapnis par Jaungada pasaku nav piepildījies. Ieilgušā spriedze nepāriet atslābumā. Tā vietā iestājas tukšuma un noguruma sajūta. Un patiesi – Jaungada depresiju visbiežāk izsauc gaidas pēc Pasakas, Brīnuma, kuru mums solīja bērnībā vai ko joprojām sludina reklāmas un tradīcijas. Pat tie, kuri pieraduši skatīties uz pasauli pragmatiski, var gaidīt brīnumus un pārsteigumus! Bet tie neuzrodas, un tas ir tik bēdīgi. Šāds jūtu mehānisms var attiekties uz jebkuriem tev būtiskiem svētkiem.

Kā tikt galā ar depresīvu stāvokli Jaunajā gadā? Vispirms saproti, ka brīnums neatnāk vienkārši tāpat – jo pienācis tā laiks. Jaungada depresiju daudz retāk piedzīvo tie, kuri aktīvi organizē svētkus citiem, izdomā interesantas nodarbes, dāvanas un konkursus. Ja tu mēdz piedzīvot skumjas pēc Jaunā gada, paanalizē savas gaidas. Iespējams, kaut ko no tā, ko tu gaidīji un neieguvi, tu pats vari realizēt? Piemēram, tevi neapsveica draugi. Tad kādēļ neizrādīt iniciatīvu un nepieteikties ciemos svētkos pašam? Visticamāk, viņi priecāsies par tavu ierašanos, jo ne jau tu vienīgais iestrēgsti Jaungada dunā.

Tāpat ir vērts pārdomāt veco gadu, īpaši atzīmējot to, ko ir izdevies paveikt un pacenties to pozitīvi novērtēt. Tu patiešām esi malacis! Tāpat var uzmest darbību plānu Jaunajam gadam. Protams, jāpamana arī negatīvos aspektus, taču tos nekādā gadījumā nevajag akcentēt. Tu tiksi ar tiem galā pēc svētkiem. Tagad tam nav piemērots laiks. Bet pats vienkāršākais veids, kā tikt vaļā no Jaungada depresijas – no sirds izklaidēties, tikties ar cilvēkiem un gūt iespējami daudz prieka šajās dienās.

3. Pēcsvētku depresija


Tas ir biežs depresīva stāvokļa veids pēc gariem svētkiem. Cilvēki tad mēdz justies izsisti no ierastā ritma, nav gatavi bezdarbībai. Un, tā kā Jaungadu svin pusnaktī, tas mēdz izsist no ierastā bioritma. Daudziem rodas tukšuma sajūta, esi tāds kā pazaudējies. Tā kā līdzīgi jūtas daudzi, svinot svētkus vienā laikā, nav brīnums, ka šajā posmā, pēc svētkiem, notiek vairāk skandālu un izskaidrošanos. Klāt vēl var nākt pārmērīgas alkohola lietošanas un pārēšanās sekas. Šajā laikā daudzi no mums, brīvi no darba un kādām rūpēm, aizdomājas par savu dzīvi, veic tādu kā sasniegumu revīziju. Te nu mēdzam ieraudzīt to, no kā cenšamies aizbēgt ikdienas steigā. Svētku depresija var pamodināt bezjēdzīgas eksistēšanas un skumju noti. Iemesls tam var būt neapmierinātība ar savu dzīvi – daru ne to, ko vēlos, dzīvoju ne ar to cilvēku, ar kuru gribētos vai vispār – viss ir ne tā, nedzīvoju savu dzīvi!

Ar Jaunā gada sākšanos nebeidzas iepriekšējā dzīve un jauna arī nesākas!

Ko iesākt ar pēcsvētku depresiju? Te, tieši otrādi, pats pēdējais, ko vajadzētu darīt – censties sevi noslogot no galvas līdz papēžiem dažādās nodarbēs, nedodot iespēju aizdomāties par savu dzīvi. Šādā veidā problēma tikai iegulsies dziļāk un tu palaidīsi garām laiku, lai padomātu par savu eksistēšanu. Tā vietā labāk tiešām apsēsties un padomāt – atmetot dažādas emocijas, kas un kāpēc tev savā dzīvē nepatīk. Un pēc tam var pamēģināt uzmest plānu problēmu risinājumam. Atrast to savas neapmierinātības aspektu, kuru ietekmēt ir tavā varā.

Jaungada brīvdienas ir domātas tam, lai tu atslābinātos, pacenstos iemācīties gūt prieku jaunos, agrāk neizmēģinātos veidos. Tas ir laiks, lai veidotu attiecības ar tuviniekiem un seniem draugiem, tāpat – iespēja jaunām iepazīšanām. Tas ir laiks, lai baudītu bezdarbību vai izdarītu ko svarīgu un reizē patīkamu. Laiks tam, lai iemīlētu sevi.

Turpinājumā – deviņi raksti no portāla "Cālis.lv" krājumiem par depresīvu stāvokli ap Jauno gadu, tā izdzīvošanas un pārvarēšanas iespējām.

Vientuļi un skumji svētki. Ko iesākt laikā, kad visi no tevis pieprasa smaidu


Svētku laiks ļoti bieži tiek uzskatīts par kaut ko gaišu, priecīgu un patīkamu. Tomēr ne visi gada nogali gaida ar nepacietību un jūtas bezgala svinīgi. Netrūkst arī cilvēku, kas jūtas vientuļi un nespēj nepārtraukti izrādīt prieku. To, vai ir normāli nejusties priecīgam Ziemassvētku laikā un kā tikt galā ar domām par to, ka nejūties, kā šķietami vajadzētu, podkāstā "Laimes laboratorija" pārrunājām ar psihoterapeitu Andri Veselovski.
Lasīt vairāk

Pamestības un vientulības sajūta: psihiatre skaidro, kā palīdzēt sev un tuviniekiem


Ziemassvētki
un Jaunā gada sagaidīšana visā pasaulē ir ģimenes svētki. Ko darīt, ja kāds no ģimenes locekļiem tos svinēt nemaz nevēlas vai jūtas atstumts? Konsultē veselības centra "Vivendi" psihiatre Marina Veģere.

Lasīt vairāk

Viena pati mājās? 10 lieliski veidi, kā izklaidēties svētku brīvdienās

Foto: Shutterstock

Ja šogad tev, gluži kā Kevinam, nav vēlmes vai iespēju pavadīt svētkus draugu vai ģimenes lokā, ņem piemēru no mazā delvera un pierādi sev, ka arī vienatnē ir iespējams lieliski izklaidēties, svētku brīvdienās darot dažādas jaukas lietas.

Lasīt vairāk

Nepalikt vienai tumsā... Deviņi padomi, kas palīdzēs svētku laikā sadzīvot ar vientulību

Foto: Shutterstock

Iespējams, ka esi nesen šķīrusies, bet varbūt jau ilgāku laiku gaidi savu īsto un vienīgo. Svētku laikā, kad gan TV ekrānos, gan uz katra stūra uzglūnošajās reklāmās, redzami tikai mīloši pārīši un laimīgas ģimenes, vientulības apziņa un skumjas šķiet vēl nomācošākas, jo nākas sadzīvot ar apziņu, ka svētki būs jāsvin vienatnē. Kā pārdzīvot svētku brīvdienas, neieslīgstot depresijā un pašpārmetumos?

Lasīt vairāk

Kā tikt galā ar pirmssvētku depresiju?

Foto: Shutterstock

Lai arī
Ziemassvētki
sevi piesaka ar piparkūku smaržu, lipīgām dziesmiņām, laimes un prieka vēlējumiem, kā arī aicina uz nesteidzīgu kopā būšanu ar saviem mīļajiem, psihologi ir secinājuši, ka svētku periodā būtiski pieaug diagnosticēto depresiju skaits. Neskatoties uz vislabākajiem nodomiem, reizēm brīvdienas ģimenes lokā drīzāk rada spriedzi, nevis pārpludina ar laimes hormoniem, un prieku par gaidāmajiem svētkiem smacē pienākuma apziņa vai sarežģītās attiecības ar tuviniekiem. Kas veido šķietami priecīgo svētku ēnas pusi un kā ar to cīnīties, skaidro
personības izaugsmes trenere Betija Putniņa
.

Lasīt vairāk

Psihologu ieteikumi, kā svētku brīvdienu laikā pārdzīvot šķiršanos

Foto: Shutterstock

Cilvēkiem, kuri dzīvē iet caur grūtību un skumju periodam, brīvdienas nebūt nesagādā prieku. To laikā zaudējums, lai kāds tas būtu, vientulības apziņa un skumjas šķiet vēl nomācošākas. Šai sakarā "Huffington Post" piedāvā, iespējams, noderīgus padomus, kas atvieglos brīvdienu un arī svētku pārciešanu, ja šobrīd pārdzīvo šķiršanos no mīļotā.

Lasīt vairāk

21. janvāris – gada depresīvākā diena: psihoterapeite par ideālu sabrukšanu un pašsajūtas uzlabošanu


Depresīvākās dienas tituls piešķirts 21. janvārim. Šis ir laiks, kad cilvēkus pārņem skumjas par aizvadītajiem svētkiem, lielajiem tēriņiem aizvadītā gada nogalē, pirmajām neveiksmēm jaunajos plānos un vēl, un vēl. Taču ar nepatīkamo sajūtu iespējams cīnīties – aizgaiņāt skumjas gan no savas ikdienas, gan arī līdzcilvēku dzīvēm. Viedokli vaicājām ārstei-psihoterapeitei Initai Lēnai Goldšteinai.

Lasīt vairāk

Tikai savējie: pieci ieguvumi tam, ka Vecgada vakars jāsvin ģimenes lokā

Foto: Shutterstock

Atšķirībā no citiem gadiem, kad
Jaunais gads
sagaidīts skaļi, ar vērienu, plašākā draugu un radu kompānijā, šogad nāksies krietni piebremzēt un jaunu gadu sagaidīt vien savas ģimenes lokā. Ja gribas skumt, vērts paraudzīties no otras puses un pateikties pandēmijai, kas ļāvusi piebremzēt, – tam, ka Vecgada vakaru sagaidīsiet vien savējo lokā, var būt pat vairāki ieguvumi.

Lasīt vairāk

Satikties nesatiekoties. Ieteikumi tiešsaistes svinībām ģimenes un draugu lokā

Foto: Shutterstock

Neraugoties uz to, ka šogad nevaram Ziemassvētkus un Jauno gadu svinēt kuplā ģimenes vai draugu lokā, pati svinēšana nav aizliegta vai atcelta. Visām problēmām ir risinājums, un tādu iespējams atrast arī ģimeniskai svētku svinēšanai visiem kopā, bet fiziski nesatiekoties.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!