Foto: Shutterstock
Ideja, ka visus ēšanas un nepareiza dzīvesveida grēkus var "aizskalot" ar dažu dienu vai nedēļas detoksikācijas kūri vai kādiem "attīrošiem" produktiem, ir nepareiza un kalpo tikai industrijai, apgalvo "The Guardian". "Detoksikācija – ideja, ka vari iztīrīt savu organismu un konkrētus orgānus atkal padarīt "tīrus", ir muļķības. Tas ir pseidomedicīnisks koncepts, lai pārdotu konkrētus produktus," raksta britu medijs.

"Lai būtu skaidrība, ir divu tipu detoksikācijas jomas. Viena ir respektabla un medicīniska ārstēšana, kas palīdz cilvēkiem ar dzīvību apdraudošu narkotiku atkarību. Otru virzienu izdomājuši uzņēmēji, pūšļotāji un šarlatani, lai pārdotu viltus ārstēšanu, kas it kā attīra organismu no toksīniem," stāsta Edzards Ernsts, emeritētais profesors Ekseteras Universitātē.

Ja toksīni ir veidoti tā, ka ķermenis ar tiem netiek galā, tas vai nu mirst, vai nepieciešama nopietna palīdzība. Savukārt normāli organismam ir savi attīrīšanās orgāni – nieres, aknas, āda, pat plaušas, kas ar detoksikāciju nodarbojas nepārtraukti, skaidro profesors. "Nav zināms veids – noteikti ne ar detoksikācijas procedūrām – kā uzlabot kaut ko organismā, jo tas jau tāpat darbojas perfekti."

Ja šis mehānisms nedarbojas perfekti, cilvēks vai nu mirst, vai tam nepieciešama nopietna medicīniska palīdzība.

Ar slavenību palīdzību, sākot ar Gvinetu Paltrovu un beidzot ar Opru Vinfriju, detoksikācijas kūres un procedūras kļuvušas par milzu biznesu. Bieži, to visu pārdodot, tiek runāts par "toksīniem" – tātad indīgām vielām, ko norij vai ieelpo. Tomēr nekad nav īsti skaidrs, tieši par kurām vielām ir runa. Ja tās tiktu skaidri nosauktas, varētu veikt pārbaudes pirms un pēc procedūrām vai konkrētu produktu lietošanas.

Piemēram, 2009.gadā zinātnieku grupa no Lielbritānijas organizācijas "Sense about Science" 
izvēlējās 15 produktus, ko pārdod aptiekās un lielveikalos un par kuriem apgalvo, ka tie attīra organismu, un lūdza ražotājiem informāciju un pierādījumus par šo darbību. Produkti bija gan šampūni, gan kokteiļi, gan citi līdzekļi. Izrādījies, ka ražotāji ne vien nevarējuši paskaidrot, ko saprot ar attīrīšanu, bet nespēja arī nosaukt nevienu toksīnu, ar ko tie cīnās. Uzraksti uz iepakojuma "attīrošs" vai "ar detoksisku iedarbību" ir mārketinga triks bez seguma, kas līdzinās apgalvojumam, ka mašīnai ir lieliskas drošības jostas, kas palīdz braukt ātrāk, apgalvo "The Guardian". "Iespējams nopirkt tabletes, tinktūras, tējas maisiņus, sejas maskas, vannas sāļus, matu sukas, šampūnus, ķermeņa kremus un pat matu taisnotājus ar šādu iedarbību. Joga, luksusa kūrorti un masāžas arī sola detoksikāciju. Vari ievērot septiņu dienu detoksikācijas diētu un visticamāk zaudēsi svaru, bet tam nav nekāda sakara ar toksīniem, ja nedēļu badojies. Ir jau patīkami domāt, ka eksistē kaut kas tāds, kas mūs var, tā teikt, attīrīt no grēkiem. Diemžēl tā nav."

Parasti ideja par attīrīšanos rodas pēc kādiem grēkiem. Daudziem, piemēram, "uz paģirām" pēc pamatīgākas alkohola lietošanas. Šādā gadījumā attīrīšanās no alkohola jeb detoksikācija būtu laba lieta? Protams! Un tā neizbēgami notiek, jo aknas strādā. "Ir labi ieviest dzīvesstilā dienas bez alkohola. Tas noteikti liek arī pārdomāt savus dzeršanas ieradumus, tomēr doma, ka aknām kaut kā vajag "attīrīties", ir muļķīga," skaidro Katrīna Kolinsa no Svētā Džordža slimnīcas. Aknas ne brīdi nepārstāj attīrīšanos.

Jāpaskaidro, ka aknas neitralizē alkoholu divos piegājienos. Alkohols vispirms pārvēršas par acetaldehīdu, tas ir indīgs un izraisa sliktu dūšu un vemšanu, paātrina pulsu un rada piesārtumu sejā. Organisms ar enzīma - aldehīddehidrogenāzes - palīdzību to ātri pūlas pārvērst par nekaitīgu etiķskābi. Ir cilvēki, kuriem jau no dzimšanas pietrūkst aldehīddehidrogenāzes, tādēļ viņiem katra iedzeršana beidzas visai nepatīkami: seja kļūst sarkana un dūša slikta jau tad, kad citi vēl tikai jautri tērgā. Pārāk bieža un liela iedzeršana var bojāt aknas. Tomēr, kā uzsver gastroenterologs profesors Anatolijs Danilāns, aknas ir ļoti stiprs orgāns. Turklāt tieši enzīmi, ja viss tiek darīts ar mēru, ir tie, kas nodrošina detoksikāciju un, nelielos daudzumos lietots alkohols, tikai veicina to izdalīšanos. Tādēļ arī likums nesaka "Nedzeriet!", bet gan "Pārmērīga alkohola lietošana var kaitēt!", jo tas kas nenogalina, ārstē.

Te vietā runāt arī par brokuļiem un citiem dārzeņiem, ko mēdz dēvēt par superēdienu un kas attīra aknas. Jā, tie ir veselīgi, bet tiem noteikti nav detoksiska iedabība. Tie tikai nelielos daudzumos satur cianīdu, kas provocē enzīmu izdalīšanos, līdzīgi kā alkohols. Tā kā enzīmu ir vairāk, organisms vieglāk tiek galā arī ar citām indēm.

Secinājums ir viens, nevajag paļauties uz kādu brīnumainu attīrīšanos – labākais veids, kā "detoksicēt" savu organismu, ir ievērot veselīgu dzīvesveidu – nesmēķēt, ēst veselīgi un kustēties, tad organisms pats tiks ar visu galā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!