Kāds teiks, ka par Ziemassvētku svinībām runāt ir pāragri – pa radio dzirdamās tematiskās melodijas ir nevietā un veikalu plauktiem vēl nevajadzētu rotāties svētku noskaņās. Taču laicīga gatavošanās noņem no pleciem nevajadzīgu stresu, kas, tuvojoties svētku dienām, var piezagties pavisam nemanāmi.

Lai gatavošanās trakums neatņemtu Ziemassvētku svinībām tik ļoti patīkamo auru, iedvesmojoties no "Real Simple", esam sagatavojuši "checklist" jeb darāmo lietu sarakstu, ko vari ieplānot četras un divas nedēļas pirms dzejoļu skaitīšanas pie eglītes.

Mēnesi pirms svētkiem


Iepirkšanās internetā. Katrā ģimenē ir savas tradīcijas – vieni dod priekšroku dāvanu pasniegšanai, kamēr citi no šīs aktivitātes atteikušies. Ja tomēr tavā radu pulkā pieņemta apdāvināšanās, ir īstais brīdis iziet cauri piedāvājumiem internetā, kur reizēm var preces iegādāties lētāk. Pārliecinies, ka tās tiks atsūtītas tuvāko nedēļu laikā – īstajā brīdī, lai ietītu dāvanu papīrā!

Dāvanu saiņošana. Ja zem eglītes plāno likt kādu dāvanu, noteikti ir īstais brīdis ķerties klāt to meklēšanai un veidošanai. Kad dāvana gatava, neatliec uz vēlāku laiku arī saiņošanu – tā izvairīsies no iespējamības, ka saņēmējs tās saturu ieraudzīs par ātru. Tas īpaši attiecināms uz ģimenēm, kurās aug mazi bērni.

Putekļu notraukšana rotājumiem. Izcel no plauktiem lampiņu virtenes, durvju rotājumus vai kādus citus elementus, ar kuriem dekorē māju svētku laikā. Pārskati, vai nekas nav saplīsis un nav nepieciešams iegādāties kaut ko jaunu. Kā ieskaut māju patīkamā svētku aromātā, lūko šeit.

Svētku trauki. Iespējams, Ziemassvētkos uz galda tiek likti šķīvji un piederumi, kas atvēlēti ļoti īpašām reizēm. Pārlūko, vai viss atrodas vecajās vietās un nav vajadzība aizņemties no draugiem kādu glāžu komplektu vai tamlīdzīgi.

Ziemassvētku kartiņa. Lai arī Ziemassvētku kartiņu sūtīšanu pa pastu aiztājušas "Whatsapp" ziņas un e-pasta sūtījumi, saņemt ar roku rakstītu sveicienu aizvien ir ļoti patīkami. Ja vēlies kādu paziņu pārsteigt svētkos, atvēli brīdi vēstulītes sameistarošanai!

Pieraksti pie speciālistiem. Piemēram, friziera vai manikīra. Svētku laiks parasti ir ļoti intensīvs, tāpēc, lai Ziemassvētkus sagaidītu tādā izskatā, kādu vēlies, laicīgi pieraksties pie saviem uzticamajiem speciālistiem. Pretējā gadījumā var nākties izvēlēties no pieejamajiem variantiem, un rezultāts var nebūt tieši tāds, kā cerēji.

Trīs nedēļas pirms svētkiem


Ziemassvētku eglītes meklējumi. Tā kā jau janvāra pirmajā pusē lielākoties eglītēm tiek teiktas ardievas, nebaidies tās ienest savā mājoklī pēc iespējas ātrāk! Gaidot Otro adventi, dodies savas eglītes meklējumos un atrodi savai dzīvesvietai piemērotāko zaļo rotu.

Rotājumu izlikšana. Tas pats sakāms arī par rotājumiem. Decembra sākums ir īstais brīdis, lai meklētu, uz kura plaukta nosēdināt plīša rūķīti, ap kuru mēbeli aplikt lampiņu virteni un kur izveidot svētkiem atbilstošu kompozīciju. Lai ar rotāšanu galīgi nenošautu greizi, šajā rakstā atradīsi izplatītākās kļūdas mājvietas dekorēšanā.

Vakariņu plānošana. Ja esi uzņēmusies vakariņu gatavošanu, pārliecinies, ka skaidri zini, kādu cienastu nesīs katrs viesis. Nebūs par ātru arī izveidot iepirkšanās sarakstu, jo pacilātajā svētku atmosfērā var gribēties izpirkt visu veikalu.

Divas nedēļas pirms svētkiem


Labdarība. Lai gan ziedošanai un labdarībai nav noteikta laika, Ziemassvētku periodā cilvēki bieži vien šādai palīdzībai pievēršas pastiprināti. Pārskati savu skapja saturu – iespējams, tur ir kādas drēbes, kuras tavā garderobē vairs neiederas, bet citiem varētu būt tieši laikā. Tāpat izšķiro arī bērnu mantas, lai ar labām un kvalitatīvām precēm iepriecinātu citus mazos ķiparus, kuri par šādu dāvanu būs ārkārtīgi priecīgi.

Dažādi iepirkumi. Šis ir īstais brīdis, lai pārliecinātos, ka mājās ir viss, lai svētku laikā būtu ne tikai ēdieni, ko ielikt vēderā, bet arī dzērieni, ar kuriem saskandināt tostus un laba vēlējumus. Pāris nedēļas pirms svētkiem vari iegādāties dažādas gardas lietas, kurām nav nepieciešams stāvēt ledusskapī, tādējādi neaizņemot lieku rūmi.

Nedēļu pirms svētkiem


Uzkopšanas darbi. Daudz vairāk spēsi izbaudīt Ziemassvētku rotājumos mirdzošo mājvietu, ja grīdas būs izmazgātas, bet virtuve – kārtīgi sakārtota. Viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir iztīrīt ledusskapi, tostarp atbrīvoties no pārpalikumiem, atbrīvot vietu lielajiem šķīvjiem un citām sastāvdaļām, kas nepieciešamas maltītei.

Dažas dienas pirms svētkiem


Ēdieni un citi gardumi. Pāris dienas pirms svētkiem ir laiks doties uz veikalu vai tirgu un sapirkt svaigus dārzeņu, augļus un citas garšīgas lietas, lai iepriecinātu savas un ciemiņu garšu kārpiņas.

Galda klāšana. Vai skaistās vīna glāzes ar apzeltīto maliņu tiek izņemtas tikai reizi gadā un tieši Ziemassvētkos? Ja galda dekorēšanai pievērsies ar īpašu rūpīgu, neatstāj šo darbiņu uz svētku rītu, lai svinību dienu varētu izbaudīt mierīgi un bez stresa, kā arī veltīt vairāk laika sev un savām sajūtām. Lai saprastu, vai uz galda visam pietiek vietas, "Real Simple" iesaka salikt arī tukšus šķīvjus un uz tiem izkārtot līmlapiņas ar ēdienu uzrakstiem.

Baterijas un telefona atmiņa. Lai gan ir brīži, kurus ieteicams izbaudīt ar simtprocentīgu klātesamību, sajūtas bieži vien gribas iemūžināt arī attēlos. Pārliecinies, ka telefonā ir gana daudz atmiņas, lai iefilmētu kādu video. Tāpat pārskati, vai fotokamerai ir uzlādēta baterija un varēsi uzņemt daudz skaistu bilžu atmiņai.

Pēdējā brīža iesaiņošanas darbi. Ja reiz kāda dāvana palikusi bez iesaiņojamā papīra, pirmssvētku dienā ir pēdējais brīdis, lai to "ietērptu". Šo darbiņu noteikti neatliec uz svētku dienu, lai varētu tradīcijām bagātos svētkus baudīt visā pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!