Foto: Shutterstock
Gaļai daudzu ēdienkartēs ir, bija un būs īpaša vieta. Bekona šķēle brokastīs, kotlete pusdienās, karbonāde vakariņās – ļoti iespējams, arī tavs dienas maltīšu šķīvis reizi pa reizei izskatās tieši šādi, liekot uzdot loģisku jautājumu – vai gaļas šajā stāstā nav par daudz? Kā izrādās, arī šai produktu grupai ir dienas un nedēļas rekomendētā norma, tāpēc pārspīlēšana iespējamība pastāv.

Ja novembris popularitāti ieguvis kā vīriešu veselības mēnesis jeb "Movember", oktobris – mēnesis bez alkohola jeb "Sober October" un krūts veselības mēnesis, tad skaidrības labad uzreiz jāteic, ka janvāri neviens bešā nav atstājis. Pasaulē pirmais gada mēnesis tiek dēvēts par "veganuāri" jeb "Veganuary", kas skaidri norāda uz faktu – runa būs par uztura tēmu. Janvārī ikviens tiek aicināts izmēģināt ēdienkarti bez gaļas, savukārt vietējā mērogā interesentiem ir iespēja iesaistīties izaicinājumā "Neapēd zemeslodi".

Ja rūpīgi seko speciālistu norādījumiem, ēd pareizi, sabalansēti un arī interesanti, jaunu uztura plānu izmēģināšanai nav nekādas vainas. Iespējams, "aizķersies" filozofija. Iespējams, garšu kārpiņām patiesi iepatiksies jaunās garšas un ķermenis jutīsies priecīgs! Taču tikpat iespējams, ka jau drīz atgriezīsies pie gaļas. Un varbūt pat vairāk nekā vajadzētu.

Kā norāda uztura speciāliste Guna Rijkure, gaļas patēriņš ārpus pilsētām dzīvojošajās mājsaimniecībās ir lielāks, un tam par iemeslu ir pieejamība un tradīcijas. Taču viennozīmīgi teikt, ka Latvijā cilvēki gaļu ēd daudz par daudz, nevar.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!