Foto: Shutterstock

Drēgnais rudens laiks ir ne tikai nopietns pārbaudījums mūsu imunitātei, bet arī daudz biežāk liek meklēt dabas līdzekļus, piemēram, zāļu tējas, kas palīdz cīnīties ar klepu un saaukstēšanos. "Benu aptiekas" farmaceite Zanda Ozoliņa stāsta par piecām tējām, kuras visefektīvāk palīdzēs ārstēšanās procesā, kā arī sniedz vērtīgus lietošanas padomus.

Zāļu tējas ir efektīvs līdzeklis imunitātes uzturēšanai un arī saaukstēšanās simptomu novēršanai. Tādēļ tās ir ieteicams izvēlēties kā iedarbīgu palīglīdzekli veselības uzturēšanai ikdienā un saaukstēšanās gadījumos, norāda farmaceite.

Ar tēju vien var būt par maz

Ozoliņa atzīst, ka piparmētru tēja daudziem ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Tieši tāpēc gadījumos, kad saskaramies ar saaukstēšanos, bieži ķeramies pie "pārbaudītām vērtībām", kas vairumā gadījumu nedod gaidīto efektu. Piemēram, melnā tēja nebūs pati piemērotākā izvēle, lai efektīvi cīnītos ar klepu vai saaukstēšanos.

Piecas efektīvas tējas rudenim

Ingvera sakne – šai tējai piemīt antioksidanta, antibakteriālas un klepus mazinošas īpašības saaukstēšanās gadījumā, kā arī tā cīnās ar iekaisumiem un mazina sāpes. Ingvera aktīvās vielas saglabājas pat tad, kad sakne ir pārstrādāta. Dziedinošās devas var iegūt pat no viena centimetra gara sakneņa, sagriežot vai sakapājot. Tomēr ir svarīgi izmantot svaigu ingveru.

Mežrozīšu augļu tēja – augstais C vitamīna saturs ir pamats pretinfekciju un saaukstēšanās slimību profilaktiskajam pielietojumam. Šī tēja uzlabo pašsajūtu un paātrina atveseļošanos. Ieteicamā dienas deva ir seši grami.

Islandes ķērpju tēja – palīdzēs sausa klepus gadījumā. Tā nomierina rīkles gļotādu un atvieglo nepatīkamās sajūtas kaklā, kā arī stiprina dabiskās organisma aizsargspējas. Pārdozējot šo drogu, var rasties caureja, kas samazināsies, no organisma izvadoties aktīvajām vielām.

Ceļteku tēja – šo tēju lieto drudža ārstēšanai un elpošanas ceļu infekcijas gadījumos. Lapu droga ietilpst dažādu zāļu tēju sastāvā, kuras lieto kā atkrēpošanas veicinošo līdzekli, kā arī labvēlīgi ietekmē gludās muskulatūras tonusu un asins recēšanu.

Liepziedu tēja – ieteicams lietot, lai stiprinātu imunitāti un organisma dabiskās aizsargspējas saaukstēšanās un gripas gadījumā. Šo drogu var lietot gan iesnu, gan klepus gadījumā. Liepu ziediem piemīt sviedrējošas un baktericīdas īpašības. Ieteicamā dienas deva – divi līdz četri grami.

Pareiza tēju lietošana

Lai tēju iedarbība būtu visefektīvāka, ir jāievēro to lietošanas pamatprincipi. Iegādājoties tēju aptiekā, uz tās iepakojuma būs norādīts ieteicamās devas un lietošanas ilgums. Dažas zāļu tējas ieteicams lietot tieši vakaros pirms miega, piemēram, baldriāna vai melisas tējas. Tāpat jāņem vērā, ka ēteriskās eļļas saturošās tējas, izmantojot ik dienas, nevajadzētu lietot ilgāk par divām nedēļām. Tādas ir, piemēram, pelašķu un vīgriežu tējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!