Foto: Shutterstock
Tauciņi uz vēdera ir jautājums, kas sagādā pārdzīvojumus ļoti daudzām sievietēm. Tie liek justies neērti, uzvelkot apspīlētu kleitiņu vai tikai domājot par parādīšanos pludmalē bikini. Ja arī tu nejūties ērti savā ķermenī un esi nolēmusi līdz pludmales sezonai iegūt stigru un plakanu vēderu, atceries, ka, lai iegūtu savu sapņu figūru, vispirms jāsaprot, kāpēc jau pašlaik tev tādas nav. Iespējams, tev nemaz nav liekā svara un parasta tievēšana tāpat nelīdzēs.

Tava vēdera formu un izmēru ietekmē ļoti dažādi faktori. "Health" skaidro, ka biežākie iemesli, kāpēc daudzi cilvēki nespēj atbrīvoties no nevēlamajiem tauciņiem uz vēdera, ir nepareizs uzturs, fizisko aktivitāšu trūkums, kā arī nepareizi izvēlēta treniņu programma. Tāpat tava vēdera izmēru un formu ietekmē arī stress un miega režīms.

Lai atbrīvotos no tauciņiem uz vēdera, pievērs uzmanību tam, kā izskatās tavs vēders, jo pēc tā formas un tauku izvietojuma var noteikt, kāpēc tev neizdodas iegūt savu sapņu figūru. Iespējams, tev nevajag būtiski mainīt savu ēdienkarti, bet gan mazāk uztraukties un vairāk gulēt. Iedvesmojoties no "Adme", piedāvājam iepazīties ar to, kā pēc vēdera formas noteikt, kā visefektīvāk atbrīvoties no visa nevēlamā.

Vairākas riepiņas rada cukurs un kustību trūkums

Foto: Shutterstock

Ja tavs vēders ir nelīdzens un arī sānos tev ir tauku rieviņas, kas nedaudz atgādina glābšanas riņķi, vainojams ir sēdošs dzīvesveids un pārāk daudz cukura. Ļoti mīli saldumus, ar alkoholu esi uz tu, un uzturā lieto daudz balto miltu produktu, kā arī cukuru saturošu un iepriekš pārstrādātu produktu? Nebrīnies, ka uz vēdera parādās, nevis viena, bet vairākas riepiņas.

Ja no trīs līdz četrām reizēm nedēļā izdzer pa kādai glāzei vīna, tauku riepiņas ir neizbēgamas. Izmēģini divas nedēļas no alkohola atteikties pavisam, bet pēc tam lieto to mazākos daudzumos vai atsakies no tā pavisam. Tāpat pārskati savu ēdienkarti. Ēd liesu gaļu, olas, dārzeņus, produktus, kas satur veselībai vērtīgos taukus, piemēram, avokado, treknas zivis un riekstus. Šeit tu vari uzzināt, kāpēc nav ieteicams izslēgt no uztura taukus.

Tāpat ir nepieciešams vairāk kustēties. Ne vienmēr tas nozīmē steigšanos uz sporta zāli – dodies pastaigās vai izpildi izklupienus, pietupienus un citus vingrojumus savās mājās. Redzēsi, ka, tikai nedaudz pamainot savu ikdienu un ēdienkarti, vēdera forma mainīsies un ar savu izskatu būsi daudz apmierinātāka.

Stingrais stresa puncītis

Foto: Shutterstock

Ja tev ir apaļš, stingrs, ne pārāk liels vēders un tauku slānītis pamatā izveidojies ap nabu, iemesls tam, visticamāk, ir stress. Šāds vēders ir cilvēkiem, kam ikdienā ir ilgstošs stress, kas uzņem daudz kofeīna, mēdz izlaist ēdienreizes un steigas dēļ ēst neveselīgu pārtiku.

Ja vēlies iegūt šmaugu vidukli, sāc ar to, ka vakaros pie miera dodies agri, lai vari izgulēties un atpūsties. Izstrādā sev kādu rituālu, kas pirms došanās gulēt palīdzēs nomierināties un atslābināties. Sports, protams, ir ieteicams, jo tas palīdz atslābināties un nomierināties, bet pārspīlēt nav nepieciešams – joga vai pastaigas būs tieši laikā. Uzturā vari lietot vairāk magniju saturošu produktu, jo tie palīdz nomierināties. Tāpat pirms došanās pie miera vari izdzert tasīti kumelīšu tējas.

Ja satraukuma mazināšana un nomierināšanās tev sagādā grūtības, šeit tu vari iepazīties ar padomiem par to, kā izvairīties no stresa un dzīvot laimīgāk.

Apaļa tikai vēdera lejasdaļa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pat, ja esi slaida un regulāri nodarbojies ar sportu, vēdera apakšējā daļa var būt nedaudz izgāzusies, liekot domāt, ko tu dari nepareizi. Iemesli var būt dažādi, piemēram, pārāk liela un nepareiza slodze vēderam, vienveidīgs uzturs vai muguras izliekums. Šāda vēdera forma bieži ir sievietēm, kas pirms neilga laika laidušas pasaulē mazuli.

Puncīti vari mainīt, mainot savu ēdienkarti un uzņemot vairāk šķiedrvielu, piemēram, ēd zaļo lapu dārzeņus un baltmaizes vietā izvēlies pilngraudu produktus. Neaizmirsti sekot līdzi tam, lai katru dienu uzņemtu pietekami daudz ūdens. Ja ikdienā vingro, aizstāj pietupienus ar balsta stāju, jo pietupieni var palielināt muguras lejasdaļas izliekumu, padarot lielāku arī vēdera lejasdaļu. Izpildi vingrojumus, kas paredzēti visam ķermenim, nepārslogojot vienu konkrētu ķermeņa daļu.

Vēders kā topošajai māmiņai

Foto: stock.xchng
Izņemot gadījumu, kad patiešām esi bērniņa gaidībās, vēders kā grūtniecei var likt justies neērti un kaunēties par savu ķermeni. Parasti šāda vēdera forma ir sievietēm, kas pēc bērna laišanas pasaulē ir veltījušas laiku mazulim un nav pietiekami parūpējušās pašas par sevi. Tāpat šāda vēdera forma var būt sievietēm, kas pārāk drīz pēc dzemdībām devušās uz sporta zāli, vai dāmām ar vājiem iegurņa muskuļiem.

Ja nesen esi dzemdējusi, nogaidi vismaz divus vai trīs mēnešus pirms atsāc aktīvu sportošanu. Lai atbrīvotos no tauciņiem, iekļauj uzturā zivju eļļu. Izvairies no ceptiem ēdieniem un uzņem taukvielas veselīgā veidā – ēd avokado, olīvas un citus produktus, kuru sastāvā ir organismam nepieciešamās taukvielas.

Ikdienā domā par to, lai vēders vienmēr būtu ievilkts – tas stiprinās muskuļus, padarot vēderu slaidāku. Tāpat veic vingrojumus, kas stiprina iegurņa muskuļus. Nepārspīlē ar pietupienu un vēderpreses vingrojumu pildīšanu pēc dzemdībām – ļauj ķermenim kaut nedaudz atpūsties. Atceries par miegu – nosnaudies arī pa dienu, ja mazais naktī tevi bieži modina. Pirms gulētiešanas nedaudz izstaipies.

Vēdera uzpūšanās – kad josta vakarpusē kļūst par ciešu

Foto: Shutterstock
Ja no rīta, ieskatoties spogulī, jūties labi pat visapspīlētākajā apģērbā, bet vakarā drēbes kļūst par šauru, tavs vēders ir vienkārši uzpūties. Lai arī ar taukiem šeit nav nekādas saistības, šāds vēders var sagādāt reizes, īpaši, ja tas uzpūšas katru dienu. Parasti vēdera uzpūšanos rada zarnu darbības traucējumi, alerģija pret noteiktiem pārtikas produktiem un nesabalansēta zarnu mikroflora.

Pirmais solis, lai izvairītos no vēdera uzpūšanās, ir atteikšanās no produktiem, pret ko tev ir alerģija un ko tavs organisms nepanes. Ja glāze piena liek tev justies slikti, nedzer to. Izmēģini divas nedēļas ēst svaigus dārzeņus, zivis un gaļu. Varbūt kļūs labāk. Nekādā gadījumā neizlaid brokastis Tāpat iekļauj uzturā produktus, kas palīdz normalizēt zarnu mikrofloru, piemēram, skābpiena produktus, kāpostus un ķiplokus. Pēc katras ēdienreizes dodas nelielā pastaigā.

Jau rakstījām, ka vēdera pūšanos var izraisīt arī ēšana steigā, kā arī augsts stresa līmenis. Mierīgas maltītes, kuru laikā rūpīgi sakošļā katru kumosu, un fiziskās aktivitātes stresa mazināšanai palīdzēs iegūt plakanu vēderu. Vairāk par veidiem, kā izvairīties no vēdera uzpūšanās, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!