Foto: PantherMedia/Scanpix

Jau vairākkārt ziņots, ka Latvija ir līdere HIV izplatības ziņā Eiropā. Pēdējo gadu laikā situācija neuzlabojas, un biedrības "Baltijas HIV asociācija" publicētā statistika liecina – HIV izplatība Latvijā ir trīs reizes augstāka nekā Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomiskajā zonā. Galvenais inficēšanās ceļš joprojām ir heteroseksuāli sakari.

"Jau 2016. gadā Latvija apsteidza visas Eiropas Savienības dalībvalstis ikgadējo jauno HIV gadījumu skaita ziņā, ierindojoties augstākajā HIV izplatības vietā. Jaunākie statistikas dati par HIV/AIDS izplatību Baltijā liecina – augsto pozīciju saglabājam arī 2017. gadā. Esam stabili "līderi" Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās Zonas (ES/EEZ) valstu vidū,'' vēsta biedrības "Baltijas HIV asociācija" valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

Igaunija var lepoties ar ikgadēji reģistrēto jauno HIV gadījumu skaita stabilu kritumu jau kopš 2006. gada, ko panāk ar mērķtiecīgu, uz pierādījumiem balstītu infekcijas ierobežošanas politiku, intensīvu profilakses darbu, ārstēšanas pieejamību visiem. Pretēja tendence ir Latvijā, kur ikgadēji reģistrēto jauno HIV gadījumu skaits norāda augšupejošu tendenci. 2017. gadā tie ir 19 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem (Igaunijā – 16,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem). Uz slikto pusi izmainījusies arī situācija Lietuvā, kur kopš 2015. gada HIV izplatība pieaugusi gandrīz divkārt ( no 5,4 uz 9,2 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem). Salīdzinoši ES/EEZ HIV infekcijas izplatības rādītājs saglabājas ap sešiem gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka Latvijā uz 2018. gada 1. janvāri ir reģistrēti 7343 HIV inficēti cilvēki, no kuriem 371 infekcija atklāta pērn, un tas ir par pieciem gadījumiem vairāk nekā 2016. gadā. Vairumā jaunatklāto gadījumu inficēšanās notikusi seksuālo attiecību rezultātā, no tām – heteroseksuālu attiecību ceļā 36%, bet homoseksuālās attiecībās inficējušies 6,5% cilvēku.

Otrs biežākais inficēšanās ceļš ir narkotiku injicēšana – 21%. Pērn no mātes inficējušos bērnu skaits ir sarucis līdz trīs gadījumiem, tomēr valstī kopumā reģistrēti jau 75 HIV inficēti jaundzimušie. Visbiežāk pirmo reizi infekciju atklāj cilvēkiem vecuma grupā 30 – 39 gadi, joprojām vīrieši inficējas biežāk nekā sievietes. 36% gadījumos SPKC nav nekādas informācijas, kā cilvēks ir inficējies un tas neveicina izpratni par infekcijas pārneses mehānismiem un liek uzdot jautājumu, vai pacients saņem pilnvērtīgu konsultāciju, veicot HIV testu, kā to paredz normatīvie akti. Saruna ar pacientu ir būtisks infekcijas izplatību tālāk ierobežojošs instruments, ko bez maksas piedāvā arī HIV profilakses kabineti un nevalstiskās organizācijas, pārliecināta biedrība.

Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijas rekomendē samazināt HIV izplatību, nodrošinot ikvienam inficētajam tūlītēju (kopš HIV diagnosticēšanas brīža) pretvīrusa terapiju. Medikamentu precīza lietošana atbilstoši ārsta ieteikumiem pilnībā nodrošina to, ka HIV inficēts cilvēks nevar inficēt citu cilvēku, līdz ar to ārstēšana ir uzskatāma par efektīvu profilaksi, ko pierāda veiksmīgais Igaunijas piemērs. Medikamenti ir 100% valsts kompensēti, valsts tam šogad piešķīrusi papildus finansējumu.

Biedrība "Baltijas HIV asociācija" aicina būt atbildīgiem par savu un partnera veselību, noskaidrot savu HIV statusu, vēršoties ārstniecības iestādē vai kādā no HIV profilakses kabinetiem, kuri sniedz pakalpojumus 18 Latvijas pilsētās. Plašāk šeit. Pārbaudes var veikt arī biedrības "Baltijas HIV asociācija" Testpunktā Rīgā, Stabu ielā 19, k2 (atvērts otrdienās un trešdienās no pulksten 18 līdz 20.30).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!