Foto: Shutterstock
Cinks ir organismam svarīgs un nozīmīgs mikroelements, kas būtiski nepieciešams cilvēka ķermenim, tomēr organisms pats to nespēj saražot vai uzglabāt. Cinks ir otrs visvairāk sastopamais mikroelements ķermenī pēc dzelzs – tas atrodams visās ķermeņa šūnās un pilda vairākas būtiskas funkcijas. Vairāk par cinka svarīgumu skaidro dietoloģe Džiliana Kubala portālam "Health Line".

Kādēļ cinks ir svarīgs?

Cinks ir nepieciešams vairāk nekā 300 enzīmu (biomolekulas, kuras katalizē ķīmiskas reakcijas) darbībai, kas palīdz vielmaiņai, gremošanai, nervu sistēmas darbībai, imūnsistēmas uzturēšanai, ādas veselībai, olbaltumvielu ražošanai un vēl daudziem citiem procesiem.

Dabiski cinks ir atrodams gan dzīvnieku, gan augu valsts produktos. Pārtikas produkti, kas dabiski nesatur minerālu, piemēram, brokastu pārslas vai uzkodu batoniņi, bieži tiek bagātināti ar cinku. Par cik cinks spēlē lielu lomu imūnsistēmas darbībā, cinku mēdz pievienot arī deguna aerosoliem, pastilām un citiem dabīgiem preparātiem pret saaukstēšanos.

Stiprina imūnsistēmu. Cinkam ir svarīga nozīme imūnsistēmas darbībā, kas nozīmē, ka tā trūkums organismā var būtiski novājināt imūnreakciju. Cinka piedevas stimulē noteiktas imūnās sistēmas šūnas un samazina oksidatīvo stresu. Pārskats no vairākiem pētījumiem norāda, ka 80 līdz 92 miligramu cinka dienā var samazināt saaukstēšanās ilgumu, turklāt cinka piedevas ievērojami samazina infekciju risku un veicina imūnreakciju gados vecākiem cilvēkiem.

Paātrina brūču dzīšanu. Cinks ir noderīgs palīgs apdegumu, čūlu un citu ādas traumu ārstēšanā. Tā kā šim minerālam ir izšķiroša nozīme kolagēna veidošanā, imūnsistēmas darbībā un iekaisuma reakcijā, tas ir ļoti būtisks palīgs pareizai brūču dziedēšanai, savukārt cinka trūkums organismā var palēlināt brūču dzīšanu. 12 nedēļu ilgā pētījumā, kurā piedalījās 60 cilvēki ar diabētiskām pēdas čūlām, cilvēkiem, kuriem ārstēšanas procesā tika izmantoti 200 miligrami cinka dienā, ievērojami samazinājās čūlu lielums, salīdzinot ar pārējiem pētījuma dalībniekiem.

Samazina citu slimību iespējamību. Cinks palīdz mazināt oksidatīvo stresu un uzlabo imūnreakciju – gados vecākiem cilvēkiem, kuri papildus lieto cinka uztura bagātinātājus, samazinās saslimšanas risks ar gripu, samazinās pneimonijas risks, kā arī uzlabojas garīgā veselība. Kādā pētījumā pierādīts, ka 45 miligrami cinka dienā var samazināt senioru inficēšanos ar saaukstēšanos par gandrīz 66 procentiem.

Palīdz aknes ārstēšanā. Akne ir izplatīta ādas slimība, kas skar līdz pat deviņiem procentiem pasaules iedzīvotāju. To iemesls ir tauku dziedzeru aizsprostojums, baktērijas un iekaisums. Cilvēkiem, kuri ciešs no aknes, parasti ir arī pazemināts cinka līmenis organismā. Pētījumi liecina, ka, gan lietojot cinka ziedes, gan arī uzņemot cinku uzturā, tas efektīvi palīdz ārstēt akni, samazinot iekaisumu un kavējot aknes baktēriju augšanu.

Simptomi, kas brīdina par cinka deficītu

Lai gan izteikts cinka deficīts ir reti sastopams, tas var veidoties cilvēkiem ar retām ģenētiskām slimībām, zīdaiņiem, kuru mātēm organismā nav pietiekams daudzums cinka un tiek baroti ar krūti, cilvēkiem ar alkohola atkarību un ikvienam cilvēkam, kurš lieto imūnsistēmu nomācošus medikamentus. Izteikta cinka deficīta simptomi ir augšanas un attīstības traucējumi, aizkavēts dzimumbriedums, izsitumi uz ādas, hroniska caureja, traucēta brūču dzīšana, uzvedības problēmas un traucējumi.

Daudz biežāk sastopams ir cinka deficīts vieglā formā – it īpaši bērniem jaunattīstības valstīs, kur ikdienā lietotais uzturs bieži vien nesatur svarīgās uzturvielas. Tiek lēsts, ka aptuveni diviem miljardiem cilvēku visā pasaulē cinka trūkums organismā ir tieši nepietiekama uztura dēļ. Par cinka deficītu vieglā formā var signalizēt caureja, samazināta imunitāte, trausli un krītoši mati, slikta ēstgriba, garastāvokļa maiņas, sausa āda, auglības problēmas un lēna brūču dzīšana.

Cinks pārtikā

Daudzi dzīvnieku un augu izcelsmes pārtikas produkti jau dabiski ir bagāti ar cinku, tādēļ lielākoties cilvēkiem ir viegli nodrošināt organismu ar pietiekošu cinka daudzumu. Pārtikas produkti, kas cinku satur visvairāk:

  • Austeres, krabji, mīdijas, omāri un gliemenes;
  • Liellopu gaļa, cūkgaļa, jēra gaļa, tītara gaļa un vistas gaļa;
  • Plekste, sardīnes, lasis un jūrasmēle;
  • Turku zirņi, lēcas, melnās pupiņas, sarkanās un citas pupiņas;
  • Ķirbju sēklas, Indijas rieksti, kaņepju sēklas;
  • Piens, jogurts un siers;
  • Auzas, kvinoja, brūnie rīsi;
  • Sēnes, kāposti, zirņi, sparģeļi, spināti;
  • Olas.

Ēdot uzturā dzīvnieku izcelsmes produktus, piemēram, gaļu, zivis un vēžveidīgos, cinks tiek uzņemts efektīvāk, nekā ēdot augu izcelsmes produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!