Foto: PantherMedia/Scanpix

Ik pa laikam pienāk ziņas, ka Valsts Asinsdonoru centrā (VADC) un slimnīcās kritiski izsīkuši asins krājumi, kas nepieciešami cilvēku dzīvību glābšanai. Epizodes, kad VADC vēršas pie sabiedrības ar lūgumu ziedot asinis, atkārtojas, tāpēc jāpaklanās to cilvēku priekšā, kas asinis nodod regulāri. Rutks.lv jautāja vairākiem pastāvīgajiem asinsdonoriem, kāda ir viņu motivācija. Noskaidrojām arī, ko katrs donors no VADC saņem apmaiņā pret 450 mililitriem sarkanā šķidruma, kas nereti ir dzīvības vērtē.

Skaudrā statistika

2015. gadā visā Latvijā asinis ziedotas 51440 reizes, kas ir par 1761 reizēm mazāk nekā 2014. gadā, portālu Rutks.lv informēja VADC preses sekretāre Zane Mousavi.

"Nav viegli daļu no sevis atdot citam. Vieglāk ir atdot nevajadzīgas lietas, ziedot naudu vai pārtiku. No diviem miljoniem Latvijas iedzīvotāju visa gada garumā asinis ziedoja 34001 donori. Tas ir daudz vai maz? Šo jautājumu uzdodam katrs sev pats. Svarīgākais ir tas, ka tikai cilvēks cilvēkam var iedot asinis. Citas iespējas mums nav," tā VADC direktore Iveta Ozoliņa.

Asinis tik tiešām ir "zelta šķidrums". Un ne tikai pārnestā nozīmē. Cilvēka organisms satur teju visu Mendeļējeva tabulu. Tajā ir arī aptuveni 0,2 miligrami zelta, un lielākā daļa no tā atrodas asinīs.

Jautāta, kuru grupu asiņu trūkst visbiežāk, Zane Mousavi atklāj, ka pērn īpaši nepieciešamas (pieprasījums no slimnīcām) bijušas 0 rēzus negatīvās un A rēzus negatīvās asinis. Visbiežāk pārliešanai trūkst tieši rēzus negatīvu asiņu, jo tikai 15 procentiem cilvēku Latvijā ir rēzus negatīva asinsgrupa.

Ko iegūst donors?

  • Asins ziedošana rada gandarījumu. Un pamats ar sevi lepoties noteikti ir, jo tavas asinis palīdzēs kādam grūtā brīdī un varbūt pat glābs dzīvību.
  • Lai pēc asins (vai asins komponentu) nodošanas procedūras varētu iestiprināties un atgūt spēkus, donors saņem naudas kompensāciju pusdienām – 4,27 eiro.
  • Tāpat saskaņā ar Darba likumu nākamajā dienā donoram pēc asins ziedošanas pienākas apmaksāta atpūtas diena, bet, vienojoties ar darba devēju, to var piešķirt citā laikā, arī – pievienot ikgadējam atvaļinājumam. Vienīgais nosacījums – šo atpūtas dienu var izmantot gada laikā no asins ziedošanas dienas. Darba devējs apmaksā līdz piecām šādām atpūtas dienām kalendārajā gadā, ja puses nav vienojušās vai, teiksim, darba koplīgumā noteikušas lielāku apmaksāto atpūtas dienu skaitu.
  • Asins donori, kuri gada laikā (365 kalendārajās dienās) asinis ziedo trīs vai vairāk reizes, bez atlīdzības saņem "Donora privilēģiju karti", kas dod iespēju saņemt dažādas atlaides.
  • Ar vienu asins ziedošanas reizi var palīdzēt glābt līdz trīs cilvēku dzīvības.
  • Asins nodošana stimulē asinsrades sistēmu, liekot ātrāk atjaunojot asins sastāvu. Dzirdēts, ka, regulāri ziedojot asinis, iespējams ilgāk palikt jaunam un uzturēt labu veselību, jo asinis ikreiz atjaunojas. Vaicāta, vai tas atbilst taisnībai, Zane Mousavi saka: " Par regulāras asins atjaunošanās labvēlīgo ietekmi uz organismu jāpiekrīt. Kā jau minēju, donora organismā notiek asinsrades sistēmas stimulēšana, asins atjaunošanās, donori retāk slimo ar akūtām un arī hroniskām slimībām. Asins šūnas organismā ir nepārtrauktā kustībā. Veco šūnu vietā rodas jaunas, gluži kā atjaunojas āda vai ataug mati. Jāpiebilst, ka, ziedojot asinis, cilvēks patērē 600 kilokalorijas."
  • Pirmo reizi ziedojot, ir iespējams uzzināt savu asins grupu, rēzus piederību, kā arī hemoglobīna līmeni.
  • Asins donors saņem bezmaksas asins izmeklēšanu uz B un C hepatītu, HIV un sifilisu.
  • Asins donori mazāk slimo ar akūtām slimībām, jo, asinīm atjaunojoties, uzlabojas imunitāte.
  • Izpētīts, ka donoriem samazinās risks saslimt ar vēzi, pagarinās dzīves ilgums un donora organisms pierod pie regulāra asins zuduma, kas savukārt palielina izdzīvošanas spējas liela asins zuduma gadījumā.

Asinsdonoru viedokļi:

Palīdzēt bērniem un ilgāk būt jaunai

Ineta Rijniece, fitnesa trenere:

"Mana motivācija? Zini, neesmu par to domājusi. Daru to kopš 18 gadu vecuma, trīs līdz četras reizes gadā. To vienmēr trūkst. Parasti nododu Bērnu slimnīcai. Viņi tur prasa – vai kādam konkrētam cilvēkam? Tad vienmēr saku, ka Bērnu slimnīcai. Turklāt nodot asinis ir veselīgi, jo organismā tās atkal atjaunojas. Būtībā tas ir gluži kā noliet "sastāvējušos" ūdeni. Esmu kaut kur lasījusi – ja nodod asinis regulāri, tas aizkavē novecošanu."

Kādā brīdī arī daži eiro var būt svarīgi

Sarmīte Vucāne, žurnāliste:

"Pašā sākumā motivācija bija palīdzēt citiem un arī mazliet nopelnīt, vēlāk jau vairs tikai palīdzēt. Uzlabojoties finansiālajai situācijai, tie tolaik pāris lati vairs nebija svarīgi, bet pieradums nodot asinis palika. Man vienkārši patīk tā foršā sajūta pēc asins nodošanas – tāda viegla, tāds kā emocionāls pacēlums, jo apzinies – labs darbs izdarīts! Papildu labums – katrreiz pārbauda asinis un, ja kāda kaite pēkšņi būs, tad to man pateiks."

Darbiņš, kas rada prieku

Mārīte Kanapola, policijas darbiniece:

"Jau vairākus gadus regulāri ziedoju asinis. Daru to ar prieku, jo zinu, ka kādam nelaimē nonākušam cilvēkam tās būs ļoti vajadzīgas. Ir arī neliels labums no valsts – pienākas viena apmaksāta brīvdiena vai pie atvaļinājuma viena diena klāt! Agrāk ir bijuši gadi, kad asinis esmu nodevusi pat piecas reizes. Vienā no beidzamajām reizēm – pirms kādiem četriem gadiem – gan mediķis skatījās tā jocīgi un teica, ka varbūt šoreiz jāizlaiž."

Liels bonuss – bezmaksas veselības pārbaude

Agnese Kārkliņa, ergoterapeite:

"Asinis nododu divas vai trīs reizes gadā. Man hemoglobīna līmenis ir tieši uz robežas, tāpēc reizēm man atsaka un biežāk ziedot asinis nesanāk. Kāpēc to daru? Ir ļoti ērti, ka, nododot asinis, tiek veikta diezgan daudzpusīga veselības pārbaude – var uzzināt, ka nav noteiktu slimību, kāds ir asinsspiediens un hemoglobīna līmenis. Un, protams, pēc nodošanas emocionāli ir ļoti laba sajūta, zinot, ka manas asinis kādam noderēs! Fiziski gan mazliet reibst galva. Patīk arī donoru centra personāla attieksme – katrs cilvēks ir svarīgs! Tā vismaz es katru reizi sajūtos."

Kā vienreiz noziedoju, āķis lūpā

Amanda Kaļva, "Avon" konsultante:

"Ziedoju asins plazmu, nevis asinis. To, protams, daru, lai palīdzētu citiem. Nekad jau nevari zināt, kad pašam būs vajadzīga palīdzība. Agrāk ziedoju reizi divos mēnešos, tagad, tā kā esmu uzticama un pārbaudīta donore, ziedoju katru mēnesi. Plazmas sastāvdaļas organismā atjaunojas ātrāk, nekā eritrocīti pēc asins nodošanas, tādēļ drīkstu ziedot tik bieži.

Ziedot asinis pirmo reizi mani pamudināja klases ekskursija uz Valsts asinsdonoru centru. Es negribēju būt no tiem, kas paliek malā, bet gan parādīt sevi no labākās puses – ka esmu cilvēks, kam rūp citu cilvēku dzīvība. Turklāt tolaik paziņas lūdza ziedot konkrētai personai ar asins vēzi, kas laikam bija lielākā motivācija. Kā vienreiz aizgāju, tā – āķis lūpā! Pārņem ļoti laba sajūta, kad apzinies – esi kādam palīdzējis! Pievelk arī tas, ka donoru centrā vienmēr ir pozitīvi cilvēki, esi tur gaidīts."

Ko nozīmē – asins komponentu donors?

Foto: PantherMedia/Scanpix
Visas ziedotās asinis pēc tam sadala komponentos – šūnās (eritrocītos un trombocītos) un plazmā.
  • Eritrocīti spēlē svarīgu lomu skābekļa piegādē visiem organisma audiem.
  • Plazma ir asins šķidrā daļa, kas atbild par asins recēšanu, imunitāti un satur dažādus proteīnus, kā arī nodrošina olbaltumvielu, antivielu, sāļu, fermentu un mikroelementu piegādi orgāniem.
  • Trombocītos piedalās asins recēšanas procesā.

Katru no šiem komponentiem atsevišķi izmanto dažādu slimību ārstēšanā.

Tādēļ ir iespējams kļūt arī par atsevišķu asins komponentu – plazmas vai trombocītu – donoru.

Pēc asins nodošanas eritrocītu jeb sarkano asins šūnu daudzuma atjaunošanai donoram nepieciešams ilgāks laiks, nekā trombocītu un plazmas sastāvdaļu atjaunošanai. Ja cilvēks ir ziedojis asinis, plazmu var nodot ne ātrāk kā pēc diviem mēnešiem, asinis savukārt atkārtoti ne ātrāk kā pēc deviņām nedēļām.

Toties starp plazmas ziedošanas reizēm jābūt septiņu dienu intervālam, un to nevar darīt biežāk kā 300 reizes gadā.

Trombocītus var nodot ne biežāk kā reizi divās nedēļās, bet tikai pēc ārstniecības iestādes pasūtījuma.

Asins komponentu ziedošanas procedūra ir nedaudz laikietilpīgāka (45–60 minūtes), jo tās laikā, izmantojot īpašu iekārtu – asins šūnu separatoru, no donora asinīm, vienkārši izsakoties, izfiltrē tikai noteiktos komponentus – plazmu vai trombocītus. Eritrocīti no organisma netiek paņemti.

Vairāk par komponentu ziedošanu lasi šeit.

Būtiski fakti par asinīm un to ziedošanu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas jāzina, ja vēlies kļūt par asins donoru?

Foto: LETA
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!