Lai gan mūsdienas daudz tiek runāts un stāstīts par smēķēšanas nelabvēlīgo ietekmi uz organismu, neizsīkstoši valda vairāki maldīgi uzskati – piemēram, ka e-cigaretes ir mazāk kaitīgas klasiskajām cigaretēm. Šis ir viens no mītiem, kāpēc pie elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm ķeras pat grūtnieces. Kā raksta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), e-cigarešu lietošana tiek arī mazāk nosodīta, tādējādi tikai pavairojot to lietošanu.

E-cigarete pēc savas būtības ir mehāniskas darbības ierīce, kas var saturēt nikotīna šķidrumu, aromatizētājus un citas ķīmiskas vielas. Tvaicējot elektroniskās smēķēšanas ierīces šķidrumu, tas pārvēršas aerosolā un ieelpojot nonāk smēķētāja plaušās. Grūtniecības gadījumā nikotīns no mātes organisma viegli caur placentu nonāk augļa organismā, taču svarīgi saprast – kaitīgs ir ne tikai nikotīns, bet arī aromatizētāji, garšvielas un ķīmiskas vielas, traucējot augļa attīstībai, apkopots SPKC sagatavotajā materiālā.

Veidu, kādos elektroniskās smēķēšanas ierīces var kaitēt gaidāmajam bērnam, nav mazums. Kā piemēru var minēt augļa plaušu attīstības traucējumus, kā arī palielinātu astmas attīstības risku. Elektronisko smēķēšanas ierīču lietošana arī palielina priekšlaicīgu dzemdību risku un iespējamību, ka bērns piedzims ar zemu ķermeņa svaru. Auglim var būt traucēta balsta un kustību sistēmas attīstība, palielināts aptaukošanās risks bērnu vai pusaudžu vecumā, nervu šūnu bojājumi un virkne citu smagu problēmu.

SPKC mudina atcerēties, ka pāriešana no viena smēķēšanas produkta uz citu nav smēķēšanas atmešana! Liec aiz auss, ka šobrīd nav arī pietiekami daudz pierādījumu, ka šie produkti palīdzētu tradicionālo cigarešu lietošanas atmešanai.

Ja plāno grūtniecību vai uzzini par tās iestāšanos, neuzsāc vai pārtrauc lietot elektroniskās smēķēšanas ierīces (arī nikotīnu nesaturošās elektroniskās smēķēšanas ierīces). Grūtniecības laikā lietoto nikotīna izstrādājumu iedarbības rezultātā ģenētisko faktoru ietekmē var būt negatīvas veselības sekas arī otrās paaudzes pēcnācējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!