Foto: Shutterstock

Ja reiz ir divas lietas, kas nu nekādi nesader kopā, tad tās ir grūtniecība un alkohols. Kā ziņo Slimību kontroles un profilakses centrs (SPKC), bērnam ir par 2,9 reizēm lielāks risks iedzimtām anomālijām, ja māte grūtniecības laikā lietojusi grādīgos dzērienus. Un statistikas dati runā paši par sevi – vidēji katra sestā sieviete Eiropā lieto alkoholu grūtniecības laikā.

SPKC norāda uz trim lietām, kuras svarīgi apzināties – alkohola lietošanai grūtniecības laikā nav droša daudzuma, laika un veida. No četrām līdz 60 minūtēm pēc tam, kad māte lietojusi alkoholu, tā koncentrācija augļa asinīs būs tikpat augsta, cik mātes asinīs.

Alkohola lietošana pirmajā grūtniecības trimestrī, kad embrijs veidojas par augli, var ietekmēt organisma pamatstruktūru veidošanos, uzsver SPKC. Vēlākajos mēnešos pieaug smadzeņu attīstības un augšanas traucējumu risks bērnam. Jāatzīmē, ka jebkura kaitīga viela, tajā skaitā alkohols, ko uzņem grūtniece, caur placentu un nabassaiti nonāk līdz auglim un ietekmē tā attīstību. Un alkohols augļūdeņos saglabājas pat tad, kad mātes asinīs to vairs nevar konstatēt.

Alkohola lietošana grūtniecības laikā izraisa skābekļa samazināšanos augļa ķermeņa audos, piemēram, smadzenēs, sirdī, plaušu asinsvados un aknās.

Kādi ir riski mātes veselībai, kā arī ar citu svarīgu informāciju iepazīties ekspertu izveidotajā infografikā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!