Foto: Shutterstock

Rudens un ziemas mēnešos acis kļūst jutīgākas un cilvēki biežāk saskaras ar acu diskomforta sajūtu. Parasti tas saistīts ar sausās acs sindromu.

Kas ir sausā acs?

Ar terminiem "sausā acs" un "sausās acs sindroms" apzīmē stāvokli, kad ir nepietiekama acs priekšējās daļas mitrināšana un tā sāk izžūt. Parasti tas notiek nepietiekama asaru daudzuma, nepilnvērtīga sastāva vai nepietiekošas mirkšķināšanas dēļ. Nepietiekoša acs mitrināšana izraisa acu kairinājumu un redzes diskomfortu.

Sausās acs sindroma simptomi:

  • acis bieži iekaist un ir apsārtušas,
  • graušana, svešķermeņa (smilšu) sajūta acī un asarošana, kas pastiprinās vējainā, aukstā laikā,
  • apsārtums un gļotaini izdalījumi no acīm,
  • acis ātri nogurst, sāk sāpēt (grūti lasīt, strādāt pie datora, skatīties TV).

Sākoties apkures sezonai, mazinās mitrums telpās, un biežāk parādās sausās acs sindroms. Strādājot ar datoru, acis kļūst jutīgākas, asaro, dedzina un kļūst sarkanas. Ja sarkanas acis ir tikai dienas beigās, visdrīzāk, tas ir sausās acs sindroms.

Kas biežāk slimo ar sausās acs sindromu?

Cilvēki pēc 40 gadu vecuma

Pēc šī vecuma sklerotisku izmaiņu dēļ sāk mazināties asaru daudzums un mainās to sastāvs. 60 gadu vecumā ar sausās acs sindromu slimo 75 procenti cilvēku.

Sievietes

Vairumam sieviešu saistībā ar hormonālām izmaiņām vērojamas sausās acs sindroma pazīmes. Vairāk nekā pusei sieviešu pēc 45 gadu vecuma ir sausās acs sindromam raksturīgie simptomi, tomēr arī jaunākas sievietes un vīrieši var no tā ciest.

Cilvēki, kuru profesija saistīta ar palielinātu redzes piepūli

Jebkura nodarbe, kas prasa paaugstinātu redzes piepūli un koncentrēšanos, parasti ir cēlonis retākai un nepietiekamai acu mitrināšanai, piemēram, darbs ar datoru, televizora skatīšanās, lasīšana, rakstīšana vai automašīnas vadīšana.

Vai sausā acs ir jāārstē?

Sausās acs sindroms ir jāārstē, ja tās izraisītie simptomi ir traucējoši un rada redzes diskomfortu.

Kā ārstē sausās acs sindromu?

Sausās acs simptomus mazina ar asaru aizvietotājiem, kuru sastāvs ir tuvs cilvēka asarām. Asaru preparāti ir dažādi. Jaunākās paaudzes pilieni saturēs mikroelementus, vitamīnus, aminoskābes, hialuronskābi un fosfolipīdus. Bagātinātāki acu pilieni labāk pabaros acs virskārtu radzeni.

Ir pieejami četru veidu līdzekļi: acu pilieni, acu gels, acu ziede un acu aerosols. Tie mitrina acis un atjauno pilnvērtīgu asaru sastāvu: uz acs virsmas tiek izveidota dabiska aizsargkārtiņa, kas rada komforta sajūtu. Jāatceras, ka ilgstoši nevajadzētu lietot tādus acu pilienus, kuru sastāvā ir konservanti, jo var tikt bojāta radzene, un sausās acs simptomi var kļūt vēl izteiktāki.

1. Acu pilieni mitrina acs virsmu un mazina sausās acs simptomus (vispāratzīti ir hialuronskābi vai tās atvasinājumus saturoši). Ir pieejami acu pilieni ar ilgstošu mitrinošu efektu un tādi, kuru sastāvā papildus arī ir B grupas vitamīni vai aminoskābes, kas uzlabo acs šūnu vielmaiņu. Ja durstoša sajūta acīs un asarošana parādās jau dienas pirmajā pusē, tad iespējams ir lipīdu kārtiņas deficīts uz acs virsmas. Tad noderēs īpaši ar nanotehnoloģiju radīti acu pilieni, kas stabilizē arī lipīdu kārtiņu. Sākumā acu pilienus lieto 2–5 reizes dienā, pēc tam pāriet uz brīvāku lietošanas režīmu. Bieži vien pacienti baidās, ka pie acu pilieniem iespējams pierast vai tos var pārdozēt. Tā tas nav. Kamēr pilienus lieto, acs jūtas labāk, bet, pārtraucot lietošanu, sūdzības parādās no jauna.

2. Efektīvi ir arī gelveida pilieni, kas ilgstošāk nomierina un aizsargā acis no kaitīgo faktoru ietekmes. Ir pieejami arī gelveida pilieni vienreizējās devās bez konservantiem, un tos ir ērti paņemt līdzi gan uz darbu, gan ceļojumā. Gelveida pilieni darbojas ilgāk, un tos lieto 1–3 reizes dienā.

3. Nakts komfortam var ieziest A vitamīnu saturošu acu ziedi, kas ieeļļo acs virsmu un rada acs labsajūtu nakts laikā un no rīta pamostoties. Tie aizsargās acis arī pirms iziešanas aukstumā. Ar ziedēm var arī ieziest plakstiņus.

4. Ja ir jutīgas acis un grūtības iepilināt pilienus, ir pieejams acu aerosols ar A un E vitamīniem un liposomām, kuras aizgādā fosfolipīdus un vitamīnus līdz acs virsmas šūniņām, kuri nonāk asarās un stabilizē asaru plēvīti. Līdzekļa darbības laiks ir līdz pat četrām stundām. Šajā gadījumā pietiks ar aerosola pūtienu uz pievērtiem plakstiņiem un sekojošu acs samirkšķināšanu. Liposomas palīdzēs mazināt arī sīkās grumbiņas ap acīm. Ja acu aerosols satur sojas lecitīnu, tad tā specifiskā smarža var būt traucējoša. Bet ir pieejams arī īpašs liposomu acu aerosols bez traucējošas smaržas.

Kam jāpievērš uzmanība?

Jāatceras, ka ilgstoši nevajadzētu lietot tādus acu pilienus, kuru sastāvā ir konservanti, jo var tikt bojāta radzene un sausās acs simptomi var kļūt vēl izteiktāki. Lielākā daļa konservantu pēc ķīmiskās struktūras ir līdzīgi ziepēm, un mēs zinām, kā acis reaģē, ja tajās mazgājoties nokļūst ziepes.

Biežāk sastopamie konservanti ir benzalkonija hlorīds, cetrimīds, un jaunākās paaudzes konservanti – polikvaternijs, Purite. Bezkonservantu acu pilieni ir vienreizējās devās vai īpašās pudelītēs, kur iepilināšanas sistēma sākumā jāapgūst. Ja acis ir jutīgas un ilgstoši kairinātas, tad, bez šaubām, priekšroka dodama bezkonservantu pilieniem.

Jāpievērš uzmanība arī tam, vai ir norādīta hialuronskābes koncentrācija acu pilienos (var svārstīties no 0,1–0,3%).

Piedāvājums ir plašs. Galvenais – katram jāatrod sev piemērotākais acu kopšanas līdzeklis. Ja acu simptomi parādās pēkšņi un nemazinās mēneša laikā, tad jāapmeklē acu ārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!