Latvijas ziemas mainīgajos laika apstākļos bieži kaklā jūtam sausumu, kasīšanu, aizsmakumu un sāpes, kas mijas ar klepu. Klepus traucē arī darbā. Kā pieveikt klepu saviem spēkiem un kad jādodas pie ārsta, stāsta pediatre Anna Birka.

Sākumā par sevi rūpējies pati

Ja dienā samirkušas kājas vai esi pārsalusi, atnākot mājās, lieto zāļu tējas - tās var savākt gan vasarā pļavā, gan nopirkt aptiekā. Var gatavot aveņu, cidoniju un upeņu tēju vai izmantot šo ogu ievārījumu. Pret klepu labi palīdz tēja plaušu bronhu atveseļošanai, ko var nopirkt aptiekā. Vari kombinēt mājās esošās piparmētru, kumelīšu, liepziedu u.c. tējas. Tējas papīra maisiņos šoreiz nelīdzēs. Vari lietot karstu pienu ar medu un nedaudz sodas. Pieaugušie pienam var pievienot ēdamkaroti Rīgas melnā balzama.

Ļoti labi klepu ārstē medus. Tautas medicīnā atrodamas daudzas receptes:

  • Rutks ar medu. Rutku nomizo, izgrebj vidu, piepilda ar medu, nostādina pāris stundu un lieto pa ēdamkarotei.
  • Sīpols ar medu. Sīpolu nomizo, nomazgā, sagriež četrās daļās, piejauc medu.
  • Alveja ar medu. Alvejai jābūt ne jaunākai par trim gadiem. Izmanto vienu alvejas lapu, 100 gramu medus un viena citrona sulu. Alvejas lapu sarīvē ar plastmasas rīvi un samaisa.

Dzerot tēju, papildus var karsēt kājas. Var izmantot sinepju plāksterus. Ja nepatīk sinepju smarža vai plāksteri kairina pēdu ādu, kājas varat karsēt sālsūdenī. Nereti palīdz pirts, karsta pelde, ķiploki, liela deva C vitamīna. Piparu plāksterus var likt uz krūtīm, kāju pēdām un ikriem. Vislabāk pret klepu palīdz profilakse - vasarā jāpeldas, jāstaigā basām kājām, no rītiem jāiet vēsā dušā. Vitamīni, augļi, dārzeņi un medus jālieto cauru gadu

Aptieku piedāvātie līdzekļi

Aptiekas piedāvā ļoti dažādus pretklepus līdzekļus - sūkājamās tabletes un konfektes, sīrupus, inhalācijas. Sūkājamās tabletes un konfektes nomierina kairinošo klepu. Pazīstamākās ir Isla - Moos, Isla - Mint, kuru sastāvā ir Islandes ķērpis, kā arī Isländisch Moss Bonbons, Viabronho, Septolete, Falimint un daudzas citas. Preparātus, kas satur Islandes ķērpi, vislabāk lietot, ja klepus ir sauss. Var lietot klepus mikstūras gan bērniem, gan pieaugušiem, piemēram, robitusīnu, heksorālu, Bronchicum u.c.

Ja klepus ir dziļāks un smagāks, labi palīdz acetilcisteīns jeb ACC. Līdzeklis Fluditec® īpaši ieteicams pie apgrūtinātas atklepošanas, kad rodas sastrēgumi elpošanas ceļos. Fluditec® regulē elpošanas ceļu šūnu darbību, tādējādi atvieglojot krēpu izdalīšanos. Klepus kļūst efektīvāks un mīkstāks. Fluditec® piemīt pretiekaisuma iedarbība.

Jāatceras, ka pat vienkāršs bronhīts ilgst aptuveni trīs nedēļas. Taču vajag iztikt bez antibiotikām, jo tās drīkst parakstīt tikai ārsts. Ar minētajiem līdzekļiem var ārstēties divas līdz trīs dienas.

Kad vērsties pie ārsta?

Ja klepus nepāriet trīs līdz četras dienas, ir temperatūra, slikta pašsajūta, jāvēršas pie ārsta. Ja saaukstēšanās simptomus jūt nākamajā dienā, labāk palikt mājās, lai apturētu slimību sākumposmā, turklāt apkārtējie cilvēki būs pasargāti no infekcijas.

Raksta autore Signe Cīrule ir žurnāla “Aptiekāra Padoms” redaktora vietniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!