Foto: stock.xchng
Rudens ir klāt un tas nes sev līdz ne tikai zeltaino lapkriti, bet arī labvēlīgus apstākļus vīrusu un infekciju attīstībai. Kā sevi pasargāt no izplatītākās infekcijas slimības – gripas?

Gripa ir ļoti lipīga elpošanas orgānu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu veidā. Šos pilienus šķaudot un klepojot izdala inficētais organisms, citiem vārdiem sakot, ar gripu slimais cilvēks. Gripas laikā iedzīvotājiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo esot kontaktā ar slimības nēsātāju, pašam saslimt ir ļoti vienkārši. Pret gripu ļoti uzņēmīgi ir cilvēki ar novājinātu imunitāti, ko izraisa nogurums, stress, pārmērīgas diētas, nepietiekams fizisko aktivitāšu apjoms, kā arī smēķēšana.

Gripa parasti sākas pēkšņi un visbiežāk sastopamie simptomi, kas liecina par saslimšanu ar gripu ir- saaukstēšanās, drudzis, sāpošs kakls, muskuļu sāpes, galvassāpes, klepošana un vājums.

Normāls laiks, kādā gripa tiek izslimota, ir 5- 10 dienas, tomēr nogurums un nespēks var saglabāties vēl ilgāku laiku. Pēc gripas izslimošanas, cilvēkam veidojas imunitāte, tomēr svarīgi atzīmēt, ka tā veidojas tikai pret attiecīgā vīrusa tipu un ir īslaicīga (2 - 3 gadi). Tātad, vienreiz izslimota gripa nepasargā cilvēku no iespējas saslimt vēlreiz jau tuvākajā laikā.

Pastāv vairāki veidi kā sevi pasargāt no saslimšanas ar gripu. Kā jau iepriekš minēts, gripa ir infekcijas slimība, tāpēc būtiski ir regulāri mazgāt rokas. Pēc iespējas mazāk jācenšas ar rokām aizskart seju. Ja iespējams, jāmēģina izvairīties no saskares ar gripu slimajiem cilvēkiem (par ko var liecināt šķaudīšana un klepošana). Tas attiecas ne tikai uz svešiniekiem publiskajās vietās, bet arī uz draugiem un radiem. Svarīgi ir piekopt veselīgu dzīvesveidu, kas nozīmē - atvēlēt pietiekamu laiku miegam, būt fiziski aktīvam (nodarboties ar sportu), dzert daudz ūdens un ēst vitamīniem bagātu (īpaši svarīgs ir C vitamīns) un veselīgu pārtiku.

Viens no visefektīgākajiem veidiem, kā sevi pasargāt no gripas ir vakcinēšana. Vakcīna organismā izveido imunitāti pret konkrētu gripas vīrusa veidu, kas nodrošina aizsardzību pret saslimšanu. Ja cilvēks tomēr ar gripu saslimst, tad slimība norisinās daudz vieglākā formā un cilvēks pilnībā atveseļojas jau pēc 2-3 dienām.

Aicinām iedzīvotājus būt atbildīgus - ja Jums ir aizdomas, ka esat slims ar gripu, centieties izvairīties no publisku vietu apmeklēšanas, lai neizplatītu infekciju tālāk. Saslimšanas gadījumā ieteicams atrasties mājās un ievērot gultas režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!