Ir novērots, ka tieši Ziemassvētku gaidīšanas laikā, svētkos un gadu mijā, arī Jaunā gada pirmajos mēnešos, Latvijā izteikti mainās saldumu lietošanas paradumi. Cilvēki šajā laikā našķojas ar saldumiem līdz pat 2x vairāk, nekā jebkurā citā gada laikā, bet daļa sabiedrības vienā mēnesī apēd visa gada normu. Zobu higiēnista padomi, kā našķoties ar saldumiem svētku laikā, pasargājot zobus no kariesa.

Visvairāk cukura satur kūkas, biskvīti, saldie dzērieni, augļi un dažādas konfektes, arī konservi, kas nebūt nav saldi, taču satur ļoti daudz cukura.

Tieši cukurs ir galvenais zobu bojāšanās veicinātājs, tāpēc ir ļoti būtiski sekot līdzi uzturam un cukura daudzumam uzturvielās. "Piemēram, šokolādes tāfelīte, ko, našķojoties pa gabaliņam ēd visu dienu, ir daudz kaitīgāka zobiem, nekā, ja to apēd uzreiz!", skaidro zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga zobu higiēniste Inita Čeire.

Mums patīk dzert saldu kafiju, sulas, atspirdzinošus dzērienus un mieloties ar dažādiem našķiem starp ēdienreizēm, taču regulāri "našķojoties" visu dienu, patstāvīgi notiek skābes uzbrukums zobu emaljai. 

Kas notiek mūsu mutē, ēdot saldumus?

Katrreiz, kad lietojam saldu uzturu un saldus dzērienus, aplikumā esošās baktērijas no cukura ražo skābi, kas uzbrūk zobiem. Zobiem, protams, ir dabīgā aizsardzība - mutē esošie siekalu dziedzeri ražo siekalas, kas neitralizē skābi. Siekalas arī palīdz novērst agrīno zobu bojāšanos. Tās palīdz uzkrāt minerālvielas - kalciju, fosforu un fluoru, kas stiprina un aizsargā zobus.

Problēmas rodas tad, kad skābes līmenis siekalās paaugstinās. Noteikts cukura daudzums uzturā un dzērienā notur nemainīgu skābju līmeni siekalās un ķermeņa dabīgās aizsardzības mehānisma iedarbība samazinās.

Tāpēc zobārsti iesaka sekot līdzi uzturam un regulāri tīrīt zobus ar fluoru saturošu zobu pastu, zobu diegu, -  vēlams pēc katras ēdienreizes! Ja tas nav iespējams konkrētajā situācijā, iedzeriet ūdeni pēc "našķošanās" vai izskalojiet muti ar ūdeni, lietojiet košļājamo gumiju ar ksilitolu bez cukura!

Zobārstniecības slimību profilaksei būtiska nozīme ir sabalansētam uzturam, kas satur olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, vitamīnus un minerālvielas. Barības sakošļāšana nodrošina slodzi, kas nepieciešama, lai žokļu sistēma normāli funkcionētu.

Cieta barība palīdz attīrīt zobu virsmu no mīkstās barības aplikuma, tāpēc ne velti zobu veselībai iesaka grauzt burkānu! Būtiskākais trūkums mūsdienu cilvēku uzturā ir ogļhidrātu pastiprināta lietošana (cukurs, konfektes, konditorejas izstrādājumi). Uztura produkti, kas satur ogļhidrātus, mazina kalcija saturu siekalās, pazemina siekalu spēju neitralizēt skābes, kā arī kalpo par barošanās vietu mikroorganismiem, kas izsauc kariesu.

Tāpēc visiem saldumu cienītājiem var ieteikt šādus veselīgus saldumu ēšanas principus:

1. Saldumus ēst kā priekšpēdējo maltītes sastāvdaļu;

2. Nav vēlams saldumus ēst starp ēdienreizēm un pirms gulētiešanas, kas veicina skābju veidošanos;

3. Pēc saldumu ēšanas lietot košļājamo gumiju bez cukura vai iztīrīt zobus ar fluoru saturošu zobu pastu un zobu diegu!

4. Ja pēc saldumu ēšanas nav iespējas iztīrīt zobus ar birsti vai kabatā nav košļājamās gumijas, kas nesatur cukuru,  - vienkārši izskalojiet muti ar ūdeni, kas vecinās siekalu izdalīšanos, sekmēs skābju samazināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!