To, ka alkohola lietošana nodara nopietnu ļaunumu veselībai, kā arī var negatīvi ietekmēt attiecības ar līdzcilvēkiem, nav dzirdējis tikai retais. Viena no organisma sistēmām, ko visspēcīgāk ietekmē grādīgo dzērienu regulāra patērēšana, ir aknas. Alkohola izraisītas aknu problēmas var būtiski ietekmēt dzīves kvalitāti un galējā gadījumā var būt nepieciešama pat orgāna transplantācija.

Ar aknu veselību jokot nevajadzētu, jo tās ir ļoti būtiskas organisma funkciju, labsajūtas un veselības nodrošināšanai. Kā norādījis asociētais profesors, hepatologs un infektologs Jāzeps Keišs: "Aknas ir viens no noslogotākajiem orgāniem mūsu organismā – tās strādā dienu un nakti, gan tad, kad ēdam, gan starp ēdienreizēm. Patiesībā var teikt, ka aknas ir nemitīgā rosībā jau pirms cilvēka dzimšanas līdz pat brīdim, kad dzīve beidzas, tāpēc pret tām jāizturas ar īpašu pietāti."

Alkohola lietošana ir tikai viens no paradumiem, kas bojā aknas, bet tā ietekme var būt ļoti būtiska. Turklāt jāņem vērā, ka grādīgo dzērienu ietekme nav tūlītēja. Dzeršanas sekas var parādīties pat pēc vairākiem gadiem, tāpēc ir svarīgi ikdienā sekot līdzi tam, lai alkohols netiek lietots pārmērīgos daudzumos.

No taukainās hepatozes līdz aknu mazspējai

Foto: Shutterstock
Alkohola lietošana ir viens no izplatītākajiem aknu problēmu ierosinātājiem Rietumu pasaulē, norāda "Medical News Today". Tas ir trešais izplatītākais cēlonis tam, ka cilvēkam nepieciešama aknu transplantācija. Ņemot vērā, ka aknas nepārtraukti strādā un sevi atjauno, to bojājumus laikus pamanīt var būt sarežģīti, ļoti bieži aknu problēmas tiek pamanītas tikai tad, kad ir radīti neatgriezeniski bojājumi.

Kā skaidro "Healthline", ar alkoholu saistītām aknu problēmām ir trīs stadijas. Pirmā no tām ir taukainā hepatoze. Tas nozīmē, ka ap aknām sāk uzkrāties tauki. Ja problēmu izraisījis alkohols, situāciju var uzlabot, pārtraucot to lietot. Tas nozīmē, ka šajā laikā nopietns kaitējums vēl nav nodarīts un aknas atveseļot ir salīdzinoši viegli.

Ja regulāra un pārmērīga alkohola lietošana netiek pārtraukta var attīstīties alkohola toksiskais hepatīts. Šajā stadijā alkohols veicina aknu iekaisumu un to uzblīšanu. Slimības sekas ir atkarīgas no bojājumu smaguma. Daļā gadījumu, pārtraucot lietot alkoholu un saņemot atbilstošu ārstēšanu, bojājumus var mazināt, bet citos, smagākos gadījumos, hepatīta sekas var būt aknu mazspēja.

Alkohola izraisīta ciroze ir pats nopietnākais bojājums. Tas nozīmē, ka grādīgo dzērienu lietošana ir nodarījusi neatgriezeniskus bojājumus. Arī cirozes sekas var būt aknu mazspēja.

Pazīmes, ka tavas aknas vairs nespēj turēt

Foto: Shutterstock
Ļoti daudziem cilvēkiem, sākoties aknu bojājumiem, neparādās nekādi simptomi, bet ir arī tādi, kam pazīmes parādās salīdzinoši agri. "Healthline" skaidro, ka par ar alkohola lietošanu saistītām aknu problēmām var liecināt šādi simptomi:
  • Slikta dūša;
  • Apetītes zudums;
  • Nespēks;
  • Dzelte;
  • Diskomforts vēdera apvidū;
  • Palielinātas slāpes;
  • Pietūkušas kājas un vēdera pūšanās;
  • Svara zudums;
  • Izmaiņas ādas krāsā – tā kļūst tumšāka vai gaišāka;
  • Sarkanas pēdas vai plaukstas;
  • Tumši izkārnījumi;
  • Ģībšana;
  • Garastāvokļa svārstības;
  • Apjukums;
  • Smaganu asiņošana;
  • Krūšu palielināšanās (vīriešiem).

Jāpiebilst, ka simptomi izpaužas spēcīgāk pēc tam, kad ilgstoši vai lielos daudzumos ir lietots alkohols. "Web Md" norāda, ka aknu mazspējas vai mazāk nopietnu problēmu simptomi var līdzināties arī vairāku citu nopietnu veselības ligu dēļ. Tāpēc agrīni atklāt problēmas ar aknām var būt sarežģīti.

Tas, kā notiek ārstēšana, saskaroties ar aknu problēmām, ir atkarīgs no orgāna stāvokļa. Reizēm aknas pašas spēj atjaunoties, ja tiek novērsti faktori, kas izraisīja problēmas, un sniegta atbilstoša ārstēšana. Smagākos gadījumos vienīgais risinājums var būt pat aknu transplantācija.

Pārtrauc dzert un citi ieteikumi veselības uzlabošanai

Foto: Shutterstock
Ja cilvēkam radušās aknu problēmas alkohola lietošanas dēļ, pats pirmais solis ceļā uz atlabšanu ir pārtraukt to lietot, uzsver "Medical News Today". Piemēram, ja pārmērīga grādīgo dzērienu lietošana ir izraisījusi taukaino hepatozi, atteikšanās no alkohola ļaus situāciju būtiski uzlabot tikai divu līdz sešu nedēļu laikā. Tikko cilvēks atgriezīsies pie vecajiem netikumiem, arī slimība atsāks progresēt. Ja cilvēkam ir alkohola atkarība, lai atbrīvotos no dzeršanas var būt nepieciešama speciālistu palīdzība.

Tāpat ieteicams veikt arī citas izmaiņas savā dzīvesveidā, lai uzlabotu aknu veselību. Ja radušās problēmas, nepieciešams atmest arī smēķēšanu. Par labu nāks arī atbrīvošanās no liekā svara. Iespējams, ārsts ieteiks lietot vitamīnus vispārējās veselības uzlabošanai. Tāpat ārsts var izrakstīt noteiktus medikamentus, ņemot vērā to, cik nopietns kaitējums nodarīts aknām. Galējā gadījumā var būt nepieciešama aknu transplantācija.

Tā kā aknu veselība ir atkarīga no dzīvesveida, labāk atteikties no vairākiem paradumiem, kas var kaitēt. Piemēram, papildu ļaunumu var nodarīt dažādu bezrecepšu medikamentu lietošana. Vairāk par to lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!