Foto: Shutterstock
Dzīve ir pilna pārsteigumu un izaicinājumu, kā arī satraukuma. Tā rezultātā, mūsdienām raksturīgā, straujā ikdienas tempa dēļ, nemanot pieaug arī stresa līmenis tajā.

Ilgstoši sadzīvojot ar paaugstinātu stresa hormona līmeni organismā, pamazām rodas dažādas veselības problēmas, piemēram, tā ietekmē tiek izjaukts zarnu mikrofloras balanss. Kopumā tas viss pasliktina dzīves kvalitāti un mudina meklēt speciālistu palīdzību. 

Tiesa, nereti ar tām sadzīvojam, nevēršoties pie ārstiem, tomēr laika gaitā ilgstoši ignorētais diskomforts var radīt nopietnākas sekas nekā sākotnēji šķitis. Turpinājumā speciālistu apkopotās problēmas, kam vērts jau savlaicīgi pievērst uzmanību.

Galvassāpes nedēļas nogalēs

Straujš kortizola līmeņa kritums nereti izraisa migrēnu, ko visbiežāk piedzīvojam tieši nedēļas nogalēs, atklāj Vašingtonas Universitātes Galvassāpju centra pētnieki. Tādējādi ķermenis signalizē par izjusto fizisko un garīgo pārslodzi. Lai no sāpēm izvairītos, speciālisti aicina ievērot pietiekamu miega režīmu, kā arī ieturēt veselīgas maltītes visas nedēļas garumā.

Sāpes vēderā

Arī vēdera un muguras sāpes var izraisīt tieši stress, atklājuši Amerikāņu zinātnieki. Ja sāpes ir īslaicīgas, tās var likvidēt ar meditācijas un pietiekamas atpūtas vai psihologa palīdzību, bet hronisku sāpju gadījumā bez medicīniskas iejaukšanās neiztikt.

Murgi

Kad mūs nemāc ikdienas raizes, mostamies atpūtušies un nereti priecājamies arī par patīkamiem sapņiem. Bet, ja ilgstoši bijis paaugstināts stresa līmenis, miega kvalitāte zūd, rodoties tā pārtraukumiem, bezmiegam, iemigšanas problēmām un murgiem. Šai sakara ieteicams izvairīties no kofeīnu saturošu dzērienu lietošanas dienas otrajā pusē, ka arī censties pārlieku nenervozēt vakara stundās.

Pinnes, pūtītes un citas ādas problēmas

Nereti ādas problēmu cēlonis, ja vien netiek izdzīvota pubertāte vai organismā nav hormonālais disbalanss, ir kortizola izprovocēts kairinājums un ādas iekaisums. Pirms tērēt naudu par dārgiem kosmētikas produktiem, pārskati savu ikdienas ritmu!

Alerģiju saasināšanās

Ohaio Universitātes profesoru veikta pētījuma dati liecina, ka cilvēkiem, kuri cieš no dažādām alerģijām, stresa ietekmē to simptomi izpaužas krietni smagāk, nekā tad, ja ikdiena ir mierīga.

Ādas nieze

Pētījumi, kas veikti Japānā, liecina, ka cilvēkiem, kas cieš no spēcīga stresa, krietni biežāk parādās hroniska ādas nieze. Tā iemesls ir kortizola spēja aktivizēt ādā esošos nervu galus. Speciālisti gan brīdina, ka, ja nieze ilgu laiku nepāriet, jāvēršas pie dermatologa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!