Kad vēnu pumpis nestrādā...  (1)

Kas īsti ir hroniska venoza nepietiekamība? Vēnās ir vārstuļi. Ja tie kaut kādu iemeslu dēļ vairs nefunkcionē, cilvēkam stāvot vai sēžot, asinis ieplūst kāju vēnās, pietiekami vairs netiek atpakaļ uz sirdi, un kājās rodas liels spiediens. Jo ilgāk cilvēks ar hronisku venozu nepietiekamību stāv vai sēž, jo spēcīgāku diskomfortu izjūt.

Hroniska venoza mazspēja parasti sākas ar viegliem simptomiem, kam liela daļa cilvēku nepievērš uzmanību. Parasti dienas beigās pacients jūt smaguma sajūtu kājās, tirpšanu, sāpīgu nogurumu. Visbiežāk, parādoties pirmajiem simptomiem, vēl nav redzamu vai taustāmu varikozu vēnu (paplašināti, mezglaini asinsvadi). Tomēr, ja šīs sajūtas atstāj bez ievērības, slimība progresē, un parādās kapilāru un sīko asinsvadu paplašinājumi, tā sauktie zirneklīši, kas uz ādas izskatās kā zilgani sarkans sietiņš.

Diemžēl arī šos simptomus visbiežāk cilvēki vērā neņem. Tālāk, slimībai attīstoties, veidojas paplašinātas, mezglainas kāju vēnas, nereti šīm sūdzībām pievienojas arī tūska, cilvēkiem grūti uzvilkt kurpes, ilgstoši staigāt vai stāvēt. Cilvēks ir spiests atteikties no dažādām aktivitātēm. Nākamajā slimības stadijā rodas trofiskais audu bojājums - apakšstilbu lejas daļā rodas ādas krāsas izmaiņas, veidojas pastiprināta pigmentācija. Slimībai progresējot, var veidoties čūlas, kas rada lielu diskomfortu, jo ir sāpīgas, mitrojošas un smakojošas. Varikozo vēnu mezglos, kur asins plūsma palēninās, var veidoties trombi. Līdz ar asins plūsmu tie var aizceļot līdz plaušām, tāpēc cilvēks nosmok. No šīs diagnozes mirstība visā pasaulē ir milzīga, ASV vien katru gadu no dziļo vēnu trombozes mirst vidēji 60 tūkstoši iedzīvotāju. Aprēķini liecina, ka arī Eiropā no šīs slimības nomirst vairāk pacientu, nekā kopā skaitot ceļa negadījumos bojā gājušos un mirušos no AIDS, krūts un prostatas vēža. No hroniskās vēnu mazspējas nav iespējams izārstēties, taču slimības gaitu var padarīt lēnāku un trombu veidošanos novērst.

Par to, lai venozās asinis no kājas virzītos uz augšu, rūpējas apakšstilba muskulis. Lokot pēdu, sīkie muskuļi saraujas un pumpē venozās asinis uz sirdi. Arī tad, ja dažādu saslimšanu dēļ vēnu vārstulis pietiekami nedarbojas, kāju muskulatūra nodrošina, lai asinis tiktu dzītas pareizajā virzienā. Taču, tiklīdz muskulatūra atslābst, asinis plūst pretējā virzienā.

Ko darīt un, ar ko sākt?

Ieteicams apmeklēt asinsvadu ķirurgu vai flebologu un veikt precīzu diagnostiku. Kāju vēnu veselības stāvokli nosaka ar "Duplex" ultrasonogrāfiju. Ar šo ierīci mēra asins pretplūsmu vēnās, kā arī nosaka, vai nav bojāti vēnu vārstuļi. Hroniskas venozas nepietiekamības ārstēšanas pamatā ir kompresijas terapija. Ja cilvēks jūt diskomfortu, piemēram, dienas beigās kājas šķiet sapampušas, var izvēlēties vismazākās kompresijas zeķes. Vēnu zeķes ar kompresijas pakāpi virs 18 mmHG gan bez ārsta ziņas iegādāties nevajadzētu, jo dažos gadījumos tās nēsāt nerekomendē. Piemēram, ja pacients slimo ar artēriju slimībām, cukura diabētu, ja uz ādas ir ekzēma vai kāda ādas infekcijas slimība, kompresijas zeķes slimības gaitu var pasliktināt.

Medikamenti un ziedes atvieglo pašsajūtu, taču slimību neārstē. Turklāt ar ziedēm jābūt īpaši uzmanīgiem, jo, ilgstoši tās lietojot, ziedes nereti izraisa alerģiskas reakcijas un ekzēmas.

Noteikti jāsporto! Lai kājas būtu veselas, īpaši labi ir visi sporta veidi, kas attīsta kāju muskulatūru - skriešana, riteņbraukšana, staigāšana, skrituļošana, peldēšana (īpaši ieteicama, jo apvieno fizisku slodzi un nodrošina vēsumu, kas liek asinsvadiem sašaurināties), ūdens aerobika. Nevajadzētu izvēlēties spēles ar bumbu, jo tās traumē locītavas, kas savukārt pasliktina arī vēnu stāvokli. Ir jāpārdomā arī stepa un "bodybaiku" nodarbības, jo jebkura pārmērīga slodze organismam nāk par ļaunu. Ieteicama ir jebkura aeroba slodze, īpaši cilvēkiem pēc trīsdesmit gadu sasniegšanas. Tāpat pēc iespējas vajadzētu izvairīties no smagumu cilāšanas un nešanas. Tiem, kas cieš no hroniskas vēnu mazspējas, nav ieteicams ilgstoši atrasties karstumā. Tas nenozīmē, ka pavisam jāatsakās no sauļošanās vai pirtīm, vienīgi viss jādara ar mēru. Pēc sauļošanās un karsēšanās pirtī noteikti nepieciešams aukstā ūdenī atvēsināties. Arī pēc mazgāšanās kājas vajadzētu aplaistīt ar vēsu ūdeni.
Svarīga ir arī apavu izvēle. Sievietēm neiesaka valkāt apavus, kuru papēžu augstums ir lielāks par 3- 4 centimetriem. Ja papēži ir ļoti augsti, pēda ir nostiepta, ikru muskulis saspringts, tāpēc tas nespēj veikt asins pumpja funkcijas. Piemēroti apavi jāizvēlas arī citām dzīves situācijām.

Ķirurģiska iejaukšanās nepieciešama gadījumos, kad radušās komplikācijas vai ar operācijas palīdzību, likvidējot slimo vēnu vai tās posmu, no komplikācijām iespējams izvairīties. Pašreiz pasaulē atzinību gūst tā saucamās miniinvazīvas ķirurģiskās metodes, piemēram, endolumi nālas lāzeroperācijas; rādiofrekvences un tvaika ķirurģija. To ietekme uz apkārtējiem audiem ir niecīga, tāpēc pacienti jau tajā pašā dienā var atgriezties aktīvā ikdienas ritmā. Jāatzīst, ka klasiskā vēnu operācija pakāpeniski kļūst par arhaismu. Ja runājam par tīri kosmētiskām lietām - paplašinātiem kapilāriņiem, nelielām redzamām zemādas vēniņam, tad to likvidēšanas klāsts ir vēl iespaidīgāks- transkutānie lāzeri, skleroterapija, diatermokoagulācija, tvaika procedūras, šķidrā slāpekļa injekcijas u.t.t. Šīs visas metodes vienviet ir pieejamas Veselības centrā 4, līdz ar to pacientam ir iespēja pilnībā sasniegt vizuāli estētisku efektu, it īpaši pēcoperācijas periodā. Bet! Pirmais un vissvarīgākais priekšnosacījums- nepieciešama flebologa konsultācija ar DuplexUSS izmeklējumu, lai precizētu HVM pakāpi un piemeklētu adekvātu ārstēšanas taktiku.

Raksts tapis portāla Delfi un Veselības centra 4 kopīgi rīkotās tematiskās nedēļas "Soļo viegli!" ietvaros!

Tikai martā- konsultējies pie Veselības centra 4 flebologa un dāvanā saņem kuponu ar ievērojamām atlaidēm operācijām, kompresijas zeķēm un citām procedūrām!

Flebologa pirmreizēja konsultācija + duplekssonogrāfija 15.00 Ls (iepriekš 25 Ls)

Mehāniskā limfodrenāža (ar ārsta norīkojumu) 7.00 Ls (iepriekš 10.00 Ls)

Vēnu izmeklēšanu un ārstēšanu veic:

Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikā K. Barona 115, Rīgā, tālr. 67847200, www.venuklinika.lv

Veselības centra 4 Juglas klīnikā, Brīvības 410, Rīgā, tālr. 67136282, www.vc4.lv

Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā, Skanstes 13/5, Rīgā, www.edk.lv

Diagnostikas centrā, Grebenščikova 1, Rīgā tālr. 67144031, www.vc4diagnostikascentrs.lv

Vairāk informācijas www.flebologija.lv 

Vēnu profilaktiskās procedūras, t. sk. zemūdens masāžu, limfodrenāžu veic:

Wellsim centrā, Brīvības 108,Rīga, 67298800, www.wellslim.lv

4.Dimensijā, Jeruzalemes 1, Rīga, tālr. 67016721,www.dimensija.lv

Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikā K. Barona 115, Rīgā, tālr. 67847200, www.venuklinika.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!