Foto: Shutterstock
Iespējams, izkāpi ar kreiso kāju no gultas, bet tikpat labi – kāds jau pirmajās rīta minūtēs spēja paveikt ko tev nesaprotamu, nokaitinot tevi līdz baltajām pelītēm. Šoreiz piedāvājam dažas tehnikas, kas ļaus dusmas izvadīt no organisma iespējami labākajā veidā, lai nekristu kaunā un nenodarītu pāri citiem.

Par dusmām jau runājusi psiholoģe un ģimenes psihoterapeite Kristīne Veckrāci. "Dusmas ir emocijas, jūtas, ar kurām ir saskāries ikviens. Tā ir normāla cilvēka jūtu pasaules daļa, neatkarīgi no vecuma, dzimuma, sociālā vai materiālā stāvokļa. Uz dusmām aicinu paskatīties kā uz iespēju labāk saprast, kas notiek ar cilvēku – tulkot tās kā signālu. Ļoti bieži dusmas ir kā aizsargreakcija situācijā, kad kāds mēģina pārkāpt cilvēka personīgās robežas. Ja kāds neievēro otra vēlmes vai vajadzības, šīs emocijas ir veids, kā paust savu neapmierinātību, atgādināt par sevi," tā dusmas skaidro Veckrāce.

"Ņemot vērā, ka izpaust dusmas ir veselīgāk, nekā apspiest, būtu nozīme atrast jebkādu veidu, kas palīdz "izlikties" un kas nenodara pāri sev vai citiem. Veidi ir visdažādākie – dauzīt pa spilvenu, sist ar spilvenu pret dīvānu, sportot, sist boksa maisam, zīmēt, rakstīt (un tad var arī, piemēram, saplēst), izkliegties mežā vai pie mašīnas stūres vienatnē braucot uz darbu, skaļāk uzgriezt mūziku, dziedāt līdzi, klausīties relaksējošu mūziku, izmantot elpošanas vingrinājumus, burzīt vecas avīzes, parunāt ar uzticības personu, izrunāties ar cilvēku, kas rada dusmas u.c. Produktīvāk var tikt vaļā no šīm emocijām, ja izdodas saprast, par ko ir šīs dusmas – sasaistīt domas ar jūtām." Visu sarunu ar psiholoģi un ģimenes psihoterapeiti Kristīni Veckrāci iespējams aplūkot šeit.

Turpinājumā piedāvājam dažas tehnikas, kas var palīdzēt izsprukt no īstas viesuļvētras, savaldot sevi.

Elpošana

Foto: Shutterstock

Ķeries pie pildspalvas

Foto: Shutterstock

Laimes saliņas atklāšana

Foto: Shutterstock

Atelpas brīdis

Foto: Shutterstock

Racionalizēšana


Šī metode iesaka vispirms pārdomāt iemeslu, kāpēc tieši esi sadusmojusies, un piešķirt tam citu nozīmi. Pār tevi valdīja emocijas, bet saprāts snauda. Pamodini to un izdari secinājumus, aicina "Newsme".

Tāpat centies atrast notikušajā arī gaišo pusi, jo tāda vienmēr pastāv. Kad to atradīsi, situācija sāks izskatīties nedaudz citādāk. Paanalizē, vai sarunas biedram patiešām bijuši prātā tādi motīvi un nolūki, kā tu iedomājies. Vai tiešām viņa rīcība vai vārdi bija domāti tevis nokaitināšanai?
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!