Foto: Shutterstock
Jebkāda veida fiziskās aktivitātes dod daudz laba veselībai. Ja esi nostājusies uz ceļa, kad īpaši pievērs uzmanību savai figūrai, un pamatīgi šausti sevi, ja nācies izlaist kādu treniņu, vērts atzīmēt, ka arī vairākas ikdienišķas darbības piedalās kaloriju dedzināšanā un dara to patiesi efektīvi. "Live Strong" iepazīstina ar astoņām no tām.

Neaizmirsti, viena un tā pati fiziska aktivitāte katram cilvēkam kalorijas var dedzināt atšķirīgi. Tas atkarīgs no viņa svara, vecuma, aktivitātes intesitātes, kopējā veselības stāvokļa un arī uztura. Kādi vingrojumi un treniņi palīdzēs sasniegt labāko rezultātu, lasi šajā rakstā.

Ar riteni uz darbu

Lai gan rudens laikapstākļi nav piemērotākie braucieniem ar riteni, vari jau tagad sākt plānot, kā pavasarī trauksi putekļus no sava velosipēda un iemainīsi pret mašīnu vai sabiedrisko transportu. Neapšaubāmi, pie sarkanajām gaismām būs jāapstājas vienmēr, taču šāda izvēle ne tikai saudzē dabu un liks maciņam priecāties, bet arī pastiprināti dedzina kalorijas.

Lai riteni kustinātu uz priekšu, tiek izmantoti kāju muskuļi – šajā procesā attiecīgi paātrinās sirdsdarbība un tiek dedzinātas kalorijas. Paturi prātā, ka braukšana ar velosipēdu palīdz sadedzināt vairāk kaloriju nekā staigāšana. Velosipēds stundas laikā palīdzēs sadedzināt nedaudz vairāk par 200 kalorijām (aptuvenais kaloriju patēriņš stundā vidējas miesasbūves un fiziskās sagatavotības sievietei vecumā no 30 līdz 40 gadiem).

Rosīšanās pa dārzu

Aukstākajos gada mēnešos dārzs parasti tiek nolikts ziemas guļā, tomēr pārējos gadalaikos rosīšanās ir gana aktīva. Lai gan kādam varētu šķist, ka mazdārziņa uzturēšana kārtībā ir tikai hobijs, tas ir arī fiziskas darbs, kas ietver nemitīgu tupšanos, rakšanas darbus, ķerras vešanu un maisu pārnēsāšanu. Ja vēlies, lai kalorijas degtu ātrāk, fokusējies uz rakšanu un vilkšanu, piemēram, ūdens šļūtenes. Neaizmirsti, ka noderīga var būt arī roku maiņa, lai "trenētu" citas muskuļa grupas – ja lāpsta visu dienu bijusi vienā rokā, nebaidies tās samainīt un likt pie darba otru.

Starp citu, lapu grābšana arī īpaši izceļama starp dārza darbiem, jo to iespējams pārvērst pat intervālu treniņā, apvienojot divas lietderīgas lietas vienā. Trenere Morgana Rīsa iesaka palielināt intensitāti, minūti grābjot lapas, cik aktīvi vien iespējams, bet pēc tam minūti darbus veicot mērenā ritmā. Neaizmirsti arī pa laikam pamainīt grābekļa turēšanas pozīciju, lai neizmantotu tikai roku spēku. Ziemā lapu grābšanu var aizstāt ar sniega šķūrēšanu.

Foto: Shutterstock

Sekss


Katram cilvēkam iemesli, kāpēc viņš nodarbojas vai tieši pretēji – nenodarbojas ar seksu, var būt ļoti atšķirīgi, taču šoreiz runa nav par to. Arī tad, ja sekss nededzina tik daudz kaloriju kā skriešana vai citi kardio treniņi, tā ir sava veida izkustēšanās. Tas, cik liels kaloriju skaits tiek zaudēts, atkarīgs no pasivitātes un intensitātes, tomēr jebkurā gadījumā seksa laikā tiek trenēta sirds, liekot tai sisties straujāk, un nodarbināti daudzi muskuļi.

Starp citu, mīlēšanās ir labs variants, kā sākt dienu. Vīrieši augstā testosterona līmeņa dēļ ir gatavi mīlēties uzreiz pēc acu atvēršanas, jo tas stimulē vairošanās instinktus. Tikpat dabīga ir arī rīta erekcija, jo naktī notiek pastiprināta asins pieplūde dzimumlocekļa audiem. Neskatoties uz to, ka sievietes ķermenī līdzīgi procesi nenotiek, vērts rīta seksu tomēr pamēģināt – jo īpaši dienās, kad jāaizstāj fiziskās aktivitātes vai vēlies kalorijas dedzināt vēl vairāk.

Skūpstīšanās


Kādam varētu rasties jautājums, kāds sakars kalorijām ir ar skūpstiem. Atbilde ir pavisam vienkārša – arī tas ir veids, kā tās dedzināt! Protams, skūpstīšanos nevar salīdzināt ar pilnvērtīgu treniņu, tāpēc šajā gadījumā nav runa par aizstāšanu, bet gan papildu kaloriju dedzināšanu. Kā vēstī "Woman's Day", skūpstīšanās dedzina aptuveni 68 kalorijas stundā, bet, ja skūpstīšanos papildina maigi glāsti un pieskārieni, tad, protams, pieaugs arī enerģijas patēriņš.

Braukšana ar ragavām

Foto: Shutterstock

Ja šķiet, ka braukšana ar ragavām piemērota tikai bērniem, vērts padomāt vēlreiz. Šī ziemas aktivitāte ne tikai paātrina sirdsdarbību un darbina ķermeņa augšējo daļu, bet arī sagādā daudz pozitīvu emociju. Lielākā fiziskā aktivitāte ir kāpšana atpakaļ kalnā, bez kuras jautro izklaidi izbaudīt nevar. Starp citu, kāpjot augšā paugurā pašam, nevis izmantojot pacēlājus, tiek trenēti un spēcināti arī sēžas un kāju muskuļi.

Mašīnas mazgāšana

Nenoliedzami, var šķist ārkārtīgi vilinoši savu automobili aizvest uz tuvāko mazgātuvi, no kuras pēc neilga laiciņa izbraukt ar mašīnu, kas spīd un laistās. Taču, ja apsvērsi variantu mazgāt to pati – savā, kaimiņa vai kāda drauga sētā – ne tikai varēsi ietaupīt un būt simtprocentīgi pārliecināta, ka izpucēts ir katrs stūrītis, bet arī dedzināt kalorijas, tādējādi domājot par savu figūru. "Live Strong" piebilst, ka labāku rezultātu iespējams gūt, regulāri mainot rokas, kā arī atpūtas pauzi ņemot tikai tad, kad mašīna ir tīra.

Mājas tīrīšana

No mājas tīrīšanas darbiem neizbēgt – lai arī kādu bardaku laika gaitā izdevies radīt, agrāk vai vēlāk būs jāķeras klāt uzkopšanai. Tīrīšanas darbi ietver kā slaucīšanu un sūkšanu, tā arī dažādu priekšmetu pārnēsāšanu, kas visi kā viens palīdz teikt kalorijām ardievas. Lai tās dedzinātu pēc iespējas efektīvāk, sūcot paklāju vai stiepjoties līdz augstākajiem virtuves plauktiem, mēģini balansēt uz vienas kājas.

Joga


Lai gan joga daudziem nešķiet dinamiska nodarbe, kurā daudz jāskrien vai aktīvi jādarbojas, arī tā spēj labi dedzināt kalorijas. Daudzu pozu izpildīšana prasa pamatīgu muskuļu darbu, kas nozīmē, ka arī dziļākie no tiem tiek kustināti, kas noved līdz kaloriju dedzināšanai. Par vēl citām fiziskām aktivitātēm, kas labi dedzina taukus, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!