Foto: Shutterstock

Vasarā niezi var izraisīt apdegšana saulē, kukaiņu kodumi, tomēr reizēm tā var būt simptoms alerģiskām reakcijām vai pat infekcijām. Tāpēc, rūpējoties par savu veselību, ir lietas, ko būtu noderīgi zināt par niezi, vēsta "MedicineNet".

Kas ir nieze un kas to var izraisīt

Nieze ir kairinājums uz ādas, kas izraisa vēlmi niezošo vietu kasīt. Tā var būt lokāla vai pa visu ķermeni – kad niez vairākās vietās. 

Nepatīkamai niezēšana var būt dažādi iemesli – gan tādi, ko var ātri novērst, gan tādi, par ko labāk konsultēties ar speciālistu. 

  • Tieksmi kasīties var izraisīt psiholoģiski faktori – stress, trauksmes sajūta vai citas emocionālas problēmas.
  • Nieze var rasties, ja tiek kairināta āda, piemēram, ikdienā nēsājot sintētisku apģērbu, tāpat arī no kosmētikas un citām vielām, kas izraisa alerģiskas reakcijas.
  • Vasarā iemesls niezei var būt pārāk ilga atrašanās karstajos saules staros.
  • Tāpat vasarā niezi var izraisīt kukaiņu kodumi – odi, dunduri, arī blusas.
  • Nieze var būt arī organisma pretreakcija kādām noteiktām zālēm, krēmiem vai smērēm, kas tiek lietotas.
  • Tai par iemeslu var būt vielmaiņas vai hormonu darbības traucējumi.
  • Nieze dzimumorgānos var liecināt par infekciju, alerģisku reakciju vai nepareizām rūpēm par intīmo higiēnu. Sievietēm niezi visbiežāk var izraisīt vaginālā kandidoze, kam par iemeslu var būt piena sēnīte. Vairāk par to lasi šeit. Kā iemesli niezei dzimumorgānos var būt arī neatbilstoši mazgāšanās līdzekļi, apģērbs, tāpat arī ieliktnīši, paketes, tamponi. Par to, vai biksīšu ieliktnīši var būt kaitīgi, vairāk vari lasīt šeit

Kā ārstēt un kas var palīdzēt pret niezi mājas apstākļos

Lai zinātu, kā ārstēt niezi, vispirms ir jāzina tās cēlonis, ko citreiz var noteikt tikai speciālists.
Savukārt, ja niezi ir izraisījuši, piemēram, kukaiņu kodumi, tad mājas apstākļos niezošo vietu var paturēt zem vēsa tekoša ūdens vai arī var izmantot sodas ūdeni. Tāpat virsū vari uzlikt vēsā ūdenī samitrinātu auduma drānu vai ledus kompresi. Tas var palīdzēt nomierināt sakairināto ādu.

Lai novērstu niezi var lietot arī atbilstošus pretniezes līdzekļus, kuru sastāvā ir vielas, kas nomierina ādu, piemēram, difenhidramīna hidrohlorīds jeb dimedrols. 

Lai novērstu atkārtotu niezi, ja to ir izraisījis saules radīts ādas apdegums, tad noteikti, turpmāk dodoties ārā, jālieto saules aizsargkrēms. Tāpat, ja nieze ir simptoms alerģiskām reakcijām, tad noteikti ir jānoskaidro, kas to izraisa un jāizvairās no šī alergēna saskarsmes ar ādu.

Kad jādodas pie ārsta

Vairumā gadījumu nieze ir ātri pārejoša, tomēr ir atsevišķi gadījumi, kad tā vēsta par nopietnākām saslimšanām vai organisma pretreakcijām uz kādām noteiktām vielām.

Niezi var izraisīt, piemēram, arī tādas slimības kā vējbakas, masalas, masaliņas un citas, kuru ārstēšanā jālūdz ģimenes ārsta palīdzība.

Speciālistam padoms, kā novērst niezi, noteikti jālūdz arī, ja saviem spēkiem ar niezi nav izdevies tikt galā, un tā ilgst jau vairākas dienas. Noteikti kavēties nedrīkst, ja no kasīšanās ir cietusi arī āda – tā ir saskrāpēta. Ādas bojājumi ir visbiežāk sastopamā komplikācija, kas var rasties niezes gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!